Andrei Spînu după discuția cu Miller: Gazprom nu dorește ca termenul auditului să se extindă

Dacă Gazprom va sista livrările de gaz pentru Republica Moldova, nu se va întâmpla din cauza auditului, ci din cauza formulei de calcul care se schimbă de la 1 octombrie și în conformitate cu care urmează să achităm un preț mai mic.

Vizita ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu în Polonia: Criza  furnizării gazelor naturale, discutată cu secretarul de stat al Cancelariei  președintelui Duda, reprezentantul special pentru Moldova al  prim-ministrului polonez, precum și cu ministrul ...

O spune vicepremierul Andrei Spînu după ce a avut o discuție telefonică cu Alexei Miller. Șeful Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie, însă n-a menționat clar dacă Republica Moldova va mai primi gaz după această dată, transmite IPN.

Andrei Spînu spune că Republica Moldova își onorează obligațiunile față de Gazprom, achitând atât factura la zi, cât și avansul pentru jumătate din luna viitoare. În același timp, țara nu reușește să-și onoreze angajamentul ce vizează auditul datoriilor Moldovagaz, din motive obiective. Din cauza războiului din Ucraina, o perioadă îndelungată de timp companiile străine evitau Republica Moldova.

„Până acum au fost discutate două aspecte importante pentru Gazprom. Să achităm gazul la timp. Și asta am făcut. Al doilea element ține de auditul datoriilor. Am informat Gazprom-ul că a fost semnat contractul pentru realizarea auditului. N-am spus niciodată că nu vrem să facem auditul. Da, a durat, dar a durat din motive obiective, ținând cont de situația regională. Cred că ținând cont de faptul că avem un contract pe 5 ani, 6 luni nu fac diferența. 

Din discuțiile cu Miller nu am înțeles dacă vor deconecta Republica Moldova de la gaz sau vor continua livrările după data de 1 octombrie. Eu i-am spus, faptul că solicită ca auditul să se facă până la 1 octombrie nu este realist. Când a spus că nu dorește să extindă termenul mai mult de 1 octombrie, percepția mea a fost că, dacă vom fi deconectați, se va întâmpla nu din cauza auditului, dar din simplu motiv că se schimbă formula și Moldova trebuie să primească gaz la un preț mult mai avantajos ”, a mai spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Gazprom a limitat sau a sistat complet livrările de gaz către state mult mai bogate decât Republica Moldova, de aceea Guvernul trebuie să fie pregătit pentru cele mai sumbre scenarii, precizează vicepremierul. Republica Moldova deja își face stocuri de gaze naturale în România și este în căutare de fonduri pentru a procura gaz la preț de piața, în caz de necesitate.

„Chiar dacă noi facem tot posibilul ca să menținem contractul cu Gazprom, vedem că în multe țări din UE exact asta s-a întâmplat, Polonia, Lituania, Bulgaria. Primul lucru pe care-l facem este să creștem volumele de gaz depozitat. Avem 35 de milioane de metri cubi deja în stoc. Am contractat un credit de 300 de milioane de euro de la BERD ca să putem crește stocurile”, a mai spus vicepremierul.

Acum o lună, Republica Moldova a contractat o companie din Norvegia și una din Marea Britanie pentru a face auditul datoriilor Moldovagaz. Potrivit contractului, rezultatele auditului ar urma să fie gata până la 30 ianuarie 2023. Pentru serviciile prestate, Republica Moldova achită celor două companii de audit 15,7 milioane de lei.

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

”Bucătarul lui Putin” recunoaște, în premieră, că a fondat grupul de mercenari Wagner, care de mai mulți ani pune în practică planurile Kremlinului

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a afirmat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

În luna iulie mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia și să caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august, dar aceasta este pentru prima dată când Prigojin recunoaște că este fondatorul grupui de mercenari Wagner.

sursa: www.hotnews.ro

Judecătorul care l-a eliberat pe finul lui Plahotniuc a demisionat
Articolul anterior
Vladimir Zelenski: Ucraina a recucerit 1.000 de kilometri pătrați într-o săptămână
Articolul următor