ipiccy_image-2022-11-16T133158.835-1

Promitea oamenilor pașapoarte și permise de conducere, pentru mii de euro! Ani grei de închisoare pentru un tânăr acuzat de escrocherie

Procurorii din cadrul Procuraturii mun.Chișinău au condus urmărirea penală și au reprezentat acuzarea de stat în instanța de judecată într-o cauză penală pornită pentru săvârșirea mai multor infracțiuni contra patrimoniului, care s-a soldat cu pronunțarea unei sentințe de condamnare.

Astfel, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 16 iunie 2023, un tânăr de 29 de ani, a fost recunoscut culpabil pentru comiterea mai multor episoade de escrocherie, fiindu-i stabilită pedeapsa de 6 ani de închisoare, cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii sau de a exercita activităţi legate de gestionarea mijloacelor financiare, pe un termen de 3 ani.

Inculpatul a fost învinuit de către procurori că, acesta, la 13.07.2022, la miezul zilei, în timp ce se afla în incinta Gării Feroviare din mun.Chişinău, prin inducere în eroare a unui bărbat, a primit de la acesta suma de 950 euro, sub pretextul că îl va ajuta în procedura de perfectare a actelor necesare pentru redobândirea cetăţeniei române. Ulterior, după ce a primit banii de la partea vătămată, nu şi-a onorat obligaţiile asumate şi s-a eschivat de la îndeplinirea promisiunii, fapt prin care a produs părţii vătămate daune materiale considerabile.

Același inculpat, la 20.06.2022, în timp ce se afla în sectorul Centru al mun.Chişinău, prin înșelăciune, sub pretextul înlesnirii procedurii de obţinere a permisului de conducere, a obţinut de la un alt bărbat bani în numerar în sumă de 1150 euro, fără intenția de a-și materializa promisiunile.

Printr-o schema infracțională similară, jumătate de an mai târziu, a obținut 950 de euro de la o altă victimă.

În privința inculpatului a fost aplicată măsura preventivă – arestul preventiv.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Avarie de proporții în Chișinău! Tone de apă au făcut râuri pe străzi și într-un parc, iar zeci de locuitori de la Ciocana s-au trezit cu garajele inundate

Avarie de proporții și tone de apă scurse pe străzi și într-un părculeț de la Ciocana! Mai mulți locuitori s-au trezit dimineață cu garajele inundate. Totul s-a produs noaptea trecută, iar intervenția serviciilor specializate era dificilă, întrucât s-au spart două țevi strategice.

Marin Rusu, președintele Cooperativei de Garaje nr 12, de pe strada Milescu Spătaru a comunicat pentru unica.md că totul întâmplat în timpul nopții, de la o avarie de proporții produsă la două țevi strategice care alimentează orașul cu apă, de la intersecția străzii Ion Dumeniuc și Milescu Spătaru.

Potrivit lui Marin Rusu apa a curs cu presiune, încât s-au deteriorat și ușile garajelor, iar pentru că volumul era foarte mare a inundat zeci de încăperi. În total, pe terenul afectat sunt 545 de încăperi izolate, însă nu se cunoaște exact în câte din ele a pătruns apa.

Și unele porțiuni de drum s-au deteriorat.

Rusu a mai spus că va solicita municipalității să creeze o comisie care să evalueze pagubele.

Atenție, părinți! O altă nenorocire! Încă un copil a căzut de la înălțime

Polițiștii au fost sesizați aseară, în jurul orei 18:00 despre faptul că un copil de 7 ani a căzut de la etajul 4 al unui bloc de locuit din orașul Cupcini, raionul Edineț.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au stabilit că geamul apartamentului era deschis, băiatul jucându-se a urcat pe pervaz și sprijinindu-se de plasă
a căzut în gol.  
Copilul împreună cu mama au fost transportați la spital, iar medicii fac tot posibilul să salveze viața minorului.

Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă.

Reiterăm:
– supravegheați copiii în permanență, în special dacă locuiți la bloc;
– dacă nu sunteți lângă copil, chiar și pentru câteva clipe, închideți toate geamurile;
– explicați minorilor despre acest pericol de la cea mai fragedă vârstă;
– fiți atenți la plasele pentru insecte, copiii se bazează pe ele și CAD;
– nu plasați mobilierul lângă geamuri, pentru a exclude accesul direct la pervaz;
– blocați ferestrele și mânerele cu utilaje speciale.

De la începutul vacanţei de vară, cinci copii au căzut de la înălţime. Tot în primele două săptămâni ale lunii iunie au fost înregistrate alte zeci de incidente cu implicare minorilor. Unele au fost fatale. Poliţia le reaminteşte părinţilor să nu-şi lase copiii fără supraveghere. În caz contrar, riscă să fie sancţionaţi.

Cel mai recent incident în care a avut de suferit un copil a avut loc aseară, în sectorul Centru din Chişinău. Un minor de doar doi ani se zbate între viaţă şi moarte, după ce a căzut de la etajul opt al unui bloc de locuinţe. Potrivit poliţiei, copila ar fi urcat pe pervaz, s-a sprijinit de plasa de la fereastră, care a cedat, iar micuţa a căzut în gol. În prezent, ea se află în secţia Reanimare de la Institutul Mamei şi Copilului. Oamenii legii au iniţiat o anchetă, transmite tvrmoldova.md.

Datele poliţiei arată că în cele două săptămâni ale lunii iunie, au fost înregistrate aproape 60 de incidente cu implicarea copiilor, în urma cărora trei micuţi au murit. Cele mai multe, 15 la număr, au fost cazuri de violenţă între copiii. În alte 13 situaţii, minorii au fost implicaţi în accidente rutiere, care s-au soldat cu un decese. În 11 cazuri, copiii au consumat alcool, substanţe toxice, pastile sau au căzut obiecte grele peste ei. Poliţia a documentat cinci cazuri când minorii au căzut de la înălţime, dar şi un înec. Cei care vor răspunde în faţa legii sunt, însă, părinţii, care nu i-au supravegheat.

INCIDENTE CU IMPLICAREA COPIILOR

15 cazuri de violenţă între copii
13 cazuri de implicare în accidente rutiere
11 cazuri de consum a băuturilor alcoolice, substanţelor toxice
5  căderi de la înălţime
1 înec

GHEROGHE LOZOVANU, reprezentant INSP: „Cu regret, în incidente sunt implicaţi copiii de diferite vârste, dar cel mai mult pornind de la 10 la 17 ani. Mai des băieţii sunt implicaţi în incidente.  Fenomenul de fugă de acasă este prezent şi în vacanţă. Copiii continuă să abandoneze domiciliu şi centrele de plasament.”

Poliţia le reaminteşte părinţilor să nu-şi lase copiii fără supraveghere.

GHEROGHE LOZOVANU, reprezentant INSP: „Să petreacă cât mai mult timp cu copiii. Să nu-i lase nesupravegheaţi şi să discute despre pronlemele lor. Poliţiştii din întreaga ţară, zi de zi, efectuează patrulări a locurilor mult frecventate de copii prin parcuri, prin păduri, pe la iazuri, prin localităţi, poliţiştii sunt prezenţi.”

„Închid geamurile. Le las doar la aerisire, nu le deschid complet. Dacă sincer, le-am scos mânerile, ca să nu poate deschide. Când îmi trebuie, îl pun la loc. Iată-l vedeţi că nu stă locului.”

„Dacă creşte copilul un pic mai are e bine să-i spui că nu se poate, să-i explici ce înseamnă înălţime. Dar logic, câteodată trebuie să fim pur şi simplu mai atenţi.”

„Am grijă de dânsa, mă uit după copil şi nu-l las singur.”

În cazul unor situaţii de risc, oamenii sunt rugaţi să sune la numărul unic de urgenţă 112.