Analist economic: Comerțul online în Moldova crește vertiginos, iar banii în numerar sunt folosiți tot mai puțin

În primul trimestru din 2023, plățile efectuate de către moldoveni cu cardul auajuns la 53 de miliarde de lei. Cu 16,7 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut, când plățile efectuate cu cardul au ajuns la 36,3 miliarde de lei. „După pandemie, în Republica Moldova, plățile cu cardul și comerțul online au cunoscut cea mai rapidă creștere”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice al Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 2 iunie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Veaceslav Ionita: EU's conditions are presents for Moldovans | IPN

Potrivit expertului, în Republica Moldova piața cardurilor bancare este despre: 1) cardurile bancare moldovenești utilizate în interiorul țării; 2) cardurile bancare moldovenești utilizate peste hotare; și 3) cardurile bancare străineutlizate în Republica Moldova. Astfel, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), combinate cu datele sondajelor efectuate de către IDIS „Viitorul”, în primul trimestru din 2023 moldovenii au făcut tranzacții cu cardurile bancare în sumă de 150,3 miliarde de lei: cu cardul bancar moldovenesc în țară – de 116,4 miliarde de lei; cu cardul bancar moldovenesc peste hotare – de 13,3 miliarde de lei; cu cardul bancar străin în țară – de 20,5 miliarde de lei.

„În prezent, piața cardurilor bancare crește aproape exclusiv din contul plăților cu cardul. Retragerea din numerar nu mai crește, din contra bate în retragere. Nu m-aș mira dacă în acest an vom avea, pentru prima dată din 1997 de când au apărut primele carduri bancare, o scădere a volumului de bani retrași la bancomate. Moldovenii migrează activ de la retragerea și achitarea în numerar către achitarea cu cardul”, a declarat expertul.

Vorbind despre achitările cu cardul bancare moldovenilor, Veaceslav Ioniță a sous că volumul acestora a ajuns în primul trimestru din anul curent la 53 de miliarde de lei: 37,8 miliarde de lei – plăți efectuate cu cardurile moldovenești în Republica Moldova; 12, 5 miliarde de lei – plăți efectuate cu cardurile moldovenești peste hotare; și 2,7 miliarde de lei – plățiefectuate cu cardurile străine în Republica Moldova.

„Până în 2016 practic plățile efectuate cu cardul în Republica Moldova erau mai mici decât plățile efectuate cu cardul în străinătate. În prezent, 3 din 4 lei pe care moldovenii îi cheltuie cu cardul îi cheltuie în Republica Moldova și 25% peste hotare. În Republica Moldova,în prezent, domină achitările un numerar, atunci când se face o comandă online. În Republica Moldova, cele mai mari plăți care se fac, în prezent, se fac pentru achitarea facturilor și impozitelor”, a spus Veaceslav Ioniță.

Economistul afirmă că în Republica Moldova crește vertiginos comerțul online. În 2020 a ajuns la 17 miliarde de lei, iar în prezent este estimatla 38,8 miliarde de lei,față de 34,8 miliarde de lei în trimestrul patru din 2022.În trimestrul unu din 2023 a fost de 10,8 miliarde de lei, față de 6,8 miliarde de lei în primul trimestru din 2022 și față de 5,6 miliarde de lei în 2021. „Comerțul online din Republica Moldova este cea mai dinamică și cea mai rapidă piață care crește în prezent. Din cele 38,8 miliarde de lei: 16,9 miliarde de lei sunt plățile în țară în numerar sau cu cardul bancar; 11,4 miliarde de lei sunt plățile efectuate de către moldoveni în țară; 7,9 miliarde de lei suntplățile efectuate de către moldoveni cu cardurile moldovenești peste hotare; iar 2,7 miliarde de lei sunt plățile cu cardurile străine în Republica Moldova”, a afirmat economistul.

Despre piața online cu achitarea online, analistul economic a menționat că în primul trimestru din 2023 a fost de 14 miliarde de lei, față de 12,6 miliarde de lei în 2022 și față de 8,6 miliarde de lei în 2021. Din cele 14 miliarde de lei: 11,4 miliarde de lei au fost plățile efectuate de către moldoveni, iar 2,7 miliarde de lei – plățile efectuate de către străini.

„În primul trimestru al anului curent, moldovenii au procurat online din țară bunuri în sumă de 22,7 miliarde de lei, față de 20,1 miliarde de lei în 2022 și față de 13,5 miliarde de lei în 2021. Din cele 22,7 miliarde de lei: 16,9 miliarde de lei au fost plata în numerar la cu cardul la livrare, iar 5,8 miliarde de lei au fost achitările online”, a menționat analistul economic.

Expertul a mai declarat că volumul plăților online, media anuală, efectuat de către moldoveni în trimestrul unu din anul curent a ajuns la 19,3 miliarde de lei, față de 17,6 miliarde de lei în 2022 și față de 12,8 miliarde de lei în 2021. Din cele 19,3 miliarde de lei: 8,2 miliarde de lei reprezintă achitarea serviciilor, abonamentelor, impozitelor și taxelor; 7,9 miliarde de lei – procurarea bunurilor și serviciilorde peste hotare; 3,1 miliarde de lei – plata pentru bunuri și servicii procurate din țară.„Risculde a pierde banii de pe card este cu mult mai mic decât riscul pe care al avem în a pierde alte proprietăți. A pierde banii din portmoneu este mai riscant decât a-i ține pe card”, a conchis expertul.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Emilian Crețu a organizat o petrecere pe cinste la Negureni
Articolul anterior
Cireșele moldovenești, pe placul oaspeților reuniți la Bulboaca. Nicu Popescu: „Am avut solicitări ca în deplasare să vin cu 2 kg”
Articolul următor