Alexandru Manciu a fost numit în funcția de director general adjunct al ANSA

Guvernul a aprobat astăzi desemnarea lui Alexandru Manciu în funcția de director general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Alexandru Manciu este master în medicină veterinară, a efectuat studii doctorale la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Are experiență de muncă în domeniul didactic, fiind asistent universitar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Din 2014, activează în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în diferite funcții, inclusiv în funcții manageriale și are o vastă experiență în domeniu. De asemenea, în perioada 2016 – 2017 a activat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Găgăuzia are dreptul la autodeterminare dacă Moldova aderă la UE, susține bașcana Evghenia Guțul

Găgăuzia va deveni regiune autodeterminată dacă Moldova aderă la Uniunea Europeană, a declarat bașcana Evghenia Guțul, potrivit oficiosului TASS. Anterior, liderul pro-rus spunea că va face asta doar dacă Moldova se unește cu România, scrie stirileprotv.ro.

Regiunea autonomă Găgăuzia a Moldovei își poate exercita dreptul la autodeterminare dacă Moldova se unește cu România sau aderă la UE, a declarat șeful Găgăuziei, Evghenia Guțul, potrivit TASS.

Nu intenționăm să ne despărțim de Moldova pentru că este țara noastră natală. Constituția spune că Moldova este un stat suveran și neutru. Totuși, dacă Moldova decide să se unească cu România sau să adere la Uniunea Europeană, Regiunea Autonomă Găgăuză își rezervă dreptul la autodeterminarea externă, aceasta este prevăzută de legea cu privire la statutul nostru juridic special”, a menționat ea.

Guţul a mai spus că Găgăuzia nu doreşte o escaladare cu autorităţile de la Chişinău.

Am dori să evităm un astfel de scenariu pentru că vrem pace. Vrem să fim prieteni cu Federația Rusă așa cum am fost de secole și vrem să fim prieteni și cu alte țări. Cu toate acestea, astăzi, Partidul Acțiunii și Solidaritatea (partidul de guvernământ al Moldovei – TASS) încearcă să-i pună pe moldoveni și pe găgăuzi unul împotriva celuilalt, în timp ce suntem o singură națiune Se face totul pentru a incita la discordia etnică”, a mai spus Guțul.

Guțul nu mai vorbește acum de independență. ci de autodeterminare

Guțul amenințase anterior că regiunea Găgăuzia își va declara independența dacă Moldova se unește cu România, astfel încât declarația actuală, de ”rupere” din teritoriul Moldovei și în cazul aderării la UE, vine să ducă la escaladarea tensiunilor.  

Pe de altă parte, bașcana Găgăuziei a vorbit acum despre ”autodeterminare”, adică autoguvernarea, dar cu apartenența la statul moldovean, și nu despre ”independență”, care înseamnă transformarea regiunii într-un alt stat, diferit de cel al Moldovei, din care face parte.

Încă un judecător, vizat în dosarul Laundromat, a scapăt basma curată

Judecătorul Gari Bivol, vizat în dosarul Laundromat, a scapăt basma curată.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, nu a găsit elemente de infracțiune în ceea ce procurorii au numit pronunțare cu bună-ştiinţă a unei hotărîri ilegale. Totuși, unul dintre cei trei judecători a avut o opinie separată, notează Noi.md cu referire la tv8.

Gari Bivol a ales să nu vină la ședință, dar avocatul său susține că se aștepta la o asemenea decizie: „Ne-am așteptat la o asemenea decizie de achitare pentru că nu este componenta de infracțiune. Noi sîntem mulțumiți de sentința respectivă, ce urmează nu cunoaștem”. Sentința poate fi atacată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău. Gari Bivol este în prezent suspendat din funcție, fiind cercetat în alte două dosare penale. Anul trecut, în biroul său și altor trei judecători au fost organizate percheziții într-un dosar de trafic de influență.

Amintim că, anterior, el a fost suspectat că printr-o decizie judecătorească a contribuit la spălarea a 640 de milioane de dolari din cele peste 20 de miliarde, provenite din afacerile ilegale din Rusia. Recent, și fostul judecător Ștefan Niță, acuzat de spălarea a peste 200 de milioane de dolari, prin schema Laundromatului rusesc, a scăpat basma curată. Deși ex-magistratul a fost găsit vinovat, termenul în care acesta putea fi tras la răspundere a expirat încă în 2017. Amintim că în dosarul Laundromat, au fost învinuiți 15 judecători, majoritatea fiind scoși de sub urmărire penală sau achitați. Procurorii susțin că prin sistemul nostru bancar au fost spălare peste 22 miliarde de dolari, bani sustrași din circuitul economic al Rusiei de oligarhi și funcționari corupți.

Rânduri infernale la Institutul Oncologic! Bolnavii de cancer, nevoiți să aștepte luni în șir pentru internare sau consultație

Între 3 și 94 de zile trebuie să aștepte un pacient pentru a beneficia de o consultație sau pentru a fi internat la Institutul Oncologic din Moldova. Datele au fost prezentate de reprezentanții spitalului, care au publicat informația actualizată despre programările pentru spitalizare primară și consultațiile în birourile specialiștilor de profil în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic, scrie unimedia.info.

Potrivit datelor prezentate, pentru internare, cel mai mult trebuie să aștepte pacienții cu tumoare la cap și gât – 94 de zile, iar cel mai puțin stau în rând pacienții de la Gastrologie – 3 zile.

La Centrul Consultativ Diagnostic, cel mai mult au de așteptat persoanele care doresc consultația mamologului – până la 40 de zile, la urolog rândul este de 39 de zile, iar la mamolog – 35 de zile.

Un bărbat a descoperit că soția l-a înșelat, așa că a decis să îi scrie amantului un bilet
Articolul anterior
Grav accident la Telenești. Un copil de 5 ani, printre victime
Articolul următor