Alte 100.000 teste rapide Covid-19 vor fi distribuite instituțiilor medicale din țară, grație sprijinului oferit de Banca Mondială

Alte 100.000 teste rapide de diagnostic pentru detectarea Ag SARSCoV-2 au fost distribuite laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și care urmează să fie repartizate asistenței medicale primare și spitalicești, în scopul fortificării capacităților de diagnostic și depistare a virusului în rândul populației.

În total, 300.000 teste au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.

Persoanele care  prezintă simptome COVID-19 sau care au fost în contact cu o persoană confirmată pot realiza testul rapid la antigenul SARS-CoV-2, gratuit, adresându-se la medicul de familie.  

Testarea rapidă trebuie aplicată în primele zile de la debutul simptomelor. După această perioadă, rezultatul testului rapid trebuie ignorat, deoarece ar putea prezenta rezultate incorecte. În situația în care persoana prezintă simptome de COVID-19, iar testul rapid este negativ – este necesar să fie efectuat  testul prin metoda PCR pentru confirmarea diagnozei.

Testarea rapidă va permite obținerea rezultatelor într-un timp mai scurt, va spori capacitatea de gestionare a cazurilor și vor permite măsuri rapide de sănătate publică și de monitorizare a contacților. Aceste tipuri de teste vor fi folosite în unitățile de primiri urgente și la nivelul asistenței medicale primare.

Cetățenii ar putea participa la nunți și alte evenimente dacă se vor testa pentru Covid-19 înainte. Anunțul Ministrului României
Articolul anterior
Maia Sandu a publicat raportul pentru primele 100 de zile de activitate
Articolul următor
Alte articole interesante