Andrei Spînu, raport detaliat despre situația din țară: ,,Presiunile din toate conductele de gaz sunt peste valorile critice și continuă să crească”

Vicepremierul Andrei Spînu a raportat pe facebook despre situația în sfera gazelor din Moldova. Oficialul anunță că presiunile din toate segmentele sistemului de transport al Moldovatransgaz sunt peste valorile critice și continuă să crească.

,,Lucrurile revin la normal. Presiunile din toate segmentele sistemului de transport al Moldovatransgaz sunt peste valorile critice și continuă să crească, valoarea medie a presiunii gazelor naturale din conductele magistrale ale sistemului de transport fiind de cca 22,6 bar.

Volumul de gaze naturale care urmează să intre la punctele de interconectare cu Ucraina, la ziua de astăzi constituie un volum de 14,2 mil. m3, față de 5,7 mil. m3/zi în luna octombrie.

Despre situația conectărilor la energia termică în mun. Chișinău vă informez că din totalul de 4.430 de obiecte racordate la SACET sunt conectate la încălzire 3.335 (aproximativ 75%), dintre care:

– 2.540 blocuri locative, ceea ce constituie peste 90% din fondul locativ,

– 142 grădinițe,

-124 școli/licee,

-58 instituții medicale,

-50 instituții superioare de învățământ,

-283 agenți economici,

-114 case particulare.

Pe parcursul zilei de astazi, urmează să fie conectate încă 136 blocuri locative. Din cele 2.845 de blocuri locative neconectate, cca 170 sunt neconectate, din considerentul că administratorii nu au solicitat furnizarea energiei termice pentru încălzire.În ceea ce privește mun. Bălți, începând cu data de 30 octombrie CET-Nord a revenit la regimul normal de lucru și a început a conecta consumatorii conform graficului și regimurilor tehnologice de producere.

La situația actuală sunt conectate toate obiectele sociale și 412 blocuri locative din numărul total de 719.

Termogaz-Bălți, la fel a primit volumele necesare de gaze naturale, respectiv a conectat obiectele sociale și blocurile locative deservite.

Măsurile care vor fi luate pentru perioada imediat următoare:

-Trecerea SA „Termoelectrica” CET Sursa 1 de la utilizarea păcurii la arderea gazelor naturale;

-Suplinirea rezervelor de alternativ;

-Compensarea volumelor de gaze naturale preluate din conturile de echilibrare operaționale ale sistemului ucrainean și românesc de transport al gazelor naturale;

-Compensarea volumului de energie electrică consumat din sistemul electroenergetic al Ucrainei prin creșterea graficului de producție al MGRES”, a comunicat Andrei Spînu.

În rândul micuților, se atestă o creștere a numărului de infectări cu boala gură-mână-picior. Mărturisirile Svetlanei Sainsus
Articolul anterior
Încă patru moldoveni s-au calificat în etapa următoare SuperStar România! Video
Articolul următor