Ala Nemerenco: ,,Vom trece prin scenarii asemănătoare celor din Italia sau Marea Britanie. Pregătiți-vă!”

În Republica Moldova, numărul cazurilor noi de Covid-19 nu este în scădere, deși vara e pe sfârșite și se apropie un nou an școlar. Astfel, sunt diagnosticate tot mai multe cazuri, în ciuda măsurilor de carantină și de protecție, introduse de către autorități. Este clar că Republica Moldova nu reușește să stopeze epidemia Covid-19. În acest context, multă lume își pune întrebarea: ce va urma în următoarea perioadă, din punct de vedere social și epidemiologic.

separator

Potrivit ex-Ministrului Sănătății, doctorului în științe medicale Ala Nemerenco, în Republica Moldova există mai mulți infectați la zi, decât numărul raportat oficial, iar dacă această tendință de creștere va continua, există riscul să repetăm scenariile sumbre din primăvară, petrecute în Italia sau Marea Britanie, cum ar fi suprasolicitarea sistemului medical și creșterea dramatică a numărului de pacienți care vor avea nevoie de spitalizare și ventilare mecanică.

,,Mulți se dau cu părerea că numărul de îmbolnăviri noi cu COVID-19 ar fi false, fiind crescute artificial. Da, doar că în sens invers – avem de fapt mai multe persoane infectate decât sunt raportate, dar, deoarece nu sunt testate, nu fac parte din statistici. Într-o familie cunoscută, o persoană este pozitivă și se află sub tratament la domiciliu. Alte două persoane – au simptome, dar sistemul nu e interesat să îi testeze și, astfel, nici nu cunoaște nimic despre ei”, a comunicat specialista Ala Nemerenco, într-o postare pe pagina personală de facebook.

,,Spitalele și Centrul Covid sunt pline, ambulanțele le auziți cum toată ziua aleargă prin oraș cu sirenele incluse, iar în cercul fiecăruia deja mulți fac sau au făcut Covid. Unii nu mai sunt… Nu mai întreabă nimeni pe net “cunoasteti în cercul vostru pe cineva infectat cu Covid”?

Infecția a ajuns la faza necontrolabilă și până nu “mușcă” un anumit % din populație, nu-i mai face nimeni nimic. O să trecem prin scenarii asemănătoare celor din Suedia, Italia, Marea Britanie etc. Pregătiți-vă. Virusul mușcă mai ușor acolo unde este desconsiderat … Fiindcă aceasta rezultă în zero protecție, iar el e mai inteligent decât cei care îl desconsideră”.

Medicul Ala Nemerenco vine cu un sfat către cetățeni:

,,Aveți grijă de dumneavoastră! Puteți să credeți sau nu, puteți să râdeți sau să vă dați curajoși – COVID-ului nu-i pasă. Credeți în ce și cum vă place, dar nu vă expuneți prin neglijență, dragi oameni!

,,Cu autoritățile e clar – nu au făcut și nu fac nimic ca să salveze situația. De ce, nu mai are rost să discutăm – timp pierdut, oricum nu vor face nimic. E clar un lucru – absolut toți cetățenii au rămas pe cont propriu.

Pe cont propriu și cu o singură măsură de protecție la îndemână – masca. Nu în buzunar, pe barbă, sub barbă, prinsă de cot, pe-o ureche sau sub nas. Că așa nu ajută la nimic. Doar încurcă. Dar acoperind și gura, și nasul.

Masca curată oferă până la 40-50% de protecție contra noului coronavirus – țineți minte vă rog aceasta!

Și nu e vorba să o purtăm ziua întreagă, ca medicii, dar doar atunci când călătorim în transportul public, mergem la alimentară sau ne aflăm în spații închise, aglomerate. Atât de simplu și puțin…

Și nu vă fie vă rog teamă că vă înnădușiți în ea. Sau că vi se „aprind” plămânii în 5-10 minute cât o purtați. Nu o coborâți de pe nas. Nu se întâmplă absolut nimic.

Și cel mai bun argument că masca nu provoacă niciun rău este exemplul lui Galen Rupp care a câștigat în 2011 titlul de campion al SUA alergând toată cursa de 10 km … în mască! (din cauza alergiei sezoniere la polen de care suferă). El a alergat în ea tocmai 10 km! Și noi să nu rezistăm câteva minute?

Atunci când avem un guvern infantil, oamenii devin propriul său guvern. Astfel, ne putem mobiliza să-i încurajăm pe cei din jur să poate mască când este necesar. Să-i ajutăm pe cei care se expun, explicându-le cum să o poarte corect, iar dacă nu o au, să le-o oferim.

Eu îmi doresc să avem în toamnă o viață normală – fără măști, fără alarme de ambulanță, cu universități, școli și grădinițe funcționale, copii pe străzi jucând mingea, cu nunți, bucurii și oameni care merg în toată dimineața la lucru. Dacă și dvs aceasta vă doriți – purtăm acum cu toții masca!”, altfel nu vom ieși din impas, este îndemnul specialistei.

Așadar, să avem grijă de cei dragi, să-i protejăm prin distanțare fizică și purtarea măștilor de protecție! Potrivit specialiștilor, cei mai mulți oameni se îmbolnăvesc contractând virusul de la persoane care, ele însele, nu cunosc că deja sunt infectate, aceasta fiind de fapt cea mai mare provocare în controlul transmiterii și răspândirii epidemiei Covid-19.

Încă șase moldoveni s-au stins din cauza Covid-19
Articolul anterior
Ministerul Sănătății precizează: certificatele medicale se solicită doar pentru copiii care se înmatriculează primar la grădiniță sau în clasa întâi
Articolul următor
Alte articole interesante