Analiză: Rusia pierde războiul în toate cele patru regiuni „anexate”

După cum spun analiștii militari pro-ruși, în ultimele 72 de ore, Ucraina a reușit să recucerească simultan aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teren în nord-estul țării și 2.200 de kilometri pătrați în sud, arată o amplă analiză publicată de Yahoo News.

Un soldat rus și-a ucis opt colegi de armată la o bază militară din Siberia  | JurnalTV.md

Deși este dificil de confirmat în mod independent aceste cifre, simplul fapt că ele vin din partea unor marionete ale lui Vladimir Putin evidențiază cât de dezastruos au mers lucrurile pentru președintele rus într-o luna în care a recurs la o mobilizare haotică pentru a suplini lipsa de personal și la o vestită „anexare” a teritoriului ucrainean care îi scapă printre degete de la o ora la altă.

Și pierde teren nu doar într-unul dintre oblasturile pe care le-a revendicat în mod ilegal că fiind ale sale, ci în toate cele patru.

Zvonurile privind avansuri ucrainene profunde în zonele controlate de ruși din Herson, direct la nord de peninsula Crimeea, ocupată de ruși, au fost confirmate de imagini cu soldați ucraineni victorioși care ridică steagul ucrainean deasupra satelor eliberate. Ucrainenii au avansat pe malul vestic al răului Nipru, folosind barieră naturală a cursului de apă pentru a-și asigura flancul stâng, amenințând în același timp să încercuiasca trupele rusești la est.

Progresul lor a fost atât de rapid, încât voci pro-ruse de pe Telegram, un serviciu de mesagerie globală, sunt într-o stare de panică totală, implorând pe oricare dintre cititorii lor care are un contact bine plasat în armata rusă să trimită imediat sprijin aerian, deși nimeni nu pare să vină.

„Avem nevoie de aviație mai mult că niciodată!”, a implorat un canal rusesc de pe Telegram. „Dacă cineva are acces la comandă, să ne trimită!!!”.

Trupele rusești de pe malul vestic au fost din ce în ce mai slab aprovizionate din cauza loviturilor ucrainene împotriva podurilor care traversează Niprul, complicând masiv logistică rusă. Pe lângă platformele de artilerie occidentale, rușii au fost, de asemenea, supuși la nenumărate atacuri din partea unor drone ucrainene de mici dimensiuni, multe dintre ele modele civile recondiționate, care au aruncat grenade și mortiere asupra unor ținte nesperate, adesea la adăpostul întunericului. Abordarea cu arme combinate a Kievului a contribuit la degradarea constanța a capacității rușilor din Herson, mulți dintre aceștia luptând de la începutul lunii martie fără întrerupere.

Potrivit lui Joel Rayburn, colonel în retragere al armatei americane și fost trimis special al Washingtonului pentru Siria, „rușii nu vor putea apară nimic pe malul drept al Niprului. Acei oameni vor fi prinși în capcană și vor rămâne fără muniție. Nu iau în considerare sprijinul de foc rusesc peste rău, inclusiv aviația, pentru că nu par să fie capabili să îl folosească. O apărare grăbită este foarte vulnerabilă în față forțelor blindate. Se pare că rușii nu au pregătit nicio linie defensivă de rezervă, iar acum este prea târziu”.

Conceptul defensiv al Rusiei în zona a fost acela de a folosi puncte forțe fără putere de foc reală sau rezerve mobile într-o linie discontinuă, mai degrabă decât continuă. Astfel, ucrainenii sunt capabili să ocolească cu ușurință punctele forțe și să le taie calea, lăsându-i izolați pe teren. „Întregul episod ne arată că rușii nu s-au așteptat niciodată să fie nevoiți să apere aceste zone de atac, așa că nu au pregătit o apărare în profunzime”.

Pe măsură ce rușii se retrag, ucrainenii au capturat echipamente rusești abandonate, inclusiv tancuri de lupta vechi T-62M, relicve ale începutului Războiului Rece, forțate să reintre în serviciu.

Progresele ucrainene în Herson au fost completate de progrese în Zaporojie, la est, și de noi câștiguri teritoriale în Harkov. Forțele ucrainene au reintrat, de asemenea, în Luhansk, luptele fiind acum în curs de desfășurare în apropierea răului Oskil și a autostrăzii Svatove-Kreminna, la nord de hub-ul feroviar crucial de la Liman, pe care forțele ucrainene l-au recucerit săptămâna trecută. „Dezocuparea regiunii Luhansk a început deja!” a postat pe Telegram Serhii Haydai, șeful Administrației civile-militare regionale din Luhansk.

Între timp, armata lui Putin se află într-o stare de haos, neavând aparent nicio idee despre cum să oprească în mod convențional avansurile ucrainene în întreagă țară.

Ramzan Kadîrov, războinicul-președinte al republicii cecene semiautonome, a fost deosebit de direct în disprețul sau față de generalul-colonel Alexander Lapin, comandantul Districtului Militar Central al Rusiei, pe care Kadîrov l-a învinuit pentru că a pierdut Limanul în favoarea Ucrainei la sfârșitul săptămânii trecute.

Pe Telegram, Kadîrov l-a atacat pe Lapin pentru că nu a reușit să asigure forțelor din Liman comunicații adecvate și reaprovizionarea cu artilerie. „Este o rușine nu că Lapin este mediocru”, a scris Kadîrov. „Dar el este aparat la vârf de către liderii din Statul Major General. Dacă ar fi după mine, l-aș retrogradă pe Lapin în rândurile oamenilor de rând, l-aș priva de premiile sale și, cu o mitralieră în mâna, l-aș trimite pe linia frontului pentru a-și spală rușinea cu sânge.”

Kadîrov a pledat pentru instituirea legii marțiale în zonele de frontieră dintre Rusia și Ucraina și pentru desfășurarea de „arme nucleare cu randament redus” pentru a compensa pierderile de pe câmpul de lupta.

Igor Girkin, un fost ofițer FSB care a comandat forțele proxy rusești din Donbas în urmă cu șapte ani și care a fost implicat în mod credibil într-o serie de crime de război, a știut ce urmează să se întâmple. Girkin s-a referit la ministrul rus al apărării, Serghei Soigu, considerat cândva a două cea mai populară figura politică din Rusia, că fiind un „mareșal de placaj, a cărui menținere continuă în fruntea Ministerului Apărării devine în cele din urmă insuportabilă pentru toți cei care nu sunt interesați în mod deosebit de o înfrângere în acest război”.

„Nu pot explică această capitulare din punct de vedere militar”, a postat deputatul Dumei de Stat Andrei Gurulev, general-maior în retragere în armata rusă și fost comandant adjunct al Districtului Militar Sud, care a pledat recent pentru lovituri cu rachete rusești asupra Regatului Unit.

„Probabil, această este o etapă semnificativă nu numai din punct de vedere militar, ci și politic, mai ales acum. … Până când nu va apărea ceva complet diferit în Statul Major General, nu se va schimbă nimic. Tot restul este o consecință a politicii duse de acolo”, a subliniat generalul.

sursa: www.aktual24.ro

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

SIS, CNA și Consiliului Concurenței vor investiga cine este noul proprietar al două posturi tv din țară
Articolul anterior
Aderarea României la Schengen, dezbătută în Parlamentul European: Președinția cehă a Consiliului UE vrea o decizie favorabilă până la finalul anului
Articolul următor