Alarmant! Zonele de pe Pământ cu temperaturi insuportabile pentru oameni s-ar putea tripla în acest secol

Oamenii de știință avertizează că suprafața terestră expusă la temperaturi insuportabile pentru oameni s-ar putea tripla până la sfârșitul acestui secol, potrivit Science Alert. Dacă încălzirea globală depășește pragul de 2 °C peste nivelurile preindustriale, regiunile afectate de căldură extremă ar putea deveni de nelocuit, punând în pericol viețile a miliarde de oameni, scrie digi24.ro.

Dacă omenirea reușește să atingă obiectivul climatic stabilit prin Acordul de la Paris, temperatura medie globală va fi cu 2 grade Celsius mai mare decât nivelurile preindustriale până la sfârșitul acestui secol. Chiar și în acest scenariu, oamenii vor avea tot mai puține locuri locuibile pe planetă, avertizează cercetătorii. Temperatura medie globală a crescut deja cu 1,5 °C față de nivelurile preindustriale, acest prag fiind atins anul trecut. O creștere suplimentară de doar 0,5 °C ar putea avea efecte dramatice.

„Descoperirile noastre arată consecințele potențial mortale ale unei încălziri globale de 2 °C”, afirmă Tom Matthews, climatolog la King’s College din Londra. Potrivit noilor studii, suprafața terestră unde temperaturile sunt prea ridicate chiar și pentru un adult sănătos s-ar putea tripla.

Acest lucru înseamnă că o suprafață echivalentă cu dimensiunea Statelor Unite ar deveni greu de locuit. Pentru persoanele de peste 60 de ani, care sunt mai vulnerabile la căldura extremă, zona periculoasă s-ar extinde la aproximativ 35% din suprafața terestră a globului, față de 21% în prezent. „La aproximativ 4 °C de încălzire peste nivelurile preindustriale, căldura necompensabilă pentru adulți ar afecta aproximativ 40% din suprafața terestră, iar doar regiunile de latitudine înaltă și cele mai reci dintre latitudinile medii ar rămâne neafectate”, explică Matthews. Expunerea la temperaturi extreme pune în pericol capacitatea organismului uman de a regla temperatura internă. Deși transpirația și oboseala sunt semne de disconfort termic, există praguri mult mai grave. Cercetătorii atrag atenția asupra fenomenului de căldură necompensabilă, care apare atunci când organismul primește mai multă căldură decât poate elimina. Acest lucru este întâlnit frecvent în condiții extreme, precum cele în care lucrează pompierii sau sportivii care poartă echipamente grele. Însă, pe măsură ce temperaturile cresc, aceste situații devin din ce în ce mai frecvente în timpul valurilor de căldură, în special în regiunile ecuatoriale. În ultimii ani, zone precum Golful Persic/Arabian, Câmpia Indo-Gangetică, sudul SUA, Mexic și Australia au înregistrat episoade de căldură extremă care depășesc chiar și limitele de suportabilitate pentru adulții tineri.

Mai grav este fenomenul de căldură insuportabilă, care poate fi fatală. În acest studiu, acest prag a fost definit ca atingerea unei temperaturi interne a corpului de 42 °C în șase ore sau mai puțin. Dacă temperatura globală crește cu 2 °C peste nivelurile preindustriale, astfel de praguri vor fi depășite în anumite regiuni, afectând în special persoanele peste 60 de ani.

„Pragurile de căldură insuportabilă, care până acum au fost depășite doar pentru perioade scurte de timp și doar pentru adulții mai în vârstă, sunt susceptibile să apară chiar și la adulții mai tineri”, avertizează Matthews. Dacă încălzirea globală atinge 4-5 °C peste nivelurile preindustriale, raportul concluzionează că temperaturile extreme vor deveni un pericol pentru persoanele de orice vârstă, în special în regiunile tropicale, unde trăiește peste 40% din populația lumii.

„În astfel de condiții, expunerea prelungită în aer liber – chiar și la umbră, cu briză puternică și hidratare adecvată – poate duce la insolație fatală. Aceasta marchează o schimbare majoră în riscul de mortalitate cauzat de căldură”, adaugă Matthews. Pentru a evita cele mai grave scenarii, cercetătorii susțin că este esențială reducerea emisiilor de carbon și protejarea ecosistemelor care absorb dioxidul de carbon. Totuși, Matthews subliniază că trebuie să ne pregătim și pentru un viitor în care, în multe regiuni ale lumii, expunerea în aer liber ar putea deveni un pericol pentru sănătate. „Pe măsură ce tot mai multe regiuni de pe planetă vor avea temperaturi externe incompatibile cu fiziologia umană, va fi esențial ca oamenii să aibă acces sigur la medii mai răcoroase pentru a se proteja de căldură”, concluzionează el.

Trump și Putin au discutat la telefon cel puțin o oră și jumătate

Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au discutat telefonic cel puțin o oră și jumătate, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NBC, potrivit Sky News.

Casa Albă confirmase, la un moment dat, în timpul discuției, că aceasta este în curs de desfășurare, potrivit Sky News. „Convorbirea merge bine”, a declarat adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe,Dan Scavino, într-o postare pe rețeaua X.

Sky News citează afirmația trimisului președintelui rus pentru cooperare economică internațională și investiții, Kirill Dmitriev, potrivit căruia „lumea este un „loc mult mai sigur” sub Putin și Trump”. El a catalogat convorbirea telefonică dintre șeful său, Vladimir Putin, și președintele american, Donald Trump, drept „istorică”.

Ce declară președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre convorbirea Trump-Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Europa trebuie să fie la masa negocierilor, după ce s-a anunțat încheierea convorbirii telefonice dintre președinții american și rus. În timp ce viitorul țării sale este discutat fără el de către liderii Rusiei și SUA, Volodimir Zelenski a fost în Finlanda – continuând vizitele la aliați pe care le-a început în primele zile ale războiului, notează Sky News. El nu s-a referit în mod direct la apelul telefonic – care s-a încheiat de minute bune – dar a repetat îndemnurile de a include Europa în discuțiile despre Ucraina.

„Europa trebuie să se afle la masa negocierilor, iar tot ceea ce ține de securitatea Europei ar trebui decis împreună cu Europa”, a spus el. Zelenski a declarat că discuțiile cu aliații s-au axat pe sprijinul pentru apărare, investițiile în producția ucraineană de arme și integrarea europeană a Kievului.

Frații Ștefăneț, alături de FLUIERAȘ și artiști faimoși, vin cu alte două spectacole de excepție, la Soroca și Comrat. Intrare LIBERĂ!

În cadrul campaniei organizate de Ministerul Culturii – „Mărțișor în toată țara”, colectivele „Moldova-Concert” evoluiază în mai multe localități din țară, aducând bucuria și speranța „Mărțișorului”, informează unica.md.

Astfel, Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare „Fluieraș”, dirijori – Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol, alături de interpreți faimoși de la noi, vor evolua în alte două localități, aducând bucurie în inimile spectatorilor.

Soliști: Cornelia Ștefăneț, Adriana Ochișanu, Mariana Colța, Iulian Corochi, își așteaptă publicul drag la încă două spectacole de excepție:

• 19 martie, ora 17:00 – Soroca – Palatul de Cultură

• 21 martie, ora 17:00 – Comrat – Casa de Cultură

Intrarea este LIBERĂ!

Sunteți așteptați cu drag la spectacole de suflet, cu multă voie bună și un program absolut superb.

ULTIMA ORĂ! Putin cere suspendarea livrărilor de arme către Ucraina pentru a accepta armistițiul propus de Trump

Președintele rus Vladimir Putin cere suspendarea tuturor livrărilor de arme către Ucraina în timpul armistițiului propus de omologul său american Donald Trump, potrivit unor persoane familiarizate cu subiectul, citate de Bloomberg. Cei doi lideri urmează să vorbească marți la telefon despre încheierea războiului din Ucraina, un obiectiv-cheie fiind armistițiul de 30 de zile pe care Kievul s-a declarat deja pregătit să îl accepte. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că se așteaptă ca discuția telefonică să înceapă la o oră cuprinsă între 16.00 și 18.00 ora Moscovei, scrie digi24.ro.

Liderul rus, care s-a întâlnit cu un emisar al lui Trump săptămâna trecută, a făcut din oprirea livrărilor de arme o condiție prealabilă pentru semnarea încetării focului, au declarat un înalt oficial european și trei persoane de la Moscova familiarizate cu poziția Rusiei.  Peskov nu a răspuns la o cerere de comentarii. Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe nu a răspuns la o cerere de comentarii, precizează Bloomberg. În timp ce Rusia dorește să oprească toate livrările de arme către Ucraina, obiectivul minim este ca ajutorul SUA să înceteze, au declarat două dintre persoanele aflate la Moscova care cunosc gândirea Kremlinului. Înaltul oficial european a adăugat că Europa este extrem de reticentă în a accepta cererea Rusiei de a bloca livrările de arme către Ucraina de către aliații săi în timpul oricărui armistițiu. Acest rezultat ar risca o situație în care Rusia ar putea să se reînarmeze în timpul încetării ostilităților, în timp ce Ucraina ar fi împiedicată să facă acest lucru, a declarat oficialul.  Premierul britanic Keir Starmer a vorbit cu Trump înainte de discuția liderului american cu Putin. Starmer i-a spus lui Trump că Ucraina trebuie să fie pusă în „cea mai puternică poziție posibilă” pentru a asigura o „pace justă și durabilă”, a declarat purtătorul său de cuvânt oficial. Putin a declarat că sprijină, în principiu, propunerea SUA pentru o pauză a conflictului, dar insistă că trebuie îndeplinite o serie de condiții înainte ca Rusia să fie de acord să-și oprească invazia. Liderul rus va fi probabil de acord cu un armistițiu, deși vrea să se asigure mai întâi că sunt incluse condițiile sale, a relatat Bloomberg pe 12 martie. Marea Britanie și Uniunea Europeană depun eforturi pentru a furniza cât mai curând posibil noi pachete de ajutor militar Kievului.

Primarul Moscovei anunță un „atac masiv” cu drone al Ucrainei asupra orașului
Articolul anterior
Un șofer, prins drogat la volan, a vrut să mituiască polițiștii cu o mie de lei pentru a scăpa de pedeapsă
Articolul următor