Angajarea în câmpul muncii – ambiție când este vorba despre autism

Ce este autismul? Autismul este  o tulburare neurologică de dezvoltare care persistă pe tot parcursul vieții și afectează modul în care oamenii percep lumea și interacționează cu ceilalți.

Persoanele cu autism văd, aud și simt lumea diferit față de ceilalți oameni. Dacă ai autism, îl ai pe viață; autismul nu este o boală și nu poate fi „vindecat”. De fapt, autismul este un aspect fundamental al identității.

Ați auzit probabil sintagma Tulburare din Spectrul Autist (TSA). Ce înseamnă spectru ? Persoanele cu autism au anumite dificultăți, dar autismul îi afectează în moduri diferite. Unii au dificultăți de învățare, probleme de sănătate mintală sau alte afecțiuni, ceea ce înseamnă ca persoanele cu autism au nevoie de niveluri diferite de sprijin. Cu tipul potrivit de sprijin, toți pot fi ajutați să trăiască o viață împlinită, și pot avea un viitor sigur și decent.

Multe persoane cu autism au o varietate de abilități, uneori excepționale, care le permit să fie buni în diferite domenii : pictură, arhitectură, tehnologii informaționale, matematică, muzică, etc. Care în timp și cu muncă asiduă, pot deveni profesii : de la vânzări la programator , de la jurnalist la statistician. 

De ce merită să angajezi o persoană cu autism ?

Angajații cu autism pot avea nevoie de sprijin, adesea nu foarte mult, la locul de muncă. Pe lângă punctele forte și talentele lor individuale, candidații cu autism demonstrează adesea abilități peste medie în următoarele arii:

  • nivelul ridicat de concentrare
  • fiabilitate, conștiinciozitate și perseverență
  • acuratețe, atenție sporită la detalii și capacitatea de a identifica erorile
  • abilitate tehnică, cum ar fi în IT
  • cunoștințe faptice detaliate și o memorie excelentă

Aceasta înseamnă că o persoană cu autism poate fi mai bună la un anumit loc de muncă decât cineva care este neurotipic.

Angajând o persoană cu autism, puteți deschide noi posibilități pentru organizația dvs.

1. Angajații cu autism pot aduce abilități unice și valoare adăugată la locul de muncă: o perspectivă unică asupra problemelor și o abordare inovatoare la rezolvarea lor. 

2. Angajații cu autism sunt dedicați și loiali: Persoanele cu autism sunt adesea foarte loiale și dedicate angajatorului lor și pot fi angajați de încredere, cu un simț puternic al responsabilității și o atitudine pozitivă față de munca lor.

3. Pot fi angajați pe termen lung: Odată ce tinerii cu autism sunt pregătiți pentru un anumit loc de muncă și li se oferă un mediu de lucru potrivit, aceștia pot fi angajați de durată, având un interes puternic în menținerea unei rutine și a unui program regulat.

4. Angajarea lor poate îmbunătăți cultura organizației: Odată ce o organizație începe să angajeze persoane cu autism, se poate crea o cultură mai diversă și mai incluzivă, ceea ce poate duce la o creștere a creativității și inovației.

5. Pot fi susținuți de programe și resurse speciale: Există programe internaționale și resurse speciale care pot ajuta persoanele cu autism să se pregătească și să se integreze în câmpul muncii. Aceste programe pot oferi instruire, suport social și coaching pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile și să-și îndeplinească obiectivele de carieră.

Conform Ambitionforautism.org.uk, în lume,  doar 29% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, chiar dacă marea majoritate doresc să lucreze.

Rata șomajului pentru persoanele cu autism care sunt pregătite și dispuse să muncească este de obicei de două ori mai mare decât a populației neurotipice.

Istorii din MD

Alexandru* este un adolescent cu autism care are 19 ani și adoră să călătorească cu troleibusul, cunoaște toate rutele și în weekend se plimbă absolut autonom și nesupravegheat, își plătește singur călătoriile. Ar fi putut deveni un șofer extraordinar de troleibus. Dar… părinții au reușit să îl angajeze la un depozit de legume, unde Alexandru lucrează la o bandă rulantă și împachetează legume.

”Lucreaza 2-2,5 ore in frig, miros urât, murdarie, praf si mucegai. Legumele is tare prafuite, în saci sunt legume cu mucegai. El și așa era tare alergic, acuma s-a acutizat. Toți banii lui îi dau pe medicamente” ne povestește mama lui Alexandru.

Mădălina are o multitudine de talente : coase, brodează, cântă, gătește. Dar… 

”Noi am absolvit scoala de meserii, dar nu ne-au luat la practică la fabrică. Mădălina a stat acasă. Au zis ca ei îi trebuie însoțitor personal și ea nu se va descurca singură.  Dar vreau neaparat pe viitor să se angajeze în câmpul muncii. Îmi pare rău că nu au avut încredere în ea ca s-o lase la fabrică. Vreau ca ea sa lucreze și ea vrea să lucreze…” ne spune mama Mădălinei.

Aliona Dumitraș, directoarea executivă a AO SOS Autism afirmă că ”Republica Moldova la moment nu este pregătită să angajeze tineri cu autism. Nu există nici un cadru legal în acest sens. Majoritatea tinerilor cu autism, după clasa 9, nu mai sunt încadrați în careva instituții de învățământ. AO SOS Autism își propune să creeze ateliere vocaționale pentru tinerii cu autism unde aceștia ar putea deprinde abilități de croitorie, confecționare a obiectelor din ceramică, a săpunurilor artizanale, a lumânărilor din ceară naturală, tehnologii informaționale și robotică. Totodată îndemnăm părinții să meargă pe Întreprinderi private, să facă antreprenoriat social, unde cu timpul ar putea să-și angajeze copiii. Este o cale rapidă și sigură de a acorda o șansă la un viitor decent acestor tineri la noi în țară.”

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburare de spectru autist (TSA) și alte tulburări genetice din Moldova, II” cu suportul financiar Programul Ceh de Cooperare pentru Dezvoltare și implementat de ADRA Republica Cehă în parteneriat cu SOS Autism.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Ce trebuie să mănânci ca să îți reduci celulita
Articolul anterior
Plangere pe ministra Mediului pentru abuzuri asupra agenților economici. Acuzațiile unei companii care activează în domeniul deșeurilor metalice
Articolul următor