Ala Nemerenco: De ce să închizi în carantină pe cel care vine dintr-o țară deja liberă de coronavirus?

Expertul în sănătate Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătăţii, critică intenţia autorităţilor Republicii Moldova de a redeschide grădiniţele în unele localităţi, apreciind drept prematură o astfel de măsură dacă nu este bazată pe criterii clare.

separator

Totodată, într-un interviu acordat Epoch Times România, experta a vorbit despre necesitatea unui ghid care să explice cadrelor didactice cum ar trebui să-şi organizeze activitatea, care nu se va mai desfăşura ca înainte de pandemie, dar şi despre riscurile infecţiei Covid-19 asupra copiilor.

Un alt subiect asupra căruia Ala Nemerenco şi-a prezentat opinia a fost măsura autoizolării pentru persoanele care revin în ţară.

,,Peste tot în lume cu aşa recomandări au venit doar specialiştii şi din moment ce avem această Comisie Extraordinară de Sănătate Publică, rea, bună, aşa cum este, ea trebuie să fie unicul organ competent care trebuie să vină cu recomandări care să fie luate în baza unor analize efectuate de către specialişti. Dacă observăm care este practica ţărilor care deja au anulat multe din restricţiile pe care le-au avut, păi, ei le-au făcut doar în raport cu starea lor epidemică, de exemplu călătoria spre, sau din diferite ţări, ei au luat-o doar în baza situaţiei epidemiologice din acele ţări.

Cunoaştem că noi am devenit indezirabili pentru foarte multe ţări în aspectul călătoriilor, doar din aspectul că noi împreună cu valiza noastră de călătorie, vom duce un nou focar în ţara care se bucură că a scăpat deja de pandemie. În momentul în care această Comisie se va întruni, ar trebui să aprobe o listă de ţări din care oamenii ar putea să vină fără să se afle aici, la noi, în carantină, deoarece ţara care nu mai are înregistrat pe parcursul unei perioade niciun caz de coronavirus nu prezintă niciun pericol pentru noi, noi suntem de fapt cei ce prezentăm pericol pentru acel cetăţean care vine dintr-un mediu sănătos în unul profund infectat. Sunt ţări care, ca şi noi mai au un nivel înalt de îmbolnăvire, şi atunci această Comisie trebuie să treacă prin lista tuturor ţărilor să vadă ce se întâmplă acolo şi nu un preşedinte de ţară să ne spună ce să facem. În cazul când aceste Comisii, un Minister şi alte agenţii se raportează doar la indicaţiile politice, noi continuăm să nu vedem lumina de la capătul tunelului”.

Poți citi interviul integral aici.

Fostul deputat Nicolai Dudoglo își creează partid

Fostul deputat al Partidului Democrat, Nicolai Dudoglo, își creează partid. La congresul de constituire, unde Dudoglo a fost ales președinte, acesta a declarat că Partidul Popular Găgăuz urmărește, întâi de toate, ca „Găgăuzia să obțină libertate”, transmite IPN.

Fostul parlamentar a scris pe Facebook că actele pentru înregistrarea formațiunii urmează să fie depuse pe parcursul acestei săptămâni.În aprilie 2023, Nicolai Dudoglo a candidat pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, acumulând 9% din voturi. În același an, în luna noiembrie, Dudoglo a vrut să devină primar al municipiului Comrat, dar a fost învins în turul al doilea de Serghei Anastasov.Potrivit datelor de la Agenția Servicii Publice, în Republica Moldova sunt înregistrate 83 de partide politice. Ultima formațiune înregistrată este a fostei bașcane a Găgăuziei, Irina Vlah.

Moldovenii au făcut economie de lumină: Consumul de energie electrică a scăzut cu 11%

Pe 26 ianuarie, consumul total de energie electrică pe teritoriul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, a înregistrat o scădere de aproximativ 11%, ajungând la 12,77 mii MWh. Necesarul de energie electrică a fost acoperit integral pe baza contractelor comerciale, fără activarea contractelor de urgență, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Detaliile privind sursele de energie utilizate sunt prezentate de Ministerul Energiei:

Termoelectrica S.A. – 30,51 %

SA „CET-Nord” – 4, 07 %

Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,25 %

Energie regenerabilă – 18,26 %

Soldul de import al energiei electrice (MD/RO) – 45,92%.

Conform datelor operative, vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, cu un maxim de 793 MW, nedepășind valoarea consumul prognozat.

În ceea ce privește malul stâng al râului Nistru, consumul total de energie electrică a fost de 4,4 mii MWh, electricitate produsă în proporție de 80% de către centrala de la Cuciurgan.

MGRES / Centrala de la Cuciurgan – 87,86 %

Hidrocentrala de la Dubăsari – 11,51 %

Fluxul tehnologic – + 0,63%

Doi adolescenți de 17 ani au ajuns în arest după ce l-au atacat în stradă pe un bărbat de 40 de ani

Doi minori de 17 ani din Ștefan Vodă și Cahul au fost plasați în arest pentru 30 de zile, după ce ar fi comis un atac tâlhăresc, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 40 de ani, comunicând că, în timp ce se afla pe str. Trandafirilor din capitalǎ, a fost atacat și, în mod deschis, i-a fost sustras telefonul.

Polițiștii au stabilit că suspecții, prin înțelegere prealabilă, au identificat pe o rețea de socializare potențiala victimă, care își vindea telefonul. Apoi, sub pretextul procurării bunului, unul dintre aceștia s-a întâlnit cu bărbatul, l-a stropit cu gaz lacrimogen și i-a sustras telefonul, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

Suma prejudiciului cauzat a fost estimatǎ de victimǎ la 13 500 de lei.

Suspecții au fost identificați și reținuți de către ofițerii de investigație ai Inspectoratului de Poliție Botanica și Direcției de Poliție Chișinău, în comun cu procurorii Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica.

Pentru infracțiunea comisă, suspecții riscă închisoare de la 8 la 10 ani.

Primul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică a pierdut lupta cu virusul Covid-19
Articolul anterior
Circa 150 de mii de moldoveni din diasporă ar putea reveni în țară, după pandemie
Articolul următor