Alexei Navalnîi: Puterea încearcă să intimideze milioane de oameni

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a calificat aducerea sa în faţa justiţiei drept o tentativă de a intimida milioane de ruşi şi a lansat acuzaţii grave la adresa preşedintelui Vladimir Putin, căruia i-a transmis din sala de judecată că va intra în istorie drept Vladimir otrăvitorul, reiterând o acuzaţie mai veche potrivit căreia şeful statului este cel care a ordonat otrăvirea sa cu substanţă chimică de uz militar în luna august.

„Cel mai important în acest proces este intimidarea unui număr cât mai mare de oameni. Îl închidem pe unul pentru a băga frica în alte milioane”, a proclamat opozantul rus, care ar putea fi trimis la închisoare pentru trei ani şi jumătate pentru că ar fi încălcat, potrivit autorităţilor, condiţiile controlului judiciar într-un dosar din 2014, transmite Agerpres.

Evocând arestarea a mii de persoane în cursul manifestaţiilor reprimate cu brutalitate de autorităţi în ultimele două weekenduri, el şi-a exprimat speranţa că din ce în ce mai mulţi ruşi vor realiza că ,,este imposibilă încarcerarea a milioane sau a sute de milioane de oameni”.

„Când ei vor realiza aceasta, şi acel moment va veni, nu veţi putea trimite după gratii întreaga ţară”, a declarat Aleksei Navalnîi.

El l-a acuzat din nou pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat otrăvirea sa cu agent neurotoxic în vară.

Vladimir Putin „va intra în istorie drept cel ‘care plantează otrava în chiloţi”, a izbucnit opozantul rus la un moment dat, referindu-se la modul în care a fost otrăvit.

„Ştiţi, au existat în trecut un Alexandru (al II-lea) Eliberatorul şi un (ţar) Iaroslav cel Înţelept. Iar noi îl vom avea pe Vladimir otrăvitorul”, a remarcat el.

În discursul său din sala de judecată, Navalnîi a amintit de anchetele sale făcute publice pe internet şi care relevă implicarea FSB (Serviciul Federal de Securitate/fostul KGB) în tentativa sa de asasinare, investigaţii infirmate de Kremlin.

În timpul discursului său, procurorul a cerut un avertisment împotriva lui Navalnîi, iar judecătorul l-a invitat să nu facă politică. Cu toate acestea, opozantul rus a spus că procesul împotriva sa este destinat să intimideze milioane, dar că are încredere că ruşii nu vor fi intimidaţi.

În plus, Navalnîi, care a fost arestat la jumătatea lunii ianuarie la întoarcerea sa din Germania, unde a primit îngrijiri după otrăvirea cu Noviciok, a cerut nu doar eliberarea sa imediată, ci a tuturor deţinuţilor politici din Rusia.

Kremlinul a respins toate criticile occidentale legate de arestarea lui Navalnîi şi de utilizarea disproporţionată a forţei de către poliţie în protestele masive din 23 şi 31 ianuarie în sprijinul opozantului, în urma cărora au fost arestate aproape 10.000 de persoane.

Între timp, Alexei Navalnîi a fost filmat cum este dus la centrul de detenție „Matrosskaia Tișina”, după ce a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare.

Zeci de susținători ai lui Navalnîi, dar și jurnaliști se află lângă centrul de detenție.

Țările care nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani
Articolul anterior
Reacția consilierului prezidențial Ala Nemerenco la solicitarea a doi deputați socialiști de a-i fi retrasă diploma de master
Articolul următor
Alte articole interesante