„Am rămas practic singuri în fața acestei urgii”. Un medic din Moldova propune un flashmob de Ziua lucrătorului medical

Medicul-șef al Departamentului consultativ, medicină fizică și balneologie din cadrul Centrului Republican de Protezare, Ortopedie și Reabilitare, Iurie Pelin, a publicat un mesaj emoționant pentru colegii săi de breaslă, în contextul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, care va fi marcată pe 21 iunie.

separator

„Nu vom mai avea parte de adunări solemne cu înmânări de diplome, concerte fastuoase, aplauze de la balcoane și alte „difirambe”. În schimb, vom primi o multitudine de promisiuni grase și dulci din partea unora și învinuiri din partea altora că nu luptați cum trebuie cu virusul ucigaș”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook pe 17 iunie.

Medicul a atras atenția că o populația nu susține lucrătorii medicali.

„Cu excepția unei mici părți conștiente a acestei societăți, am rămas practic singuri în fața acestei urgii abătută asupra noastră. În aceste momente de grea cumpănă, ne punem speranța doar în unicul Dumnezeu și forțele proprii. Oameni buni! Ajutați-ne să Vă ajutăm! Respectați indicațiile și recomandările specialiștilor, nu a demagogilor!”, a scris acesta.

De asemenea, Iurie Pelin a propus ca duminică, 21 iunie 2020, la ora 12:00, să fie incluse claxoanele și sirenele ambulanțelor pentru 15 secunde.

„Nu pentru a ne omagia, ci întru comemorarea colegilor noștri răpuși la datorie și avertizarea celor vii, că războiul cu cruntul inamic continuă”, a conchis medicul.

sursa: www.newsmaker.md

Rânduri infernale la Institutul Oncologic! Bolnavii de cancer, nevoiți să aștepte luni în șir pentru internare sau consultație

Între 3 și 94 de zile trebuie să aștepte un pacient pentru a beneficia de o consultație sau pentru a fi internat la Institutul Oncologic din Moldova. Datele au fost prezentate de reprezentanții spitalului, care au publicat informația actualizată despre programările pentru spitalizare primară și consultațiile în birourile specialiștilor de profil în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic, scrie unimedia.info.

Potrivit datelor prezentate, pentru internare, cel mai mult trebuie să aștepte pacienții cu tumoare la cap și gât – 94 de zile, iar cel mai puțin stau în rând pacienții de la Gastrologie – 3 zile.

La Centrul Consultativ Diagnostic, cel mai mult au de așteptat persoanele care doresc consultația mamologului – până la 40 de zile, la urolog rândul este de 39 de zile, iar la mamolog – 35 de zile.

Ancheta în cazul Anei-Maria: de ce au durat tocmai 8 zile căutările? Explicațiile șefului IGP

Căutările Anei-Maria, tânăra găsită decedată acum două zile într-o fâșie forestieră din satul Chițcani, au început inițial în raionul Orhei, ulterior după un șir de măsuri de investigații, precum analiza tuturor înregistrărilor camerelor video, oamenii legii au s-au îndreptat spre raionul Telenești. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” că toate imaginile ridicate au fost de noapte, iar calitatea acestora nu era tocmai bună. Din acest considerent, întreg procesul a durat mai mult, scrie radiomoldova.md.

„Noi în prima fază am avut o situație, o fetiță a dispărut în raionul Orhei. Alte detalii nu se cunoaște nimic. Se cunoaște că este o mașină în care a urcat dintr-o stație de așteptare din mun. Orhei. După astfel de logică s-ar prezuma că noi absolut trebuia să începem a căuta toate câmpiile și toate dealurile din R. Moldova să le verificăm. În prima fază știindu-se că este pe raionul Orhei s-a lucrat pe anumite principii pe raionul Orhei. Primele acțiuni s-au căutat în raionul Orhei, ulterior făcându-se analiza la toate înregistrările, alte metode de investigații legate de anumite circumstanțe, s-a stabilit că mijlocul de transport a părăsit municipiul Orhei și s-a făcut alte măsuri, inclusiv până la deplasarea la raionul Telenești, conform calculelor de traseu, durata a fost un pic mai îndelungată decât cea normală”.

Acesta a fost un prim indiciu pentru organele de drept de a extinde căutările, a mai precizat Cernăuțeanu. Totodată, el a subliniat că procesul de documentare nu s-a limitat doar la analiză a imaginilor video, a descifrărilor telefonice sau a căutărilor.

„Noi trebuie să constatăm că toate camerele video care au fost ridicate toate sunt cu imagine de noapte. Calitatea camerelor nu era cea mai performantă. Urma o expertiză clară ca să constatăm anumite lucruri și circumstanțe. În momentul în care s-a știut cu exactitate unele nuanțe pe anumite măsuri de investigație care s-au realizat s-au început căutările în localitatea respectivă. Dacă în primele zile s-a lucrat pe adiacentul până la distanță de 15 km, raza localității, și ținând cont că toți factorii ne duceau în acea direcție, anume la acea etapă ne-am mobilizat pentru ziua de sâmbătă ca să extindem raza de căutare. Trebuie să ne aducem și faptul că au fost două zile ploioase și nu era atât de ușor să mergem prin câmpuri, prin dealuri, prin toate imașurile sau fermele care sunt în acea zonă. Plus la asta au fost verificate toate fântânile, toate zonele, toate gropile. A fost un volum de muncă enorm”, a specificat șeful IGP.

În prezent sunt examinate mai multe versiuni care ar avea tangență din acest caz, însă pentru a periclita urmărirea penală, acestea nu pot fi spune în public, a mai spus Viorel Cernăuțeanu.

„O mare parte din detalii nu le pot oferi că dosarul a trecut în gestiunea Procuraturii, cea care conduce urmărirea penală pe cazul respectiv și oricare informație care cumva ar fi dată publicului la moment, ar putea periclita din mersul urmării penale. Or, inclusiv în procesul de până la ziua de astăzi am avut situații când cineva fie intenționat, fie negândit au făcut unele imixtiuni în procesul de urmărire penală prin anumite difuzări sau anumite relatări în public și care cumva au dus la o îngreunare a mersului urmăririi penale. Colegii mei trebuie să documenteze minuțios și toate probele acumulate trebuie să fie pertinente pentru cauza respectivă”.

Fiind întrebat dacă este adevărat că tânăra ar fi decedat din cauza unei traume cranio-cerebrală deschisă, așa cum se vehiculează în presă, Viorel Cernăuțeanu nu a confirmat, dar nici nu a exclus acest lucru. El a spus că, în momentul în care a fost găsită, tânăra era îmbrăcată, iar acum medicii legiști urmează să stabilească cauza.

„Această constatare trebuie să ajungă în primul rând la organul de urmărire penală și la colegii de la Procuratură și eu nu cred că în faza actuală există un raport scris cum ar trebui să fie scris în adresa de urmărire penal. Ca versiune că este posibil, dar nu este exclus”.

Unica certitudine, în prezent, este faptul că tânăra a urcat singură în mașina de ocazie după care a fost dusă în fâșia forestieră. Celelalte circumstanțe se stabilesc.

Amintim că Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intenționat al unei femei gravide, dispărută pe 12 aprilie și găsită moartă, după aproximativ o săptămână de căutări. Pe caz, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului și urmează să fie efectuată și expertiza biologică a hainelor victimei, a fragmentelor ridicate din automobilul și domiciliul persoanei suspecte. De asemenea, va avea loc și expertiza chimică a solului din locul depistării cadavrului și cea de pe suprafața încălțămintei victimei și a persoanei suspecte.

Gina Pistol a dezvăluit minunea care a ajutat-o să rămână însărcinată

Gina Pistol a mărturisit că minunea care a ajutat-o să rămână însărcinată a fost brâul Maicii Domnului adus de Smiley de pe Muntele Athos. Cei doi își pierduseră sperața de a avea un copil deoarece toți medicii au spus că nu sunt sanșe. Dar Gina Pistol și Smiley a avut încredere că vor reuși, iar acum nu pot decât să mulțumească lui Dumnezeu pentru copilul minunat pe care-l au, scrie presa română.

Gina Pistol a încercat tot felul de tratamente, dat totul părea în zadar. Nici medicii nu i-au dat speranțe, și totuși astăzi o au pe Josephine. Este convinsă că purtarea brâului Maicii Domnului adus de pe Muntele Athos a ajutat-o să rămână însărcinată.

„Mie Andrei mi-a adus de pe Muntele Athos brâul Maicii Domnului. L-am purtat. L-am pus într-un portofel și era cu mine tot timpul. În urma unor analize am aflat și mi-au spus mai mulți medici că nu am nicio șansă, am șanse 0,1 să rămân însărcinată. Chiar și cu tot felul de tratamente și așa, nu îmi promite nimeni nimic. Am rămas însărcinată și știu momentul în care am rămas însărcinată. Eram într-o perioadă în care nu eram fertilă. Ce am simțit eu în momentul ăla, nu am mai simțit niciodată în viața mea. Nici nu știu cum să îți explic ce am simțit”, a mărturisit Gina într-un podcast.

Smiley și Gina Pistol sunt împreună de mai mulți ani, iar în urmă cu 3 ani au devenit părinți. Smiley a povestit, de asemenea, că rugăciunea a ajutat-o pe Gina Pistol să-și îndeplinească visul de a avea un copil.

„Să știți că treburile acestea cu rugăciunea și puterea cuvântului sunt adevărate. Pentru că sunt o grămadă de oameni pe care îi vezi – speakeri motivaționali, preoți, șamani – care îți spun despre aceleași lucruri: puterea cuvântului, puterea rugăciunii, puterea credinței”, a delcarat Smiley.

Smiley a povestit că Gina Pistol s-a rugat zilnic, și nu pe repede-înainte, ci câte 40 de minute pe zi. Artistul a mai spus că „este foarte important să ai credință cu adevărat, nu doar așa”.

„Și într-adevăr așa este. Gina s-a rugat în fiecare zi a sarcinii ei. Și nu pe repede-înainte, rugăciune de 40 de minute. Și trebuie să și înțelegi cum să faci rugăciunea. Dar sunt lucruri foarte adevărate. Este foarte important să ai credință cu adevărat, nu doar așa… Avem atâtea exemple. Minunile pe care le vedem nu sunt întâmplătoare. Sunt oameni care au credință și fac sacrificii pentru ceea ce cred. La fel e și cu succesul, cu absolut tot”, a mai spus Smiley.

Mesajul inedit al medicului Ala Nemerenco, cu ocazia Zilei lucrătorului medical și a farmacistului
Articolul anterior
Ucraina revine la măsuri de izolare strictă, după încă un record zilnic de infectări
Articolul următor