Americanii au pus capac sistemul de plăți rusesc ”Mir”

Administrația americană a decis să ia măsuri dure împotriva sistemului de plăți rusesc Mir, care rămâne una dintre ultimele modalități legale prin care rușii pot plăti în străinătate după plecarea Visa și Mastercard, scrie bani.md cu referire la presa rusă.

Lansat în 2015 cu 134 de milioane de carduri de plastic până în vara lui 2022, sistemul Mir poate fi utilizat pentru tranzacții care implică persoane sancționate, a declarat joi Departamentul de Trezorerie al SUA.

Oficiul SUA pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva CEO-ului NSPK (operatorul sistemului Mir) Vladimir Komlev. El a fost inclus pe lista neagră cu înghețarea tuturor bunurilor și interzicerea vizelor.

În plus, departamentul avertizează că, deși nu au fost încă impuse sancțiuni împotriva NSPK-ului însuși, acestea pot urma împotriva băncilor care cooperează cu sistemul în străinătate.

Acum cardurile Mir sunt acceptate în 11 țări ale lumii, dintre care doar trei sunt situate în afara spațiului post-sovietic – acestea sunt Vietnam, Coreea de Sud și Turcia. Turoperatorii ruși au anunțat planuri de a se alătura sistemelor din Malaezia, Myanmar și Thailanda. În septembrie, Banca Centrală a Egiptului a început negocierile la Banca Centrală a Federației Ruse cu privire la Mir.

Dar planurile de extindere a geografiei sistemului par să fie amânate pentru o lungă perioadă de timp. „Instituțiile financiare din afara Statelor Unite care încheie noi acorduri cu NSPK sau le extind pe cele existente riscă să susțină încercările Rusiei de a eluda sancțiunile”, a spus OFAC într-un comunicat.

Agenția subliniază că este pregătită să aplice autoritatea de a impune sancțiuni împotriva celor care „extinde <…> utilizarea sistemului de plăți Mir în afara Federației Ruse”.

Avertizarea SUA este îndreptată în primul rând către Turcia, unde cinci bănci acceptă carduri rusești: Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, DenizBank și Halkbank. Mai mult, ultimele două s-au conectat la sistem după începerea războiului din Ucraina.

Potrivit Financial Times, Statele Unite intenționează să anunțe oficial pretențiile Turciei, care devine un „centru” pentru eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei, creșterea comerțului și adoptarea unei poziții duble față de război.

Scopul este de a crește presiunea asupra băncilor turcești, au declarat pentru FT oficialii occidentali implicați în elaborarea planurilor. Uniunea Europeană va trimite o delegație la Ankara pentru discuții directe cu reprezentanții guvernului turc. În octombrie, comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, va vizita.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare: „Voi merge să-mi iau citația”

Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer profesionist și campion mondial WBA la categoria grea, a declarat presei din Rusia că a primit o convocare la centrul de recrutare pentru a merge pe frontul din Ucraina, scrie presa digi24.ro

 Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare. Actualul deputat: „Voi merge să-mi iau citația”

„A venit la toți (citație pentru mobilizare – n.red.) și mie mi-a venit și voi merge la comisariat. Colegii mei sunt foarte bravo. Cine este înregistrat în Duma de Stat, a primit citația aici, la mine a venit acasă și trebuie să merg acolo, dar încă n-am reușit, am avut foarte multe ședințe în afara orașului. Citația mi-a venit chiar înainte de plecarea în Donbas și eu nu eram acasă, dar săptămâna viitoare voi merge, obligatoriu, să mă prezint la comisariatul militar”, a declarat Nikolai Valuev.

Cine este Nikolai Valuev

Nikolai Valuev a devenit cunoscut în lumea boxului mai ales pentru greutatea și înălțimea sa (2,13 m și 150 de kg). A boxat la categoria grea timp de 16 ani, între 1993 și 2009.

A fost campion mondial între 2005 și 2007 și în 2009, dar a pierdut titlul mondial în fața britanicului David Haye în așa-numita luptă „David Vs Goliat”.

După ce s-a pensionat în 2009, Valuev a intrat în politică și s-a alăturat partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. În 2011 a devenit membru al Dumei de stat din Rusia.

O controversă la începutul carierei sale politice a fost legată de faptul că a fost nevoie să i se facă un scaun special în care să stea atunci când mergea la parlament, având în vedere mărimea lui uriașă.

În 2010, medicul lui Valuev a spus că îl trata pentru „probleme grave ale oaselor și articulațiilor”.

A fost nevoit să sufere două operații care au necesitat șase luni pe margine și a confirmat în 2013 că sfatul medicului este principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce în ring. Presa britanică observă însă că acest lucru nu a împiedicat armata rusă să-l cheme pe front.

A fost lansat cel de-al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”. Americanul explorează piața centrală și gustă vinul moldovenesc

A apărut al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”, o producție cinematografică realizată de Volt Cinematography, producătorii fiind Vlad Bolgarin și John Lewis. Serialul este inspirat de experiența lui John, un tânăr american, care în tinerețe a fost voluntar la Corpul Păcii timp de doi ani în orașul Edineț din nordul țării.

În acest episod americanul merge la piața din oraș, în încercarea de a procura legume și fructe autohtone și gustă vinul moldovenesc, transmite www.diez.md.

În serial apar actori moldoveni precum Dumitru Mamei și Olga Guțu-Cucu, dar și tânăra Loredana Sandu, cu toții fiind îndrumați de regizorii Vlad Bolgarin și Călin Laur. Pentru proiect au fost strânse fonduri din toată lumea, suma fiind de 14 000 de dolari.

Eroul principal, Diego, este jucat de Kenny Grimble Jr. din Los Angeles.

O femeie din Dondușeni a vrut să-și pună capăt zilelor. A consumat o substanță necunoscută
Articolul anterior
Adoptată la 3 ani dintr-un orfelinat din România, o femeie din Italia își caută familia de origine
Articolul următor