Alți doi taximetriști, reținuți pentru facilitarea întrării în țară a nouă ucraineni, contra unor sume uriașe

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției Investigare Criminalitate Transfrontalieră și Direcției Urmărire Penală, de comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea a doi taximetriști din Tighina și Rezina, care ar fi facilitat intrarea ilegală în Moldova prin Camenca a nouă ucraineni apți de luptă, pentru sume de 5.000 dolari americani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cei doi taximetriști reținuți acum au transportat ilegal migranți începând din martie 2024. Primul din ei este din Tighina și are vârsta de 31 de ani. Oficial, acesta muncea în calitate de taximetrist și conducea o mașină înregistrată în stânga Nistrului, care-i aparține unuia din complici, cu care a transportat ilegal și cetățenii Ucrainei vizați în schemă. Așa cum mașina a fost folosită la comiterea infracțiunii, aceasta a fost ridicată de oamenii legii, în scopul aplicării sechestrului și eventualei confiscări în baza hotărârii judecătorești. Bărbatul a fost reținut la finele lui august, iar la solicitarea PCCOCS a fost plasat în arest pentru 30 de zile. 

Cel de-al doilea taximetrist din Rezina, cu vârsta de 57 de ani a fost reținut în septembrie. Mașina acestuia, de asemenea, a fost ridicată ca rezultat al faptului că a fost folosită la transportarea ilegală a migranților ucraineni. Totodată, în cadrul perchezițiilor, au fost ridicați 6.000 euro care ar fi fost obținuți din transportarea ilegală, telefoane mobile folosite în comunicare în cadrul schemei infracționale și alte probe utile cauzei penale.

De asemenea, în schema infracțională este cercetată și implicarea a doi cetățeni ai Ucrainei, cu vârste de 41 și 55 de ani, care s-au refugiat de război în Moldova.  

Dosarul anunțat acum urmează altuia, comunicat în data de 5 septembrie 2024, atunci când au fost reținuți alți doi taximetriști din Rezina și Râbnița. Aceștia continuă să fie investigați, în stare de arest, la solicitarea procurorilor PCCOCS. 

Anterior, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul unui cetățean al Ucrainei, stabilit în Moldova, în stânga Nistrului, în cazul anunțat în martie 2024 care viza 15 ucraineni transportați ilegal, cu taxe de până la $10.000, urmând ca instanța să se pronunțe. Iar mai recent, în data de 23 iulie 2024, Judecătoria Chișinău-sediul Buiucani i-a condamnat la pedeapsa cu amendă de 60.000 lei pe tatăl și fiul din Slobozia despre care autoritatea publică anunța în ianuarie 2024 că au transportat ilegal opt ucraineni apți de luptă. 

Investigațiile penale continuă în dosarul de bază continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

MAN îndeamnă moldovenii să voteze „DA” la referendum. Ceban: Această șansă care ni s-a oferit nu trebuie ratată

Partidul Mișcarea Alternativă Națională, în frunte cu Ion Ceban, îndeamnă cetățenii moldoveni să iasă la urne și să voteze „DA” la referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, fapt anunțat în cadrul unei conferințe de presă.

„Ideea de integrare europeană a Republicii Moldova a fost introdusă în Programul Politic încă de la crearea Partidului MAN.
Acest deziderat nu trebuie folosit doar în campaniile electorale, ci trebuie să devină idee națională, așa cum am propus de la bun început.

Pentru aceasta, Partidul MAN desfășoară o campanie de informare a cetățenilor din toată țara despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Această șansă care ni s-a oferit nu trebuie ratată sub nicio formă, chiar dacă mulți cetățeni s-au dezamăgit de felul în care este guvernată țara. Alegerea pe care o facem este pentru viitor, iar viitorul va aparține celor care vor avea capacitatea de a îndeplini, în mod profesionist, toate obiectivele și condițiile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat Ion Ceban, președintele MAN.

Referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la UE va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe 20 octombrie curent. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cetățenii vor putea răspunde cu „DA” și „NU”.

15 partide din Moldova au fost înregistrate în calitate de participanți în acest sens. 13 cu opțiunea „DA”, iar alte două partide cu opțiunea „NU”.

În atenția locuitorilor Capitalei! Circulația troleibuzelor, afectată din cauza ploii abundente
Articolul anterior
Accident grav la Teleneșeti! Două persoane au ajuns la spital
Articolul următor