„Am mers cinci zile, din sat în sat”. Evadarea unei familii cu patru copii din Mariupol, după două luni petrecute în subsol

Orașul-port Mariupol este asediat de peste 60 de zile, perioadă în care cei care au rămas în oraș au fost nevoiți să-și mute viața în adăposturi, așteptând un moment în care să poată ieși în siguranță din zona încercuită și bombardată de ruși. Este și cazul unei familii cu șase membri, dintre care 4 copii.

„Am mers cinci zile, din sat în sat”. Evadarea unei familii cu patru copii din Mariupol, după două luni petrecute în subsol

„Am mers cinci zile, din sat în sat. Noaptea, niște bătrâni ne adăposteau”, povestește familia cum a reușit să părăsească orașul după două luni în care au fost captivi, pentru Euronews.

Părinții și cei patru copii au mers pe jos 100 de kilometri pentru a putea lua un tren din Zaporojie, de unde au reușit să evacueze spre Liov, în vestul Ucrainei, o regiune care este ferită de lupte directe cu trupele ruse, dar a fost atacată aerian în cele două luni de război.

Tetiana Komisarova se declară foarte mândră de copiii ei, despre care afirmă că au dat dovadă de o hotărâre interioară nemaivăzută până acum. „Nu aveam idee că sunt atât de puternici. Sunt foarte puternici, sunt foarte mândră de ei.”

Anna, care are doar 10 ani, a explicat cum era viața în subsolul lor. „Nu a fost atât de înfricoșător. A tremurat foarte mult când au lovit clădirea de nouă etaje de lângă subsolul nostru. Era mult praf care a căzut din tavan”.

Ajunși în Liov, ei încep acum să se uite spre viitor, chiar dacă ce au trăit în cele două luni petrecute în plin război în Mariupol va fi greu de șters.

„Nu vom uita niciodată ce s-a întâmplat”, a explicat tatăl, Evgeny Tishchenko . „Nu putem. Dar trebuie să ne păstrăm spiritul și să ne creștem copiii.”

Peste 7,1 milioane de persoane sunt acum strămutate intern în Ucraina de la începutul conflictului, potrivit ultimelor cifre ale Organizației Internaționale pentru Migrație. Alte 5,1 milioane au plecat în afara Ucraina.

sursa

Alertă de proporții în România! Pensionarii sunt păcăliți să dea zeci de mii de lei printr-o nouă schemă

Este alertă de proporții în România! Zeci de pensionari sunt păcăliți să dea bani printr-o nouă metodă inventată de un escroc din județul Timiş. Acesta mergea în casele bătrânilor vulnerabili, inventa diferite povești emoționante și le promitea acestora fie că îi ajută la cumpărături, fie ca merge să le plătească facturile și dispărea cu banii, scrie realitatea.net.

”La data de 26 februarie a.c., poliţiştii Secţiei 4 Timişoara, sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, au reţinut un bărbat bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată. Din cercetări, a reieşit că, în perioada februarie 2023 – noiembrie 2023, un bărbat de 38 de ani, prin inducere în eroare, ar fi pretins şi încasat diverse sume de bani de la mai multe persoane fizice, folosindu-se de nume şi calităţi mincinoase, în schimbul prestării anumitor servicii pe care ulterior nu le mai îndeplinea”, a transmis IPJ Timiş.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul aborda pe stradă bătrâni cărora le promitea că le face diferite comisioane, precum plata facturilor, cumpărături, obţinerea de bilete şi altele, însă când primea de la aceştia bani, dispărea.

Spitalul din Comrat, dotat cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale

Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel” a fost dotat astăzi cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale. Proiectul a fost finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul programului „Kusanone”, informează MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei Japoniei la Chișinău, din contul grantului în valoare de 89,392 USD s-a achiziționat un echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale pentru Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel”. Proiectul urmărește fortificarea capacităților de gestionare a deșeurilor medicale și eliminarea surselor de poluare a mediului ambiant.

Ambasadorul Yamada Yoichiro a precizat că „noul sistem de tratare a deșeurilor medicale va contribui la sporirea siguranței, reducerea costurilor și protejarea mediului înconjurător.”

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7,3 milioane USD pentru 88 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

Peste 160 milioane de lei au fost confiscați în vistieria statului în 2023, în dosarele procurorilor PCCOCS

Potrivit raportului pentru anul 2023 al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), prin sentințele de condamnare obținute, au fost confiscate bunuri și bani de în valoare de 167.862.981 lei. 

Sumele de bani virate în contul statului prin sentințele din 2023 au vizat în principal infracțiuni de contrabandă, trafic de droguri și trafic de persoane, fiind dispuse soluții de confiscare în 75 de cauze penale.

Recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiune și indisponibilizarea bunurilor infracționale a fost un obiectiv asumat de PCCOCS la începutul anului 2023. Drept rezultat, se atestă o creștere esențială a sumei supuse confiscării față de anii precedenți: în 2021-10.925.120 lei, iar în 2022-5.621.252 lei.  

În curs de investigare de către procurorii PCCOCS și examinare în instanțele de judecată ale altor dosare trimise de către aceștia, rămân aplicate sechestre pe bunuri în valoare de circa 650.000.000 lei. În eventualitatea pronunțării unei hotărâri judecătorești pe cazurile investigate, acestea urmează a fi confiscate în folosul statului.

Per total, procurorii PCCOCS au reprezentat învinuirea de stat în privința a 344 de persoane în vizavi de care au fost adoptate 228 sentințe, cu o rată de condamnare sau de încetare pe motive de nereabilitare de peste 92%.

Pentru anul 2024, procurorii PCCOCS își propun să depună eforturi concertate pentru combaterea criminalității organizate, inclusiv a celei care implică folosirea tehnologiilor informaționale și a cripto-valutei.

Cazuri misterioase de hepatită la copii din România, între cele 169 descoperite în toată lumea și anunțate de OMS
Articolul anterior
Pentru prima dată în istorie, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în Ucraina, din România
Articolul următor