Alegeri în Rusia: ,,Locuitorii Ucrainei ocupate îl vor președinte pe Putin”

Kremlinul a discutat despre reperul pentru alegerile prezidențiale din 2024. Rezultatul candidatului actualei puteri este mai bun decât în 2018, adică cel al lui Vladimir Putin, au declarat surse pentru RBC, fără a da un nume. În același timp, nu este important doar indicatorul în procente, ci și sprijinul alegătorilor în cifre absolute, transmite realitatea.md.

Russia's Diplomats Should Resign Over Putin's War, Says Ex-Foreign Minister

La un seminar pentru angajații blocului politic intern al Kremlinului (curatoriat de primul adjunct al șefului administrației prezidențiale, Serghei Kirienko), care a avut loc săptămâna trecută, aceștia au discutat despre sarcini legate de alegerile prezidențiale din 2024. RBC a fost informat despre acest lucru de trei surse familiare cu conținutul evenimentului.

În special, s-a spus că alegerile vor avea loc la timp (despre acest lucru a vorbit și Vladimir Putin în discursul adresat Adunării Federale) și că sprijinul public pentru președinte a fost mare. Trebuie menținut un nivel ridicat de susținere și consolidare a cetățenilor, relatează sarcinile stabilite la seminar de una dintre sursele RBC.

S-a discutat dorința – rezultatul candidatului din partea conducerii, precum și prezența la vot ar trebui să fie mai mare decât în 2018, a spus unul dintre interlocutorii RBC. Potrivit celui de-al doilea interlocutor, a fost vorba despre faptul că rezultatele au fost „mai bune decât în campania trecută”. În același timp, nu atât indicatorul în procente este important, cât suportul în termeni absoluti, spune o altă sursă a RBC.

Scenariul de bază în pregătirea alegerilor este participarea președintelui Vladimir Putin la acestea, a scris RBC mai devreme. Însuși șeful statului nu și-a anunțat încă planurile de a participa la campanie. În 18 martie 2018, a fost reales în funcția de președinte al Rusiei, pentru un mandat de 6 ani. Este la al patrulea mandat, după o pauză intenționată pentru a modifica legea și a reveni din nou la putere. Atunci, anunța că nu va mai candida pentru funcția de președinte în anul 2024, justificând acest lucru cu cele prevăzute de Constituția Rusiei.

Presa afiliată Kremlinului scrie că, după referendumurile din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson – teritorii ucrainești ocupate de ruși – numărul alegătorilor din Rusia a crescut, iar sprijinul pentru Putin în noile teritorii este mare, notează unul dintre interlocutori. Potrivit acestuia, aceiași oameni care au votat pentru aderarea la Rusia sunt foarte probabil să voteze pentru Vladimir Putin la alegerile prezidențiale.

CEC nu a publicat încă date despre numărul alegătorilor din regiunile Donbassului, Herson și Zaporojie, deoarece procesul de eliberare a pașapoartelor rusești rezidenților este încă în desfășurare, a explicat pentru RBC un interlocutor al Comisiei Electorale Centrale. În timpul referendumurilor privind aderarea acestor teritorii la Rusia, mulți rezidenți din aceleași regiuni Kherson și Zaporojie mai aveau pașapoarte ucrainene, spune el.

Conform rezultatelor referendumurilor, prezența la vot în Lugansk a fost de 92,6%, în Donețk – 97,5%, regiunea Zaporojie – 85,4%, regiunea Herson – 76,7%. În termeni absoluti, 2,1 milioane de alegători au votat pentru aderarea Rusiei în RPD, 1,6 milioane în LPR, 430.000 în regiunea Zaporojie și 407.500 în regiunea Herson (la vot au participat și rezidenții din Herson, în noiembrie 2022, Ministerul rus al Apărarea a anunțat retragerea trupelor pe malul stâng al Niprului).

Înainte de alegerile din 2018, Kremlinul a stabilit sarcina de a obține 70% din voturi pentru Vladimir Putin cu aceeași prezență la vot, a scris RBC. Rezultatul șefului statului rus a fost să primească 76,7% (56,4 milioane de voturi în termeni absoluti) cu o prezență la vot de 67,5%.

Vremea se încâlzește! Ce ne promit meteorologii

Valul de aer rece care s-a abătut deasupra Moldovei în acest început de săptămână se va termina, începând cu joi, informează Serviciul Hidrometeorologic de Stat, scrie agrotv.md.

Mai exact, în următoarele 24 de ore, maxima va urca simțitor, ajungând până la +12 grade Celsius. Cerul va rămâne însă acoperit de nori, iar izolat s-ar putea să mai cadă și câteva precipitații sub formă de ploaie. Vântul va continua să bată tare, în rafale de până la 18 de m/s.

Astfel, spun sinopticienii, maxima resimțită, la Nord, va urca până la +8 grade, în Centrul Moldovei și în Capitală, temperatura aerului va atinge +11 grade Celsius, iar în partea de Sud a țării se va situa în jurul valorii de +12 grade.

Noaptea va rămâne însă rece, cu minime care vor oscila între -6 și -2 grade Celsius.

În continuare, valorile termice înregistrate atât ziua, cât și noaptea își vor păstra tendința pozitivă, urmând să ajungă la cele normale pentru sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Cerul va fi parțial înnorat, iar vântul va bate tare, cu posibile intensificări.

Pagube în Capitală! Mai multe grădinițe și școli din Chișinău și din suburbii au rămas fără acoperișuri și cu gardurile deteriorate după vijelia de ieri

Vântul puternic a provocat pagube materiale la mai multe grădinițe și școli din Chișinău și din suburbii. Potrivit Primărie Capitalei, au fost deteriorare acoperișuri din foi de ardezie și din tablă zincată, garduri, pavilioane și s-au prăbușit mai mulți arbori, scrie publika.md.

foto simbol

„Cele mai multe cazuri problematice în cadrul instituțiilor educaționale au fost înregistrate în sectoarele Centru (4 școli și 6 grădinițe) și Râșcani (o școală și 7 grădinițe). În sectorul Buiucani au fost înregistrate pagube la 2 școli și 2 grădinițe, respectiv, la Botanica și la Ciocana, câte un caz de avarieri provocate de vânt”, se menționează într-un comunicat emis de Primăria Capitalei.

Responsabilii Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, împreună cu managerii școlari și angajații de la Spații Verzi întreprind măsurile necesare pentru evacuarea copacilor căzuți și înlăturarea pagubelor, acolo unde este posibil.

De asemenea, reprezentanții Primăriei Capitalei menționează că în cazurile de avariere a acoperișurilor sunt identificate soluții temporare, pentru a nu afecta procesul educațional.

Marcela Paladi, la două luni după accidentul care a lăsat-o fără picioare: „Nu e noutate că la noi se mușamalizează foarte multe cazuri”

Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma accidentului de pe viaduct, pe 6 februarie 2023, a vorbit la Jurnal TV despre cum se simte la două luni de la accident, ce urmează pentru ea, dar și despre faptul că șoferul BMW-ului care a lovit-o nu a contactat-o niciodată, nici direct nici indirect, în tot acest timp, scrie jurnal.md.

„După accident am pus un accent mult mai mare pe partea psiho-emoțională, sufletească. Viața mea, oricât de bizar ar suna, s-a schimbat într-un mod mai frumos. Din păcate, foarte multe persoane au plecat din viața mea. Asta e situația, dar în același moment foarte multe persoane minunate au intrat în viața mea. Pe lângă asta, familia noastră s-a unit și mai tare. Noi și așa eram o familie extrem de unită, dar acum și mai uniți am devenit”, a spus Marcela, invitată la emisiunea „Fii Sănătos”.

Întrebată dacă șoferul BMW-ului a contactat-o, tănăra a spus că acest lucru nu s-a întâmplat.

„Nu am primit niciun sunet, nicio veste, nimic. Pur omenește… Hai, că dacă o să spui „scuze” n-o să-mi crească picioarele la loc, dar…”, a menționat Marcela.

Tânăra mai afirmă că își dorește să i se facă dreptate, însă pare să nu aibă multe așteptări de la justiția de la noi.

„Nu e o noutate pentru toți cetățenii noștri că la noi în țară se mușamalizează foarte multe cazuri”, spune Marcela.

„Chiar din start s-a încercat mușamalizarea cazului. De ce domnul nu a fost închis pe acest termen de 30 de zile? A fost o vătămare corporală foarte gravă. Toți ne întreabă de ce el nu este închis, dacă am luat bani de la el. Nu, doamne ferește. Cred că a avut o fereastră de scăpare”, a adăugat sora Marcelei, Livia, cea care îi este alături clipă de clipă după accident.

Menționăm că astăzi urmează să aibă loc prima ședință de judecată în acest caz.

Patru deputați care sunt împotriva limbii române dețin cetățenia română
Articolul anterior
,,Perle” de la manifestanții care au ieșit să apere ,,limba moldovenească”
Articolul următor