Andrei Spînu: Programul Național „Satul European” a adus lumină în alte 2 localități

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat în această dimineață că Programului Național „Satul European” a adus lumină în alte 2 localități. Este vorba de satul Bănești, raionul Telenești și satul Vasilcău, raionul Soroca.

foto simbol

Astfel, la Bănești în urma extinderii sistemului de iluminat public stradal se vor bucura de mai multă lumină circa 3300 de locuitori, inclusiv 2 gimnazii din două localități – Băneștii Noi și Bănești. Pentru acest proiect s-au alocat aproape jumătate de milion de lei.

De asemenea, în satul Vasilcău, raionul Soroca, străzile principale ale satului au fost conectate la sistemul de iluminat public. Astfel, peste 500 de locuitori se vor bucura de mai multă lumină și sigurantă. Acest proiect a fost finanțat cu jumătate de milion de lei.

„Mulțumesc primarilor care reușesc să valorifice banii în timp scurt, astfel încât cetățenii să se poată bucura cât mai curând de noi comodități și mai multă siguranță”, a mai scris Spînu.

Până acum la Programului Naţional de Dezvoltare Locală „Satul European” au fost admise 492 de dosare. În cadrul acestui program au prioritate proiecte ce presupun iluminatul stradal, eficienţa energetică şi reabilitarea clădirilor publice, instalarea sistemelor de producere şi furnizare a energiei folosind resursele regenarabile.

sursa: www.realitatea.md

Ucraina susține că l-a identificat pe comandantul rus care ar fi ordonat în prima zi de război uciderea civililor în Harkov

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că locotenent-colonelul Yevgeniy Zelenov— un comandant adjunct în Districtul Militar de Vest — a ordonat trupelor să tragă în mașinile civile la intrarea în Harkov pe 24 februarie, în prima zi întreagă a invaziei, relatează CNN, preluată de hotnews.

SBU susține într-un comunicat că în acea zi, Zelenov comanda un grup tactic de batalion rus și „a condus ostilități active cu unitățile Forțelor de Apărare în direcția estică”.

„Potrivit anchetei, grupul său de ocupație s-a apropiat de șoseaua de centură a Harkovului de pe marginea satului Lyptsi și a blocat intrarea în centrul regional”, continuă SBU.

„În același timp, localnicii care călătoreau din localitățile de frontieră ale regiunii au cerut deblocarea traficului și au rezistat ocupanților”.

SBU susține că Zelenov a ordonat subordonaților săi să deschidă focul asupra mașinilor cu civili.

Potrivit SBU, cel puțin a fost o persoană a murit atunci, iar cel puțin două au fost rănite.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru a comenta acuzațiile. Rusia a negat constant că a vizat civili în ceea ce numește „operațiune militară specială” din Ucraina.

Când au eliberat Harkovul, autoritățile ucrainene au găsit mai multe mașini cu civili împușcați de ruși.

O femeie a provocat moartea bebelușului ei de o lună după ce l-a legănat prea tare. Ea a fost condamnată la 6 ani și 8 luni de închisoare

Deși intenția ei a fost pur și simplu să-și pună bebelușul în vârstă de numai o lună la somn, o femeie de circa 40 de ani din orașul italian Verona (Veneto) a provocat moartea nou-născutului după ce l-a legănat prea tare, informează ziarul italian Corriere della Sera.

Mamă a alți doi copii, femeia a fost condamnată definitiv de Curtea de Casație din Italia, în cursul zilei de marți, 6 decembrie 2022, la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru „omor din culpă”.

Drama familiei de italieni a început însă la data de 27 septembrie 2017, când femeia, a cărei identitate nu a fost făcută publică pentru a proteja dreptul la viață privată a celorlalți doi copii, a decis să adoarmă bebelușul de o lună legănându-l insistent.

Potrivit investigațiilor făcute de medicii legiști însă, femeia l-a legănat pe micuțul Nicola atât de puternic, „cu prea multă energie” și „mișcări viguroase”, încât i-a provocat traume fizice iremediabile.

Bebelușul a început astfel să respire tot mai greu, iar când mama lui a observat acest lucru, a sunat imediat la 118 pentru a cere ajutor medical.

Copilul a ajuns apoi să fie internat în spital, la Terapie Intensivă, unde a stat în comă timp de 10 luni de zile, luptându-se între viață și moarte până când, la data de 21 iulie 2018, inima sa a încetat să mai bată.

Autoritățile au deschis imediat o anchetă și procurorul care a condus investigațiile a dat ordin să fie efectuată autopsia asupra trupului neînsuflețit, medicul legist constatând astfel că tocmai acel legănat al mamei sale a dus la moartea micuțului.

Mama italiancă a fost trimisă în judecată și a fost condamnată, în primă instanță, la 7 ani de închisoare.

După primul apel din partea avocatului ei, Massimo Ruffo, ea a primit o reducere de 4 luni, pedeapsa devenind așadar de 6 ani și 8 luni de detenție.

Avocatul a făcut apoi recurs și la Curtea de Casație ai cărei judecători au confirmat, marți, pedeapsa primită după apel.

În jurul orei 12:00 de ieri, 7 decembrie 2022, când ceilalți doi copii erau la școală încă și nu puteau fi martori la această scenă, carabinierii au fost nevoiți să o ridice pe femeie din locuința ei, unde se afla împreună cu soțul.

Acesta din urmă, în vârstă de circa 40 de ani și el, s-a arătat foarte revoltat de decizia judecătorilor, considerând că soția lui nu a greșit cu nimic și nu a avut niciodată intenția să omoare copilului.

„Asta este o nedreptate, ea nu e vinovată. Nu ar fi făcut rău niciodată copilului, niciunul din nu i-am făcut rău”, a declarat el.

sursa

Autocar cu moldoveni controlat timp de 10 ore de polițiști în Austria. Sute de kilograme de alimente și sute de litri de băuturi alcoolice, confiscate

Un autocar care se îndrepta spre Franța a fost supus unui control, la intrare în Austria dinspre Ungaria, care a durat 10 ore și în urma căruia polițiștii austrieci au confiscat cantități uriașe de alimente și băuturi alcoolice.

Potrivit ziarului austriac Kronen Zeitung, autocarul a fost oprit de forțele de ordine în localitate de frontieră Nickelsdorf, din Austria, iar la bordul său se aflau doi șoferi și 20 de pasageri, toți venind din Chișinău, Republica Moldova și îndreptându-se spre Paris, Franța.

„În timp ce pasagerii aveau cu ei cantități mai mici de mâncare și alcool, „proviziile” șoferilor erau semnificativ mai mari. În cele din urmă, inspecția a durat 10 ore”, precizează sursa citată.

Foarte probabil fiind vorba de pachete puse de rudele din Moldova pentru cei plecați la muncă peste hotare, polițiștii au găsit astfel în habitaclul autocarului și în portbagaj, precum și în cabina de dormit a șoferilor, 270 de kilograme de carne, 7 kilograme de ouă, 63 de kilograme de brânză, 8 de fasole, 66 de kilograme de struguri și 50 de kilograme de mere.

De asemenea, au mai fost găsiți și 408 litri de băuturi alcoolice de diferite tipuri, printre care și 100 de litri de țuică, 36 de sticle de spumant și 12 litri de vodcă.

Totodată, polițiștii de frontieră din Austria au mai constatat în autocar și prezența a unei mobile de bucătărie, patru ferestre, patru anvelope de iarnă și o saltea de dormit.

„Potrivit autorităților, deoarece mărfurile nu au fost declarate la frontiera externa a UE din România, acesta a fost considerat un caz clasic de contrabandă”, mai scrie ziarul austriac.

Bunurile au fost confiscate, iar toate alimentele perisabile au fost distruse. Mobila de bucătărie și băuturile alcoolice, în schimb, au fost returnate șoferilor, dar numai după ce au plătit taxele vamale aferente.

Circa 4.000 de arbuști, flori și copaci, plantați astăzi în Capitală în doar câteva ore
Articolul anterior
Incendiu la unul dintre cele mai mari aeroporturi din Polonia. Traficul aerian, închis
Articolul următor