Andrei Spînu anunță rezultatele vizitei la Moscova: ,,Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”

Oferta Gazprom pentru livrarea de gaze naturale Republicii Moldova este mai dezavantajoasă decât ofertele existente pe piața internațională. Despre aceasta a vorbit vicepremierul Andrei Spînu, ca urmare a vizitei recente efectuate la Moscova. Cu toate acestea, partea moldovenească își dorește noi negocieri cu partea rusă.

,,În legătură cu semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru țara noastră, am avut o nouă rundă de discuții la Moscova. La întrevedere, am discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei.

Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți.

Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri.

Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune.

Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare.

În cadrul discuțiilor, partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp”.

,Dragi cetățeni, trecem prin momente dificile pentru țara noastră. Vom ieși cu bine din această perioadă grea împreună”, a mai scris Andrei Spînu.

Trei elevi, reținuți după ce au încercat să violeze o colegă pe holul unei școli
Articolul anterior
Doar 2% din călători preferă să plătească cu cardul în transportul public
Articolul următor
Alte articole interesante