250618-3b-1920×866

Vremea se încâlzește! Ce ne promit meteorologii

Valul de aer rece care s-a abătut deasupra Moldovei în acest început de săptămână se va termina, începând cu joi, informează Serviciul Hidrometeorologic de Stat, scrie agrotv.md.

Mai exact, în următoarele 24 de ore, maxima va urca simțitor, ajungând până la +12 grade Celsius. Cerul va rămâne însă acoperit de nori, iar izolat s-ar putea să mai cadă și câteva precipitații sub formă de ploaie. Vântul va continua să bată tare, în rafale de până la 18 de m/s.

Astfel, spun sinopticienii, maxima resimțită, la Nord, va urca până la +8 grade, în Centrul Moldovei și în Capitală, temperatura aerului va atinge +11 grade Celsius, iar în partea de Sud a țării se va situa în jurul valorii de +12 grade.

Noaptea va rămâne însă rece, cu minime care vor oscila între -6 și -2 grade Celsius.

În continuare, valorile termice înregistrate atât ziua, cât și noaptea își vor păstra tendința pozitivă, urmând să ajungă la cele normale pentru sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Cerul va fi parțial înnorat, iar vântul va bate tare, cu posibile intensificări.

Pagube în Capitală! Mai multe grădinițe și școli din Chișinău și din suburbii au rămas fără acoperișuri și cu gardurile deteriorate după vijelia de ieri

Vântul puternic a provocat pagube materiale la mai multe grădinițe și școli din Chișinău și din suburbii. Potrivit Primărie Capitalei, au fost deteriorare acoperișuri din foi de ardezie și din tablă zincată, garduri, pavilioane și s-au prăbușit mai mulți arbori, scrie publika.md.

foto simbol

„Cele mai multe cazuri problematice în cadrul instituțiilor educaționale au fost înregistrate în sectoarele Centru (4 școli și 6 grădinițe) și Râșcani (o școală și 7 grădinițe). În sectorul Buiucani au fost înregistrate pagube la 2 școli și 2 grădinițe, respectiv, la Botanica și la Ciocana, câte un caz de avarieri provocate de vânt”, se menționează într-un comunicat emis de Primăria Capitalei.

Responsabilii Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, împreună cu managerii școlari și angajații de la Spații Verzi întreprind măsurile necesare pentru evacuarea copacilor căzuți și înlăturarea pagubelor, acolo unde este posibil.

De asemenea, reprezentanții Primăriei Capitalei menționează că în cazurile de avariere a acoperișurilor sunt identificate soluții temporare, pentru a nu afecta procesul educațional.

Marcela Paladi, la două luni după accidentul care a lăsat-o fără picioare: „Nu e noutate că la noi se mușamalizează foarte multe cazuri”

Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma accidentului de pe viaduct, pe 6 februarie 2023, a vorbit la Jurnal TV despre cum se simte la două luni de la accident, ce urmează pentru ea, dar și despre faptul că șoferul BMW-ului care a lovit-o nu a contactat-o niciodată, nici direct nici indirect, în tot acest timp, scrie jurnal.md.

„După accident am pus un accent mult mai mare pe partea psiho-emoțională, sufletească. Viața mea, oricât de bizar ar suna, s-a schimbat într-un mod mai frumos. Din păcate, foarte multe persoane au plecat din viața mea. Asta e situația, dar în același moment foarte multe persoane minunate au intrat în viața mea. Pe lângă asta, familia noastră s-a unit și mai tare. Noi și așa eram o familie extrem de unită, dar acum și mai uniți am devenit”, a spus Marcela, invitată la emisiunea „Fii Sănătos”.

Întrebată dacă șoferul BMW-ului a contactat-o, tănăra a spus că acest lucru nu s-a întâmplat.

„Nu am primit niciun sunet, nicio veste, nimic. Pur omenește… Hai, că dacă o să spui „scuze” n-o să-mi crească picioarele la loc, dar…”, a menționat Marcela.

Tânăra mai afirmă că își dorește să i se facă dreptate, însă pare să nu aibă multe așteptări de la justiția de la noi.

„Nu e o noutate pentru toți cetățenii noștri că la noi în țară se mușamalizează foarte multe cazuri”, spune Marcela.

„Chiar din start s-a încercat mușamalizarea cazului. De ce domnul nu a fost închis pe acest termen de 30 de zile? A fost o vătămare corporală foarte gravă. Toți ne întreabă de ce el nu este închis, dacă am luat bani de la el. Nu, doamne ferește. Cred că a avut o fereastră de scăpare”, a adăugat sora Marcelei, Livia, cea care îi este alături clipă de clipă după accident.

Menționăm că astăzi urmează să aibă loc prima ședință de judecată în acest caz.