Andrei Spînu: Guvernul analizează situaţia gazelor la nivel european

Ţara noastră s-ar putea confrunta cu o nouă criză energetică, ca urmare a creşterii preţului de achiziţie la gazele naturale cu circa o sută de dolari.

Spînu: Guvernul analizează situaţia gazelor la nivel european

Expertul în energetică Victor Parlicov a menţionat că această criză se datorează şi faptului că reglementarea lunară a preţurilor nu este una eficientă, întrucât acestea evoluează şi cresc de la o zi la alta, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Creşterea preţului în luna ianuarie se datorează exclusiv preţului spot la gazele naturale. Anterior abordarea de reglementare preţurilor în domeniul energetic era mai prognozabilă. În ce sens? Preţurile era trimestriale, acum ele se schimbă în fiecare lună.

Mai mult decât atât, Gazprom tolera situaţiile în care anumite neplăţi pentru gaze se acumulează, datorită faptului că tariful nu acoperă integral preţul gazului, dar după ajustarea tarifului, prin mecanismul devierilor tarifare, aceşti bani se introduceau în tarif şi se recuperau în perioadele următoare. Acum Gazpromul în fiecare lună, practic ne ţine sub risc de a limita sau a deconecta livrările către Moldova în caz de neplată pentru luna curentă”, a menţionat expertul în energetică Victor Parlicov.

În acest context, Parlicov susţine că este necesară renegocierea condiţiilor de achiziţie a gazelor, de rând cu căutarea surselor alternative de livrare a gazelor naturale.

„Ar trebui revăzute, inclusiv, negociate condiţiile contractuale, care ţin cel puţin de debranşări. Ele nu trebuie să fie lunar. Trebuie să existe o limită de toleranţă. În al doilea rând trebuie să căutăm alternative. Noi trebuie să căutăm furnizori care sunt gata să livreze gaz în baza contractelor pe termen lung, chiar dacă asta nu vor fi volumele comparabile cu Gazprom”, a menţionat Parlicov.

Contactat telefonic, viceprim-ministrul, Andrei Spânu a declarat pentru Radio Moldova că actualmente guvernul analizează situaţia referitor la criza gazelor la nivel european şi efectele acesteia asupra Republicii Moldova, iar mai multe detalii vor fi oferite săptămâna viitoare în cadrul unei conferinţe de presă.

„Ieri a avut o şedinţă a grupului operativ de lucru din domeniul energetic. Analizăm situaţia care este şi această creştere a preţului pe pieţele europene. Deja, cel târziu marţi, săptămâna viitoare vom ieşi cu un comunicat sau cu o conferinţă mult mai amplă la care vom răspunde la toate întrebările”, a precizat Spînu.

Menţionăm că preşedintele ţării, Maia Sandu a convocat marţi, 4 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate. În cadrul şedinţei a fost pusă în discuţie situaţia din sectorul energetic al ţării, creată ca urmare a creşterii semnificative din ultima perioadă pe piaţa europeană a preţurilor de achiziţie la gazele naturale. 

Totodată, CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.

Elevii unui liceu din Capitală au donat alimente pentru bătrâni
Articolul anterior
Ţara cu cei mai mulţi copii care şi-au pierdut părinţii din cauza pandemiei. Aproape 100.000 sunt orfani
Articolul următor