Amenzi usturătoare pentru 6 posturi TV în reflectarea campaniei electorale: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Mega TV

Posturile de televiziune Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Mega TV au fost sancționate cu 6 amenzi a câte 12 000 de lei, în ședința de vineri a Consiliului Audiovizualului. Acestea au reflectat campania electorală, deși au notificat CA despre faptul că nu o vor face.

Controlul a constatat că, în perioada 10-12 octombrie 2023, serviciile media audiovizuale au prezentat în cadrul principalelor buletine informative ale serii subiecte cu conținut electoral încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”, iar concurenții electorali au avut intervenții directe și indirecte și/sau au fost vizați de terți în emisiuni.

Canal 2, Canal 3 și Publika TV, în principalele buletine de știri în limba română, au difuzat 9 subiecte electorale identice, încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”, despre candidații „Mișcării Alternative Naționale”, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Acțiune și Solidaritate.

Canal 5, în principalul buletin de știri în limba română, a reflectat 7 subiecte electorale, dintre care 6 se regăsesc la Canal 2, Canal 3 și Publika TV, încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”.

În principalele buletine de știri în limba română la Prime și Mega TV, au fost date 7 subiecte electorale, difuzate și la Canal 2, Canal 3 și Publika TV, care au fost încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”.

Potrivit pct. 31.1 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media aprobat de Comisia Electorală Centrală, furnizorii de servicii media care au notificat CA că nu participă la reflectarea alegerilor nu au dreptul să reflecte alegerile. Conform prevederile art. 90 alin. (2) din Codul electoral, în serviciile media audiovizuale, grupurile de inițiativă, concurenții electorali (candidații în alegeri), participanții la referendum, reprezentanții și persoanele de încredere ale acestora nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați de terți în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral, stabilite expres în declarațiile politicilor editoriale ale furnizorilor de servicii media.

Criză de profesori de fizică în țară: la facultatea de Fizică a USM sunt doar 12 studenți

La Facultatea de Fizică a Universității de Stat din Moldova, singura din țară, sunt doar 12 studenți. Asta în timp ce în școli nu ajung profesori de fizică.

E un cerc închis: tinerii nu aleg specializarea pentru că nu au învață fizica la școală, iar universitatea nu poate livra suficienți profesori.

„Fizica mi-a plăcut din școală, când am început să învățăm atomul. Ideea că oamenii au luat toată natura și au transformat-o în numere și în formule matematice în care se poate de presupus absolut totul.

După ce voi absolvi facultatea voi merge în domeniul științei sau IT. Toți vânează bani, dar unii ca noi se gonesc după știință”, a spus un student pentru Europa Liberă.

Unul dintre cei puțin profesori care predau materia susține că tinerii sunt prea puțin informați despre domeniu.

„Motivul este lipsa informării, în sens ce este fizica și unde se utilizează ea, în ce fel de domenii și unde se aplică cunoștințele.

Absolvenții noștri pot lucra în foarte multe instituții din R. Moldova, în companii private sau în IT”, a spus profesorul.

Decanul facultății, Lilia Dimitrolo spune că este necesar de promovat disciplina încă din școli.

„La moment se simte necesitatea stringentă de cadre didactice și anume de profesori de fizică. Problema este gravă, dar cel puțin cei din România își acoperă locurile la facultățile cu profil real cu studenții basarabeni, iar ai lor pleacă în altă țări la studii”, a spus decanul.

Locuitorii din municipiul Chișinău pot solicita închiderea ghenelor de deșeuri din scările blocurilor de locuințe

Primăria Chişinău informează că, dacă cetățenii sunt deranjați de mirosul și disconfortul creat de ghenele/camerele de stocare al deșeurilor din scările blocurilor, aceștia pot solicita închiderea acestora, prin depunerea unei cereri la Pretura de sector.

„În acest sens, împreuna cu administratorul blocului locativ, trebuie să perfectați o scrisoare, care să conțină semnăturile a peste 70% din numărul total al locatarilor blocului și să o depuneți la Pretura de sector. Ulterior, după recepționarea scrisorii, va fi creată o comisie, în componența căreia se includ reprezentanții DGLCA, Î.M. Regia „Autosalubritate”, Preturii de sector, care vor perfecta o schemă cu locația potrivită pentru a instala o nouă platformă comună pentru stocarea deșeurilor municipale”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

De asemenea, se menționează că în ultima etapă, reprezentanții asociațiilor vor închide ghenele/camerele de stocare a deșeurilor din scara blocului.

De menționat că, în ultimii ani Primăria Municipiului Chișinău a depus eforturi considerabile în vederea modernizării procesului de colectare al deșeurilor, în corespundere cu normele sanitare în vigoare. Astfel, procesul de înlocuire a ghenelor, în favoarea platformelor pentru stocarea deșeurilor, va continua.

„Închiderea tuburilor de colectare a deșeurilor din incinta blocurilor de locuit din municipiul Chișinău va elimina riscul răspândirii rozătoarelor, a mirosului neplăcut, sporind totodată și procesul de colectare și selectare corectă a deșeurilor. De asemenea, prin implementarea acestui Proiect, se va aduce și o îmbunătățire vizibilă a mediului urban”, se mai arată în declarație. 

Creatorul de modă Claude Montana s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani

Creatorul de modă Claude Montana, care s-a impus drept o figură proeminentă a modei anilor ’80, a murit vineri la vârsta de 76 de ani la Paris, a aflat AFP de la apropiaţii acestuia.

Creatorul de modă Claude Montana a murit la vârsta de 76 de aniFoto: adevarul.ro

„Spitalul Bretonneau din Paris m-a informat despre decesul său în această dimineaţă”, a declarat pentru AFP o persoană din anturajul desginerului, atrăgând totodată atenţia asupra marii singurătăţi care-l înconjura pe creatorul de modă, aflat sub tutelă, transmite adevarul.ro.

.Intrat în atenţia publicului în anii ’70 şi îndrăgit în anii ’80, Claude Montana a cunoscut consacrarea în 1990 când a trecut pragul casei de modă Lanvin, care sărbătorea atunci 100 de ani de existenţă. Acolo a obţinut două premii „Dé D’or”, cea mai înaltă distincţie din lumea modei. Şi-a creat propria marcă în 1979.

Prezentările sale descrise ca „mari spectacole”

Montana, o prezenţă mai degrabă discretă şi un obişnuit al seratelor de la clubul parizian la modă „Le Palace”, devine atunci unul dintre designerii-vedetă din Paris. Prezentările sale teatrale sunt evenimente, fiind descrise drept „mari spectacole” de către Christian Lacroix.

După ce a refuzat propunerea Dior de a deveni directorul său artistic şi de a se ocupa atât de haute couture cât şi de pret-a-porter, el se alătură casei Lanvin, care doreşte să-şi revitalizeze colecţiile.

Căsătorie convențională cu un manechin american

Pe data de 21 iulie 1993, Claude Montana se căsătorește cu modelul american Wallis Francken – celebră pentru rolurile din seria Emanuelle. Căsătoria a fost una convențională, cei doi se cunoscându-se de aproximativ 18 ani, ea fiind de multe ori muza creațiilor sale. În 1996 Wallis moare după ce cade trei etaje de la apartamentul din Paris.

Creatorul are probleme de sănătate şi, în 2008, este bătut cu brutalitate în propria casă de un fost dansator de go-go întâlnit într-un club de noapte, o agresiune de la care rămâne cu sechele grave. De asemenea, trebuie să se confrunte cu un proces sordid, în care agresorul îl acuză că i-a transmis hepatită B.

„Da, moda îmi lipseşte… îngrozitor”, mărturisea el în 2016 pentru magazinul Gala. „Sunt un veteran acum. Am fost uitat”, adăuga designerul.  

Cadavrul unui bărbat, găsit spânzurat în propria locuință din Cantemir
Articolul anterior
Alerte cu bombă în patru aeroporturi din Franța
Articolul următor