Alexandru Lozanciuc împlinește astăzi 70 de ani

Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară și populară Alexandru Lozanciuc, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 70 de ani și 45 de activitate.

Artistul își va sărbători ziua de naștere în sânul familiei.

,,Seara, la ora 18.00, va fi transmis un concert aniversar la un post privat de televiziune, iar la 22.50 – un spectacol de sărbătoare la postul public de televiziune. 

Vor fi interpretate și piese compuse de mine. Am scris textele și muzica la circa 300 de piese, care sunt interpretate astăzi în limbile română, franceză, rusă și ucraineană în Europa și Asia”, a precizat cunoscutul cântăreț, pentru Moldpres.

Alexandru Lozanciuc s-a născut la 27 decembrie 1950 în satul Ghica Vodă (astăzi – Miciurin), raionul Drochia. În anii 1972-1976 și-a făcut studiile la Școala medie de muzică ”Ștefan Neaga” (astăzi – Colegiul de muzică ”Ștefan Neaga”) cu Galina Sandu (canto), iar în 1975-1981 – la Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău, specialitatea cântăreț de operă, cu Tamara Ciobanu.

În anii 1981-1992 a fost solist al Orchestrei de muzică populară „Folclor”, apoi al Orchestrei de estradă a Companiei „Teleradio-Moldova”. 

În 1989 s-a lansat cu numeroase piese de muzică ușoară care au devenit șlagăre. Timp de trei decenii a înregistrat 14 discuri cu cele mai frumoase melodii, multe inspirate din folclor – „Vine mama la fecior”, „Viața omului”, „La nunta moldovenească”, „Rugă”, „Bună ziua, mamă, tată”, „O melodie de noroc”, „Nunta de argint”.

A semnat și lucrarea „Taina destinului”, un roman autobiografic în două volume, dedicat memoriei Tamarei Ciobanu (Chişinău, 1997), iar în 2010 a editat placheta de versuri „Megaplan din viața mea: cântecul şi dragostea”. De asemenea, a compus  piese pentru Ionel Istrati (”Numai, numai”),  Mariana Șura (”Mama”, ”Evelina” și ”Roze, roze”) și alți interpreți.

De-a lungul anilor, Alexandru Lozanciuc a susținut numeroase turnee internaționale în Japonia, SUA și Europa. Este laureat al Festivalului Internațional de la Berlin (1976) și al Concursului de muzică ușoară de la Soci (1982). A cântat piese pe versurile lui Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Iulian Filip, Simion Ghimpu ș.a. Este membru al Uniunii Muzicienilor din R. Moldova. În 1990 i-a fost conferit titlul ”Artist Emerit”, iar în 2009 – cel de ”Artist al Poporului”. În 2000 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.

Prima persoană vaccinată în Germania este o femeie de 101 ani
Articolul anterior
Ce ne va aduce 2021, anul Bivolului, potrivit astrologilor
Articolul următor
Alte articole interesante