Ambuteiaje pe mai multe străzi din Capitală la această oră

În mun. Chişinău, flux sporit de transport se atestă pe următoarele străzi și tronsoane de drum:

Sectorul BUIUCANI:
• intersecția cu sens giratoriu str. Henri Coandă – str. Calea Ieșilor;
• şos. Balcani, pe sensul de deplasare str. Liviu Deleanu;
• str. Mihai Viteazul, pe ambele sensuri de deplasare.

Sectorul CENTRU:
• intersecţia str. Ismail – bd. Dimitrie Cantemir, pe sensul de deplasare str. Calea Basarabiei;
• str. Ciuflea, pe sensul de deplasare str. București;
• str. Mioriţa, pe sensul de deplasare str. Nicolae Testemiţanu.

Sectorul RÎȘCANI:
• bd. Grigore Vieru, pe ambele sensuri de deplasare;
• intersecţia străzilor Socoleni – Studenţiilor;
• str. Calea Moşilor, pe sensul de deplasare str. Ismail;
• intersecția cu sens giratoriu str. Bogdan Voievod – str. Kiev;
• intersecția cu sens giratoriu giratoriu str. Petricani – str. Calea Moşilor – str. Calea Orheiului.

Sectorul CIOCANA:
• str. Uzinelor, tronsonul străzilor Lunca Bîcului – Voluntarilor;
• intersecţia străzilor Vadul lui Vodă – Meşterul Manole;
• intersecția cu sens giratoriu str. Uzinelor – str. Vadul lui Vodă.

Sectorul BOTANICA:
• intersecția cu sens giratoriu str. Albişoara – bd. Iuri Gagarin;
• str. Valea Crucii, pe sensul de deplasare bd. Dacia;
• bd. Dacia – bd. Decebal, pe sensul de deplasare str. Trandafirilor.

În acest context Poliția Națională recomandă:

Respectați cu strictețe regulile de circulație și semnificația indicatoarelor rutiere.

Adaptați viteza de deplasare la condițiile de drum și de trafic.

Schimbări majore anunțate în învățământ. Obiectivele Ministerului Educației

Mai multe școli, universități și colegii trec, în prezent, printr-un amplu proces de modernizare, vor fi deschise câteva specialități noi, atractive pentru tineri, iar sute de școli vor trece la catalogul electronic. În același timp, vor fi adoptate mai multe măsuri sociale și economice pentru a motiva tinerii să aleagă o carieră didactică. Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a prezentat astăzi, 24 martie 2023, în conferința de presă, prioritățile ministerului pentru perioada imediat următoare.

Potrivit ministrului, primul obiectiv al MEC este creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii.

„Studiile de calitate înseamnă, în primul rând, profesori buni, conținuturi relevante și infrastructură modernă. 13 universități și colegii pedagogice trec în prezent printr-un amplu proces de transformare și modernizare. Ministerul a alocat 289 de milioane de lei pentru 20 de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, dar și de schimbare a conținuturilor predate în aceste instituții”, a spus Anatolie Topală.

În perioada următoare cele 13 instituții vor fi dotate  cu  52 de laboratoare și centre de cercetare; 67 de săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire; 18 centre didactice și de consiliere. 

La fel, este preconizată introducerea unor noi programe de studii, printre care „Securitatea Informațională”,  „Știința Datelor”; „Inteligența artificială”. 

Investițiile în colegiile și universitățile pedagogice vor continua și pe viitor, urmând să fie anunțat un nou concurs de proiecte investiționale în sumă de circa 210 milioane lei.

Procesul de modernizare a început și în domeniul învățământului general elevii urmând să aibă manualele noi la majoritatea disciplinelor școlare până în septembrie 2024.

Pentru prima dată după mulți ani în care nu s-a investit aproape deloc în dotarea cabinetelor pentru științele exacte, în perioada următoare, circa 300 de școli vor avea laboratoare moderne de fizică, biologie și chimie.

Totodată, va fi implementat catalogul electronic în majoritatea instituțiilor de învățământ general și în școlile profesionale. La moment, catalogul electronic este utilizat în circa 560 de instituții de învățământ. 

Ministerul lucrează la elaborarea sistemului E-Admitere pentru învățământul superior, care va permite depunerea actelor pentru admitere la universitate în regim on-line. Pe viitor, și diplomele de licență vor fi emise în format digital. 

Va continua dotarea instituțiilor de învățământ general cu echipament IT. Astfel, în circa 70 de instituții de învățământ general vor fi create laboratoare digitale, dotate cu suportul UNICEF. Cu sprijinul Băncii Mondiale în școli vor ajunge peste 5000 de laptopuri. Echipamente IT vor fi achiziționate pentru școli și în baza unui grant din partea Parteneriatului Global pentru Educație, în acest scop urmând să utilizate peste 2 milioane de dolari. De asemenea, vor fi desfășurate cursuri de instruire în domeniul tehnologiilor informaționale pentru cadrele didactice. 

Pentru a consolida resursa umană în sistemul educațional, ministerul propune extinderea perioadei de acordare a indemnizației pentru tinerii specialiști – de la 3 ani la 5 ani. Această prevedere este inclusă în proiectul de modificare a Codului Educației. 

De asemenea, vor fi perfecționate criteriile de evaluare și de stabilire a sporurilor pentru cadrele didactice, care vor fi proporționale cu efortul depus de profesor și performanța obținută de acesta.

Ministerul lucrează și la reorganizarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP), astfel ca această structură să asigure calitatea și eficiența  domeniului de asistență psihopedagogică. Atât CRAP, cât și centrele de resurse pentru educația incluzivă vor fi dotate cu echipamente necesare la instruirea copiilor cu cerințe educaționale speciale.  Tot în anul curent, va fi aprobat programul de dezvoltare a educației incluzive pentru următorii patru  ani. 

În curând, va fi aprobată Strategia în domeniul tineretului, care presupune modernizarea acestui sector și diversificarea programelor pentru organizațiile de tineret.

„Înțelegem și împărtășim așteptările societății cu privire la creșterea calității educației, precum și a relevanței acesteia în contextul noilor realități socio-economice. Ne dorim oameni motivați în toate instituțiile de învățământ din țară. Ne dorim ca profesorii și elevii să vină cu plăcere la lecții, iar studenții să aleagă să învețe în țara noastră, și după absolvire să rămână să muncească în Republica Moldova”, a menționat Anatolie Topală. 

 Amintim că recent Executivul a adoptat Strategia de dezvoltare „Educația- 2030”, iar în săptămânile care urmează vor fi promovate în Guvern modificări la Codul Educației.

Soldații ruși se plâng că întârzie ,,salariile”. Armata continuă recrutările, oferind câștiguri egale cu veniturile doctorilor

Sunt întârzieri la plata ,,salariilor”, indemnizațiilor și sporurilor militarilor în 52 de regiuni ale Rusiei, inclusiv în Crimeea.

Rusia a pierdut soldați în războiul din Ucraina cât în 9 ani în Afganistan  - Realitatea din Moldova

Asta în timp ce armata rusă continuă campania de recrutare cu promisiuni atractive, oferind 650 de dolari pentru fiecare kilometru de avans pe front.

Banii soldaților vin cu întârzieri tot mai mari. În loc de 195.000 de ruble (aproximativ 2.550 de dolari) pe lună, aceștia primesc sume mai mici, potrivit publicației ruse Viorstka.

Problemele au devenit tot mai frecvente din luna ianuarie, dar pe rețelele de socializare au apărut încă din noiembrie mesaje despre cazuri individuale în care s-au aplicat rețineri salariale sau în care nu s-au primit deloc banii.

Atât recruții și voluntarii, cât și soldații cu contract se confruntă cu această problemă, iar mesajele postate pe această temă pe rețeaua rusă de socializare VKontakte s-au înmulțit de la începutul lunii martie, relatează sursa citată de Ukrainska Pravda.

Militarilor li s-a transmis că Ministerul Apărării de la Moscova virează salariile între 10 și 20 ale lunii și că întârzierile ar putea fi provocate de transferul soldaților de la o unitate la alta. În aceste cazuri, unii dintre cei care au scris au precizat că și-au primit banii ulterior. Alții, însă, au publicat statele de plată de pe site-ul Ministerului Apărării unde în dreptul plăților apare cifra 0.

Între timp, armata rusă continuă să facă recrutări și promite câștiguri atractive printr-o campanie de promovare desfășurată în presa locală, pe Telegram și pe site-urile autorităților locale din toată Rusia, relatează Meduza.

sursa

Gest șocant în apropierea Kievului. O mamă și-a aruncat bebelușul de 2 luni pe geam. Ce probleme avea femeia

O femeie din Vîșneve, un oraș din regiunea ucraineană Kiev, și-a aruncat pe fereastră, de la etajul 5, bebelușul în vârstă de doar două luni.

Femeia, care are 29 de ani, a făcut acest gest șocant marți, 21 martie. La scurt timp după ce l-a aruncat pe micuț de la etaj, aceasta a sunat la poliție și a anunțat ceea ce a făcut.

Până la sosirea poliției, femeia nu a coborât să vadă ce s-a întâmplat cu bebelușul, informează protv.ro, conform Fakty.

Conform martorilor, copilul era încă în viață în momentul în care medicii au ajuns la fața locului. Cu toate acestea, bebelușul a murit la spital.

„Anchetatorii investighează împrejurările în care s-a produs tragedia. Este posibil ca mama în vârstă de 29 de ani să fi suferit o depresie postnatală”, a declarat şeful poliţiei din regiunea Kiev, Andrei Nebitov.

Femeia a fost reținută și este acuzată de omor cu premeditare. Ea riscă o pedeapsă cuprinsă între 15 ani de închisoare și detenție pe viață.

Parlamentul a votat! Mai mulți cetățeni vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului
Articolul anterior
Hong Kong-ul pune la bătaie o jumătate de milion de bilete de avion gratuite
Articolul următor