Andrei Spînu: Moldova va semna pentru o linie electrică asociată cu România

Până la sfârşitul anului 2021, Moldova va semna un contract cu o companie privind construcţia unei linii electrice necesare pentru interconectarea sistemelor de transport al energiei cu România.

Potrivit Infotag, despre aceasta, marţi seară, a anunţat viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la postul de televiziune Moldova 1.

El a spus că în viitorul foarte apropiat va avea loc o licitaţie internaţională, în cadrul căreia Ministerul va selecta compania câştigătoare pentru construcţia de linii electrice.

„Şi până la sfârşitul anului 2021 contractul deja trebuie semnat pentru ca din 2022 să înceapă lucrările necesare pentru interconectarea sistemelor celor două ţări. Trebuie să finalizăm lucrările în acest sens până în 2024”, a spus el.

Referindu-se la securitatea energetică a Republicii Moldova, Spînu a atras atenţia asupra faptului că ţara se confruntă cu o sarcină urgentă de creştere a volumului producţiei de energie electrică din surse regenerabile.

„În prezent, producem doar 2-3% din energia electrică consumată netă. În următorii cinci ani, trebuie să majorăm această cifră la 7%”, a spus el.Publicitate

Referindu-se la subiectul investiţiilor de capital în construcţia drumurilor, viceprim-ministrul a spus că, conform proiectului de lege privind bugetul pentru anul 2022, toate taxele pentru drumuri ar trebui să rămână la dispoziţia autorităţilor locale.

„Dacă în 2021 această sumă era de 400 de milioane de lei, atunci anul viitor va spori la 800 de milioane de lei”, a spus el.

Viceprim-ministrul a recunoscut că Moldova nu are suficiente fonduri pentru a readuce toate drumurile la normal. Prin urmare, autorităţile intenţionează să atragă resurse semnificative în acest scop din străinătate.

„În prezent, negociem un împrumut pentru construcţia şi repararea drumurilor cu Banca Mondială în valoare de 220 de milioane de dolari, precum şi cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii pentru un împrumut în valoare de 300 de milioane de”, a spus Spînu.

El şi-a exprimat nemulţumirea faţă de drumari, admiţând că problema construcţiei drumurilor în Moldova nu ţine atât de bani, cât de termenele restante şi de calitatea muncii drumarilor.

Bagheta franțuzească, inclusă acum în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

Înscrierea baghetei franțuzești a fost validată, astăzi, de către Comitetul pentru patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, potrivit Le Figaro și Le Monde.

Noua înscriere pe lista patrimoniului imaterial: meșteșugul și cultura baghetei. Felicitări Franței!” , a scris pe Twitter UNESCO.

Rețeta constă în făină, apă, sare și drojdie. Aluatul trebuie lăsat la dospit până la 20 de ore la temperaturi între 4 și 6 grade Celsius. Consumul de baghete a scăzut în ultimul secol în Franța, la fel și numărul brutăriilor, în special la sat. Țara produce totuși 6 miliarde de baghete pe an.

Este o recunoaștere pentru comunitatea de brutari și patiseri artizani. (…) Bagheta este făină, apă, sare, drojdie și know-how-ul meșteșugarului” , a salutat Dominique Anract, președintele Confederației Naționale a brutarilor francezi, într-un comunicat de presă, relatează Le Parisien.

250 de grame de magie și perfecțiune

Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021.

Comitetul prezidat de Maroc a examinat, începând de luni, 56 de cereri de înregistrare.

Printre dosarele cele mai importante s-au numărat bagheta, precum și cântecul popular raï pentru Algeria, târgurile (Franța și Belgia), cultura chaï/tea” (Azerbaidjan și Turcia), tehnicile tradiționale de prelucrare a ceaiului (China), rubab, lăuta din Asia Centrală (Iran/Tajikistan/Afganistan), slivovitz, rachiul de prune din Serbia, romul ușor (Cuba), etc.

Pentru a evita controversele, UNESCO onorează mai presus de toate tradițiile, practicile și know-how-ul care trebuie protejate.

De asemenea, nu va recunoaște că bagheta face parte din patrimoniul mondial imaterial, ci că meșteșugul și cultura baghetei” fac parte din acesta.

Pâinea lungă, o baghetă este realizată din doar patru ingrediente (făină, apă, sare și drojdie). Trebuie să ofere o crustă crocantă şi miez moale.

sursa: www.alephnews.ro

Șoigu vrea să scoată artileria super-grea împotriva Ucrainei

Ministrul apararii rus, Serghei Soigu, a afirmat miercuri ca fortele armate ar trebui sa foloseasca sisteme de armamente noi, avansate, in conflictul din Ucraina, transmite Reuters, citata de Agerpres.

‘Este necesar sa continuam modernizarea si crearea de sisteme promitatoare, cu utilizarea lor ulterioara in timpul operatiunii militare speciale’, a spus Soigu, intr-o reuniune cu generali de rang inalt la Ministerul Apararii.

Serghei Soigu, unul dintre aliatii cei mai apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, nu a specificat ce arme avansate ar trebui utilizate, dar a mentionat ca vrea sa discute cu generalii noi cai de imbunatatire a atacurilor de artilerie si cu rachete.

‘Noi modalitati de folosire a lor in lupta sunt in curs de testare’, a spus Sogu, fara a da detalii.

El a afirmat ca, in Ucraina, apararea este imbunatatita prin folosirea unor sisteme de rachete cu raza lunga precum Tornado-S sau sisteme de artilerie de mare putere Malka.

‘Aceasta face posibil sa fie lovite eficient sisteme straine de rachete si de artilerie’, a spus el, conform imaginilor transmise de televiziunea de stat.

Conflictul din Ucraina, cel mai sangeros din Europa de dupa al Doilea Razboi Mondial, a ucis pana acum zeci de mii de oameni de ambele parti si a provocat temeri legate de un conflict mult mai extins intre Rusia si NATO, alianta condusa de SUA, mentioneaza Reuters.

Pe de alta parte, AFP transmite ca Rusia a revendicat miercuri cucerirea a trei sate in apropiere de Bahmut, oras din estul Ucrainei acum in mare parte distrus, pe care fortele ruse incearca din vara sa-l ocupe.

‘In urma unor actiuni ofensive, soldatii rusi au eliberat localitatile Bilogorivka si Perse Travnia’ (Ozarianivka in ucraineana), a indicat Ministerul Apararii in cursul dupa-amiezii.

Primul sat este situat la circa 25 km nord de Bahmut, iar al doilea la vreo 20 km spre sud.

Mai devreme in cursul zilei, ministerul anuntase cucerirea localitatii Andriivka, la sud de Bahmut.

O nouă mare surpriză la Mondiale! Franța, învinsă în ultimul meci. Cine s-a calificat în optimi

Echipa naţională a Australiei a învins miercuri, scor 1-0, naţionala Danemarcei, şi s-a calificat pentru optimile Cupei Mondiale de fotbal. În aceeaşi fază a competiţiei a ajuns şi echipa Franţei, care a fost învinsă de Tunisia, scor 1-0, scrie ziare.com.

Danemarca a avut o posesie mai bună în prima repriză, dar cei care au deschis scorul au fost fotbaliştii de la Antipozi, prin Mathew Leckie, în minutul 60. În minutul 71 arbitrul meciului a indicat penalti pentru Danemarca, dar tuşierul a intervenit arătând că a fost ofsaid, iar centralul a revenit asupra deciziei şi a lăsat jocul să continue. Victoria la limită a trimis Asutralia în faza eliminatorie a Cupei Mondiale din Qatar.

Franţa a pierdut meciul cu Tunisia, scor 0-1, dar s-a calificat şi ea mai departe. Africanii au avut un gol anulat, la Ghandri, în minutul 8, pentru ofsaid, însă au înscris prin Khazri, în minutul 58, golul unei victorii care nu i-a mai ajutat cu nimic.

Franţa a avut un gol al lui Griezmann anulat de VAR în prelungiri, pentru ofsaid, dar în clasamentul grupei, Les Bleus s-au clasat pe primul loc, cu 6 puncte, urmaţi de Australia (6 puncte), Tunisia (4 puncte) şi Danemarca (1 punct).

Aprobat de Guvern: Moldovenii care se vaccinează au două zile libere pentru fiecare doză de ser
Articolul anterior
Adusă la locul faptei, tânăra de 19 ani le-a arătat oamenilor legii cum a omorât copilul
Articolul următor