Alegeri în Franţa: Circa 50 de milioane de persoane, așteptate la urne

Aproape 50 de milioane de alegători francezi sunt chemaţi la urne pentru a stabili noua componenţă a Adunării Naţionale, adică numirea a 577 de deputaţi, în două tururi, duminică şi 7 iulie, ceea ce ar putea schimba radical peisajul politic în Hexagon.

Alegeri în Franţa: Circa 50 de milioane de persoane, așteptate la urne

Birourile de vot s-au deschis sâmbătă în unele teritorii de peste mări pentru primul tur al celor mai urmărite alegeri legislative din Franţa în care extrema dreaptă este marea favorită, în faţa stângii şi mult înaintea taberei prezidenţiale, transmite Digi24.ro.

Primii care au mers la urne au fost alegătorii francezi din Saint Pierre şi Miquelon, arhipelag în Atlanticul de Nord, aproape de Canada, unde birourile de vot s-au deschis sâmbătă la ora locală 08:00 (10:00 GMT), ei fiind urmaţi de cei din Antile, Guyana, Polinezia Franceză şi cei care trăiesc pe continentul american.

Câteva militante ale mişcării feministe Femen au desfăşurat sâmbătă o acţiune la Trocadero, vizavi de Turnul Eiffel: cu sânii goi şi acoperiţi cu sloganuri împotriva extremei drepte, curăţând locul cu „dizolvant antirasism”.

„Două dinamici”

Instituţiile de sondare a opiniei publice şi politicienii se aşteaptă la o creştere accentuată a prezenţei la vot în comparaţie cu alegerile legislative din 2022, când s-a înregistrat o participare la vot de 47,51%. De data aceasta s-ar putea ajunge la două treimi din alegătorii înregistraţi.

Aceasta se datorează în parte consecinţelor potenţial istorice ale actualelor alegeri legislative.

Există „două dinamici”, analizează Brice Teinturier, de la Institutul de sondare a opiniei publice Ipsos. „Una este o dinamică a speranţei, alegătorii de stânga spun că, dintr-o dată, poate exista o alternanţă (…) şi aceasta se referă şi mai mult la alegătorii RN”.

„Şi alt motor de mobilizare este politizarea negativă, frica, teama suscitată de RN şi, pentru o parte a electoratului de asemenea de coaliţia de stânga”, Noul Front Popular (NFP), care reuneşte Partidul Socialist, ecologiştii, Partidul Comunist şi Franţa Nesupusă (La France insoumise, stânga radicală).

Ce spun sondajele

Două sondaje de opinie publicate vineri creditează tabăra extremei drepte cu 35%, respectiv 36,5% din intenţiile de vot, NPF – cu 27,5-29%, iar tabăra macronistă – cu 20,5-21%.

Potrivit unor sondaje, obţinerea majorităţii absolute este acum posibilă pentru RN şi aliaţii săi.

Presiunea este mai puternică în tabăra prezidenţială. Acesta din urmă a promis joi „cea mai mare claritate” cu privire la atitudinea de urmată între cele două tururi de scrutin.

Campania de trei săptămâni, marcată de incidente pe teren, s-a încheiat cu acuzaţiile lui Gabriel Attal de rasism la adresa candidaţilor RN.

Dacă Jordan Bardella ar deveni prim-ministru, ar fi pentru prima dată de la al doilea război mondial când un guvern de extremă dreapta ar conduce Franţa.

Macron a dizolvat Adunarea Națională

Preşedintele Emmanuel Macron a provocat aceste alegeri anticipate anunţând dizolvarea Adunării pe 9 iunie, în seara victoriei extremei drepte la alegerile europene.

Sondajele de opinie şi politicienii se aşteaptă la o participare mult mai mare decât la alegerile legislative din 2022, când s-au prezentat la urne 47,51% dintre alegători. De data aceasta, prezenţa la vot ar putea ajunge la două treimi din alegătorii înregistraţi.

Semne ale prezenţei ridicate aşteptate: votul online, deschis până joi cetăţenilor francezi care locuiesc în străinătate, a atins un număr record de 410.000 (250.000 în 2022).

Aproape 2.000 de locuri de muncă, disponibile, în acest moment, pentru cei care vor să lucreze în străinătate. Salarii până la 5.000 de euro

Peste 3.000 de locuri de muncă pentru străinătate au fost postate de la începutul verii și până acum, acestea reprezentând 8% din numărul total de joburi noi din această perioadă. Cele mai multe oferte vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda și caută candidați dispuși să lucreze în domenii precum transport, retail, industria alimentară, turism ori servicii, scrie unica.ro.

„Angajatorii din afara țării știu că principalul argument cu care pot atrage mai mulți candidați este cel salarial, motiv pentru care unul din două joburi postate are salariul afișat în anunțul de angajare. De altfel, și candidații au nevoie să știe exact cât ar putea să câștige în plus față de joburile din România pentru a fi convinși să facă un pas atât de important precum o relocare în afara țării, fie și pentru o perioadă determinată de timp”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.Citeşte întreaga ştire: Aproape 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile, în acest moment, pentru cei care vor să lucreze în străinătate. Angajatorii oferă salarii care pleacă de la 700 de euro net și pot ajunge până la 5.000 de euro pe lună.

În multe cazuri, este vorba de salarii de trei sau patru ori mai mari decât cele din România, atât în cazul joburilor entry level sau pentru muncitorii calificați, cât și în cazul specialiștilor. Spre exemplu, un inginer software poate câștiga lunar, în Germania, 6.500 de euro net plus beneficii, în timp ce un muncitor în depozit, în Olanda, poate câștiga între 1.800 și 2.000 de euro pe lună plus beneficii. Salariul unui șofer de tir, pe curse internaționale, pleacă de la 2.500 de euro pe lună; un curier poate câștiga 2.000 de euro pe lună, în timp ce, pentru muncitorii necalificați, salariile pleacă de la 700 de euro pe lună. De la 1.000 de euro pe lună pornesc și salariile pe care le pot câștiga cei care vor să lucreze în servicii de curățenie.

„Un interes crescut în această perioadă este pentru candidații cu experiență în sectorul turistic și HoReCa. Angajatorii din străinătate au avut peste 500 de joburi postate pentru cele două industrii în ultima lună și jumătate, iar salariile pe care le oferă încep de la 1.000 de euro pentru ospătari sau personal hotelier și pot ajunge până la 4.000 de euro dacă vorbim despre bucătari în restaurante de pe vase de croazieră sau mari lanțuri hoteliere”, mai spune Raluca Dumitra.

Un tânăr român înfiat de o familie din Italia își caută mama biologică: „Sper că o să citească aceste rânduri”

Un tânăr născut în România și abandonat ca bebeluș pe o stradă din Iași, în urmă cu 27 de ani, își caută familia biologică, după ce a fost adoptat în Italia și crescut de o familie iubitoare. Povestea sa a fost împărtășită recent pe o pagină de Facebook, scrie rotalianul.com.

Într-o postare emoționantă, Miron Cătălin, a relatat circumstanțele dramatice ale începutului său de viață.

La data de 7 august 1997, la puțin timp după ce s-a născut, a fost găsit abandonat pe strada Galata din municipiul Iași. În ciuda investigațiilor desfășurate de autorități, mama lui nu a fost niciodată identificată.

Primăria Iași i-a atribuit numele de Miron Cătălin și data nașterii de 7 august 1997.

După ce a fost găsit, Cătălin a fost internat la maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, iar ulterior, pe 29 septembrie 1997, a fost transferat la Centrul de Plasament Nr. 1.

Acum, la 27 de ani distanță de acel moment, Cătălin face un apel disperat pentru a-și găsi familia biologică:

„Deși am atât de puține informații eu tot sper că mama mea sau vreo rudā a mamei mele o să citească aceste rânduri și o să trimită aici un mesaj. Nu vreau să o judec absolut deloc, cu siguranță se afla în mare dificultate, de aceea cred că a decis să mă lase în acel loc”, a scris el.

Tânărul a subliniat că nu își dorește să judece pe nimeni, fiind convins că mama sa a fost în mare dificultate când a luat decizia de a-l lăsa în acel loc.

„Singura mea speranță sunteți voi, toți cei care sunteți mereu aici pentru a ajuta, de aceea vă rog din suflet să distribuiți cât mai mult posibil. Poate cineva își amintește de mine sau de măicuța mea când mă purta în pântec”, a adăugat Cătălin în mesajul său.

Această poveste impresionantă a fost împărtășită pe rețelele de socializare, în speranța că cineva din comunitatea online va putea oferi informații care să îl ajute pe Cătălin să își regăsească familia.

De asemenea, postarea a strâns numeroase mesaje de susținere și încurajare de la persoane care doresc să îl ajute în demersul său.

Cătălin își exprimă recunoștința față de toți cei care îl sprijină: „Este cea mai mare dorință a mea pe care o am în viață! Vă mulțumesc tuturor!”

Un angajat al IGSU a trecut în rezervă după o activitate de peste 20 de ani. Colegii i-au mulțumit pentru toate misiunile de salvare a vieților omenești

Un angajat IGSU a trecut în rezervă după o activitate de peste 20 de ani în cadrul serviciului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului Generale pentru Situații de Urgență.

Recent, șeful de gardă al echipei de stingere la incendii a Direcției regionale căutare-salvare nr.2 municipiul Bălți, plutonierul-adjutant al serviciului intern Cușnir Vitalie, a trecut în rezervă după o dedicație în carieră de 20 de ani și 10 luni în cadrul serviciului de salvatori și pompieri.

Domnul Cușnir Vitalie și-a început activitatea în funcția de pompier în anul 2003 și pe parcursul anilor a avansat în diverse funcții, demonstrând profesionalism și dedicație în misiunile de serviciu.

Conducerea Direcției și colegii l-au felicitat cu acest prilej de mândrie și i-au adus sincere mulțumiri pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu în cadrul misiunilor de lichidare a consecințelor situațiilor de risc, dar și în misiuni de salvare a vieților omenești.

Pe parcursul activității, Domnul Cușnir Vitalie a fost menționat cu diverse medalii și distincții, printre care: Distincția MAI, Serviciu Impecabil gradul II și I, Distincțiile IGSU, Crucea pentru merit clasa II, Medalia pentru serviciu impecabil clasa II și Medalia comemorativă 30 de ani IGSU.

Mai mulți tineri de diferite etnii din Republica Moldova au participat la o tabără de vară cu tematica „Unitate prin diversitate”
Articolul anterior
Un sportiv moldovean a obținut medalia de aur la lupte pe plajă, în Franța
Articolul următor