Alegătorii din Bălţi, revoltați. Unii dintre ei, cu dificultăţi locomotorii, au făcut un drum degeaba până la secţia de votare

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda alegerile de la Bălţi i-a revoltat pe locuitorii din municipiu. Mulţi din ei au făcut un drum degeaba până la secția de votare, scrie publika.md.

Deşi are dificultăţi locomotorii, acest bărbat a plecat de dimineaţă să voteze. La secţia de votare unde este înregistrat a găsit uşile închise. Pentru că nu înţelegea ce se întâmplă, bărbatul a mers la o altă secţie unde a aflat că scrutinul a fost suspendat.

„Chinuie oamenii. Peste tot, secţiile de votare sunt închise. Să se spună că s-a amânat scrutinul, dar noi am tot căutat şi toate secţiile de votare erau închise. Deja mă duc acasă. Mi s-a ridicat şi tensiunea.”

Majoritatea celor pe care i-am întâlnit au spus că oraşul are nevoie de un gospodar.

„Am venit, dar văd că luminile sunt stinse, nu se vede nimic. Văd că mai vine lume. Trebuiau deja să fie alegeri, oricum avea să se vadă cine merită să ajungă primar.”

„Când am aflat am rămas şocată. Nu e corect, trebuie cineva să conducă oraşul. „

„Eu mă pregăteam să merg să votez şi m-a sunat sora mea şi mi-a spus că ea a fost deja şi secţiile de vot sunt închise. Nu mi-a venit să cred, cum să fie închise?”

Sunt şi unii care laudă decizia CEC de a suspenda desfăşurarea alegerilor.

„Bine au făcut că au suspendat alegerile, lasă întâi să stabilească ce s-a întâmplat acolo.”

Funcţionarii electorali spun că este pentru prima dată când scrutinul se suspendă.

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Un bărbat a fost condamnat să-i ceară scuze pe Facebook fostei sale soții și să-i plătească daune morale
Articolul anterior
Promo-LEX: Turul doi al alegerilor din Bălţi trebuia organizat cu un singur candidat
Articolul următor