Ana Revenco: În spatele protestelor stau penalii fugari și Moscova. Miza este destabilizarea țării și schimbarea cursului democratic

Ministra Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco, susține că în spatele protestelor din țară se află Rusia și „penalii fugari”, miza fiind „destabilizarea șubrezirea stabilității Republicii Moldova, vulnerabilizarea țării, societății, autorităților prin mai multe acțiuni, inclusiv prin propagandă, prin știri false, prin blocarea business-ului, prin discreditarea autorităților, conducătorilor, inclusiv a forțelor de ordine”. Șefa MAI a menționat într-un interviu pentru Antena 3 că autoritățile acționează prin schimb de informații cu partenerii internaționali pentru a înțelege mai bine tabloul de securitate în țară și în regiune.

Precizările ministrei de Interne, Ana Revenco, privind înființarea Hub-ului  UE pentru securitate internă și managementul frontierelor R. Moldova –  VIDEO – Ziarul de Gardă

„Situația în continuare este foarte volatilă. Înțelegem și înregistrăm o realitate conform căreia provocările vor crește doar în intensitate. Ceea ce se întâmplă în ultimele zile doar demonstrează că aceasta este o realitate să fim în continuare pregătiți 24/7. Așa-zisele proteste nu sunt decât un set de acțiuni bine orchestrate, bine ordonate, care sunt țintite asupra societății, asupra politicului, de a provoca destabilizări și a insista pe schimbarea cursului democratic. 

Ori arestările care au fost desfășurate în dimineața zilei de ieri și urmare și a perchezițiilor unde au fost reținute 8 persoane şi unde s-au ridicat probe demonstrează că acestea erau implicate în măsuri de recrutare, identificare, transportare, organizare, ghidare a unor grupuri, inclusiv de tineri sportivi și nu doar care să o pună rezistență forțelor de ordine, inclusiv prin aplicarea violenței. Au fost ridicate sute mii de lei, iar ipoteza este că aceste sute mii de lei urmau să ajungă în buzunarele celor care vor opune această rezistență și violență. Înscrisuri care demonstrează că se dorea o acționare foarte organizată, conform unor scheme prestabilite, inclusiv conform unor scheme care să demonstreze instaurarea unor pseudo-autorități care să țină sub control țara.

În spatele acestor acțiuni și manifestații stau penalii fugari care încearcă să evadeze de justiție. Desigur că acționează mână în mână cu anumite partide. Moscova la fel, vedem că este în spate. Miza este destabilizarea șubrezirea stabilității Republicii Moldova, vulnerabilizarea țării, societății, autorităților prin mai multe acțiuni, inclusiv prin propagandă, prin știri false, prin blocarea business-ului, prin discreditarea autorităților, conducătorilor, inclusiv a forțelor de ordine, pentru a obține o țară slăbită și a o folosi drept monedă de negociere în spațiul european.

Acționăm prin schimb de informații cu partenerii internaționali pentru a înțelege mai bine tabloul de securitate în țară și în regiune și astfel și înțelegem cât de vulnerabilă este situația, motiv pentru care suntem în continuare pregătiți pentru toate scenariile, avem și planuri de contingență pentru a interveni unde va fi nevoie. Iar forțele de ordine îşi vor face datoria și orice acțiune de subminare, orice acțiune subversivă împotriva statului va fi pedepsită corespunzător.

Ceea ce este evident că este exploatată această sărăcire a populației, este exploatată situația de majorare galopantă a prețurilor, apoi șantajul energetic impus de către Rusia. Totul duce spre a crea acel fond care să fie exploatat pentru a îndrepta populația împotriva autorităților. Și alți penali fugari sunt parte din acest joc bine orchestrat. Ne dăm seama, bine, acționăm corespunzător, inclusiv în cadrul mai multor investigații. Suntem în continuare pe linia întâi la datorie”, a spus Revenco.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta Republica Moldova spre Moscova, arată documente consultate de The Washington Post.

Situație critică în Ucraina! Ministerul Sănătăţii a dispus suspendarea operaţiilor care nu sunt esenţiale, până când situaţia din ţară se va stabiliza

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a transmis marţi că le-a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operaţiilor care nu sunt esenţiale, până când situaţia din ţară se va stabiliza.

Ucraina: Ministerul Sănătăţii cere spitalelor să suspende operaţiile neesenţiale

Cele opt valuri de atacuri aeriene ruseşti asupra infrastructurii critice în ultimele săptămâni au afectat grav reţeaua de electricitate a Ucrainei şi au dus la întreruperi de urgenţă sau plănuite ale furnizării de curent electric de-a lungul ţării, transmite dcnews.ro.

Într-un comunicat transmis marţi, ministerul a precizat că spitalele pot continua să ofere servicii de urgenţă, dar operaţiile programate ar trebui suspendate temporar pentru a diminua presiunea asupra sistemului medical în contextul unor potenţiale noi întreruperi de curent electric.

„Ele ar trebui făcute atunci când situaţia furnizării de electricitate se va stabiliza”, se arată în mesaj. Ministerul a adăugat că numai medicii pot stabili nivelul de urgenţă al unei operaţii.

Operatorul de electricitate ucrainean Ukrenergo a precizat marţi că muncitorii vor avea nevoie de câteva zile în plus pentru a restabili producţia de electricitate la nivelurile de dinainte de cel mai recent val de atacuri ruseşti, care a avut loc luni. Oficialii din Sănătate au spus în noiembrie că toate spitalele ucrainene sunt echipate cu generatoare.

Rachete, în loc de artificii. Orașele rusești anulează festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre război și armamente

Mai multe orașe rusești au renunțat la festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina, potrivit unor rapoarte citate de Insider.

Rachete, în loc de artificii: Orașele rusești anulează festivitățile de Anul Nou

Oficialii din Sankt Petersburg, Iaroslavl, Kaluga, Nijni Novgorod, regiunea siberiană Tomsk și Iacuția au anulat festivitățile, potrivit The Telegraph, transmite digi24.ro.

Mulți ruși se plâng că soldații sunt trimiși pe front fără echipamentul necesar, forțându-i pe oficiali să evite organizarea de evenimente opulente în țară. 

Primarul orașului Kaluga din vestul Rusiei, Dmitri a transmis pe rețelele sociale că a anulat toate concertele, focurile de artificii și decorațiunile de Anul Nou. 

„Vom direcționa toate aceste fonduri disponibilizate în sprijinul locuitorilor mobilizați din Kaluga”, a spus acesta. „Bărbații noștri trebuie să fie echipați adecvat”, mai bine decât ceea ce li s-a pus la dispoziție.

Guvernatorul regiunii Tomsk, Vladimir Mazur, a spus că nu ar trebui să fie organizate petreceri „corporatiste” de Anul Nou pentru oficiali, dar copiii „nu pot fi lăsați fără vacanțe și cadouri”, potrivit The Evening Standard. Publicitate

În Rusia, cadourile se împart de obicei pe 1 ianuarie, la câteva zile înainte de data la care rușii sărbătoresc Crăciunul (7 ianuarie).

Soldații ruși mor pe front, familiile lor îngheață în case 

Revelionul la Moscova va fi mai puțin spectaculos anul acesta, fără foc de artificii și concerte, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care însă a precizat că se vor organiza în continuare evenimente și festivități, urmând ca o parte din câștiguri să fie donate armatei. 

Oficialii de la Moscova au fost criticați în septembrie pentru că au organizat un spectacol de artificii cu ocazia zilei orașului. Războiul declanșat de Putin în Ucraina a devenit tot mai nepopular printre ruși. 

Unii activiști din țară l-au acuzat săptămâna trecută pe liderul de la Kremlin că a cheltuit miliarde pe armata rusă în timp ce mulți dintre ei îngheață în case. 

„Îi iau pe bărbații tineri – singurii care pot susține familia – de acasă și îi aduc înapoi în sicrie”, a spus Valentina Melnikova, o activistă de la Comitetul Mamelor Soldaților, pentru The Beast. „Băieții îngheață pe front, se îmbolnăvesc, mor, în timp ce familiile lor trăiesc în sărăcie”.

Un moldovean a încercat să intre în țară cu un lot uriaș de caviar

Vameșii de la Palanca, în conlucrare cu inspectorul din cadrul Centrului Chinologic, au depistat un lot impunător de caviar.

Un bărbat a vrut să intre în Moldova cu un lot impunător de caviarFoto: customs.gov.md

Supus verificărilor a fost un mijloc de transport care se deplasa din Ucraina spre Republica Moldova.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 61 de ani. Marfa a fost ascunsă printre lucrurile personale.

Astfel, cantitatea de caviar nedeclarată a fost ridicată, iar investigațiile continuă.

știri.md

Transportatorii care aduc persoane la protestele din capitală, atenționați de poliție să nu perturbeze traficul
Articolul anterior
Atacuri cu rachete la Zaporojie
Articolul următor