Ala Nemerenco, în vizită inopinată la Institutul Mamei și Copilului

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a fost duminică, 23 martie, într-o vizită inopinată la Institutul Mamei și Copilului, informează unica.md.

”Vin de la Institutul Mamei și Copilului unde am făcut o vizită neanunțată, autosesizandu-mă la mesajele mămicilor care s-au aflat acolo cu micuții lor. Vă rog să nu considerați că nu cunosc situația – am fost de zeci de ori acolo. Dar am mai mers și astăzi, vizitând vreo 12 secții, mai ales cele cu probleme mari la capitolul condiții și siguranța copiilor, și aceasta înseamnă absolut fiecare ușă deschisă, și fiecare încăpere vizitată – saloane, săli de proceduri, ospătarii, băi, grupuri sanitare, debarale unde se păstrează ustensilele pentru curățenie. Am inspectat sute de încăperi minuțios. După o perioadă, a fost alertată și administrația instituției care a venit.

Despre concluziile pe care le-am făcut si deciziile luate va anunț mâine.”, scrie ministra pe pagina sa de Facebook.

Reguli stricte în ateliere auto, pentru reparații sigure și mediu curat

Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la desfășurarea activității de autoservice, stabilind condiții clare de funcționare pentru atelierele auto, începând cu dotarea tehnică minimă, calitatea serviciilor și până la gestionarea deșeurilor rezultate din reparații, transmite IPN.

Pentru prima dată este reglementat modul în care atelierele pot desfășura activități de întreținere, reparare, reglare sau dezmembrare a autovehiculelor, în contextul în care peste 75% din parcul auto din Moldova e format din mașini de peste zece ani vechime. Potrivit autorităților, lipsa întreținerii adecvate și a unor reparații conforme poate duce la emisii ridicate și probleme de siguranță rutieră.

Înregistrarea în Registrul activităților conexe și respectarea cerințelor tehnice vor deveni obligatorii pentru toți agenții economici care oferă servicii de autoservice. Atelierele vor avea la dispoziție 12 luni de la publicarea hotărârii pentru a se conforma, iar cele deja notificate vor beneficia de un termen suplimentar de încă un an.

Printre obiectivele reglementării se numără reducerea riscurilor de accidente cauzate de reparații defectuoase, prevenirea folosirii pieselor contrafăcute, precum și diminuarea poluării cauzate de deșeurile toxice generate în procesul de reparație. Noile cerințe vizează inclusiv dotarea atelierelor cu echipamente moderne și impun certificarea calității serviciilor, acolo unde este cazul.

Aplicarea noului regulament va fi monitorizată de Agenția Națională Transport Auto, care va colecta date privind respectarea noilor cerințe, calitatea lucrărilor efectuate și respectarea drepturilor consumatorilor.

Anchetă la un spital din România după ce un bebeluș a fost injectat din greșeală cu adrenalină în loc de vitamina K

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani a deschis o anchetă internă după ce o fetiță de numai 27 de zile a fost injectată din greșeală cu adrenalină, în loc de vitamina K, scrie digi24.ro.

Bebelușul a fost la un pas de moarte, iar părinții, revoltați, anunță că vor depune plângere penală. Incidentul s-a petrecut sâmbătă, când părinții fetiței din Bordești s-au prezentat la urgențele pediatrice ale Spitalului Județean din Focșani. Acolo, medicul de gardă a prescris o rețetă ce includea vitamina K. Tatăl copilului povestește că o asistentă medicală a făcut o confuzie între fiole și i-a injectat micuței o doză de adrenalină în locul vitaminei prescrise.

„Sâmbătă ne-am prezentat la spital cu fetița, care are 27 de zile, pentru că sângera la buric. Doamna doctor i-a prescris o rețetă, printre care și vitamina K. Soția s-a prezentat la triaj la pediatrie cu rețeta, la o asistentă. Asistenta i-a pregătit injecția, apoi a chemat-o pe soție cu fata să i-o facă. Până să vin din parcare să le iau, fata deja a început să vomite și să își piardă cunoștința”, a povestit tatăl fetiței pentru monitoruldevrancea.ro.

Bărbatul mai spune că intervenția rapidă a medicilor a salvat-o pe fetiță, aceasta fiind pusă imediat pe oxigen și stabilizată. „Dacă apucam să plec cu ele spre casă, fetița murea în brațele mele. Soția a urcat imediat la etaj cu fetița, iar acolo doamna doctor și asistentele au pus-o la oxigen și prin minune au salvat-o”, a mai spus acesta.

„Mi s-a spus că sunt greșeli omenești, că se aseamănă fiolele. Atunci eu am întrebat cum se face diferența între ele? Cică trebuie să citești! Soția a încercat să stea de vorbă cu asistenta, a spus că îi pare rău și că își asumă. Dar dacă îi făcea injecția în venă și nu în mușchi, era fatal pentru fetiță”, a explicat tatăl. Reprezentanții spitalului confirmă incidentul și spun că au început o anchetă internă.

„Am luat la cunoștință de incidentul din triaj pediatrie și în acest moment am demarat procedurile administrative legale de anchetă internă. În momentul finalizării acesteia vom face publice rezultatele”, a declarat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. Părinții au transmis că au făcut deja o sesizare la spital și că vor depune și plângere penală la Parchet. Între timp, tatăl intenționează să-și ducă fiica la un spital din Capitală pentru investigații suplimentare: „Nu mai am încredere în cei de aici”.

Explozie urmată de un incendiu devastator la un laborator de testare a armamentului din București: O femeie a murit carbonizată

O explozie puternică, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie, într-un laborator de testare a armamentului și muniției situat în localitatea Pantelimon, pe centura Bucureștiului. O angajată civilă a unității, în vârstă de 47 de ani, a murit carbonizată, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Apărării Naționale, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 16.15 – Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naţionale, deflagraţia s-a produs în timp ce femeia în vârstă de 47 de ani, tehnician angajat din anul 2019, efectua analize fizico-chimice asupra unor materiale explozibile şi pirotehnice.

Conform procedurilor, a fost apelat serviciul de urgenţă 112. La faţa locului au intervenit echipaje ale ISU Bucureşti-Ilfov, cu mijloace specifice, care au reuşit să lichideze incendiul în aproximativ 35 de minute. Incidentul este anchetat de Parchetul Militar Bucureşti, precum şi de o comisie internă condusă de comandantul unităţii.

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă regretul pentru decesul angajatului laboratorului şi este alături de familia îndoliată”, se mai arată în comunicatul instituţiei. Știrea inițială – Potrivit reprezentanţilor ISU, o explozie s-a produs, marţi, la un centru al Ministerului Apărării de pe şoseaua de centură a Capitalei, în zona Pantelimon.

Primele informaţii arată că deflagraţia a fost urmată de un incendiu. Echipele de salvare au descoperit în interior trupul carbonizat al unei femei. Autoritățile nu au confirmat până în acest moment existența altor victime. Anchetatorii efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor exacte ale exploziei și incendiului, precum și pentru a verifica respectarea normelor de siguranță în cadrul laboratorului.

Incendiu într-o parcare subterană din Capitală: O Tesla a fost mistuită de flăcări
Articolul anterior
Moldova, România și Ucraina vor colabora pentru a atrage fonduri UE
Articolul următor