Amenință și cer bani! Poliția: atacurile tip ransomware sunt tot mai frecvente pe computere și alte dispozitive conectate la internet

La începutul lunii octombrie curent, a fost lansată simultan, în mai multe state Campania mondială OnlineCrimelsRealCrime, care are drept scop sensibilizarea publicului despre igiena digitală, anunță Poliția Republicii Moldova.

În acest context, oamenii legii informează că una dintre cele mai dăunătoare forme de malware este Ransomware, iar persoanele fizice și juridice sunt ținta unor atacuri tip ransomware tot mai frecvente pe computere și alte dispozitive conectate la internet.

Acesta este un tip specific de malware care cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime, amenințând cu publicarea, ștergerea sau reținerea accesului la date personale importante.

Astfel, consecințele unui atac ransomware pot fi catastrofale și victimelor le este greu să se descurce odată ce computerul a fost infectat.

Vă reamintim că întotdeauna este mai bine să previi o infracțiune și pentru a reuși există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru autoprotecție.

Cum să îl previi și ce să faci dacă computerul și datele au fost compromise:

 Fiți precauți!

Nu accesați link-urile sau atașamentele conținute de mesajele email suspecte înainte de a verifica în prealabil sursa/legitimitatea acestora.

– Faceţi o copie de rezervă a tuturor datelor importante pe suporturi portabile, de exemplu pe un USB-flash, păstrați flash-ul într-un loc sigur.

– Repetați periodic procedura pentru a păstra datele actualizate;

 – Nu deschideți orice atașament, chiar și documentele Microsoft Word și PDF pot conține viruși;

– Asigurați-vă că Sistemul de operare al calculatorului Dvs. și baza de date a antivirusului este actualizată;

 – De asemenea, dacă există posibilitate, deschideți fișierele suspecte într-un mediu virtual (de exemplu VMware Player);

– Dacă vă aflați în situația în care vi s-au criptate fișierele și vi se cere să plătiți răscumpărarea, nu faceți asta!

– Răspândirea programelor ransomware și încercarea de a șantaja oamenii pentru a obține bani sunt activități ilegale în majoritatea țărilor din lume.

1.060 de persoane tratate au donat plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave de Covid-19
Articolul anterior
Pe 17 octombrie, se dă startul campaniei de plantare a arborilor pe teritoriul Capitalei. Cetățenii sunt îndemnați să se implice activ
Articolul următor
Alte articole interesante