Angajații din Moldova ar putea primi tichete de sport. Ce presupune inițiativa legislativă?

Vineri, 3 februarie, în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, care are loc în perioada 01-05 februarie curent la Moldexpo, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) împreună cu un grup de deputați a lansat inițiativa legislativă legată de tichetele de sport.

Exerciții fizice pentru slăbit acasă! - Fitnessmama.ro

Conceptul de tichet de sport va fi introdus prin modificarea Legii Nr. 166 din 21-09-2017 care va fi redenumită în „Legea cu privire la tichetele de masă și tichetele de sport” și va prevedea dreptul de acordare de către angajator salariaților tichetelor de sport, pentru a fi folosite ca instrument de plată în scopul procurării de servicii în domeniul activităților sportive în unitățile comerciale care au încheiat un contract de prestare a serviciilor cu operatorul.

Potrivit Președintelui CCI Sergiu Harea, „Tichetele de sport au ca scop încurajarea unui mod de viață sănătos, creșterea productivității muncii angajaților și implicit competitivității întreprinderilor și economiei naționale. Totodată, se va încuraja dezvoltarea serviciilor sportive pentru cetățeni ca un domeniu nou de afacere în Republica Moldova. Această inițiativă are la bază preluarea și implementarea celor mai bune practici europene precum cele din Belgia, Cehia, Suedia, Estonia sau Polonia”.

„Necesitatea dezvoltării unui instrument de stimulare a practicării utilizării sportului de către populația Republicii Moldova, care poate fi realizată fie prin frecventarea sălilor de fitness, bazinelor sau practicarea sportului în cadrul diferitor edificii sportive precum stadioanele de fotbal sau corturile de tenis este încurajată și susținută de către legislativ. În acest sens, a fost formulată propunerea dezvoltării ideii tichetelor de masă prin dezvoltarea practicii tichetelor de sport, oferite de către angajator angajaților suplimentar la salariul de bază”, a menționat inițiatorul proiectului de lege Alexandr Trubca, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Printre modificările propuse se prevede că angajatorul este în drept să suporte cheltuieli pentru hrană pentru un angajat, care vor fi deduse în scopuri fiscale conform art. 24 alin. (19) din Codul fiscal, ori să acorde tichete de masă, fiind permisă doar o singură opțiune.

Valoarea nominală deductibilă în scopuri fiscale a unui tichet de masă și tichetele de sport pentru o zi lucrătoare nu va depăși 2% din cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Valoarea tichetelor de masă nu include contribuția individuală de asigurări sociale de stat obligatorii.

Unitățile de activități sportive care doresc să accepte tichetele ca instrument de plată pentru vânzarea serviciilor în domeniul activităților sportive trebuie să respecte prevederile legislației în vigoare cu privire la normele de securitate și calitate în prestarea serviciilor respective, conformitatea cărora va fi atestată de către o instituție de drept public.

Elaborarea acestui concept de către Camera de Comerț și Industrie a RM împreună cu un grup de deputați a fost justificat de mai multe analize a studiilor calitative care relevă că doar cca. 37% din locuitorii Moldovei practică uneori sportul. Din totalul de 37%, cca. 5% îl practică lunar, alte 11% săptămânal și doar 20% din persoane practică sportul zilnic.

În același timp, deși practicarea sportului amator nu reprezintă o prioritate pentru majoritatea moldovenilor, datele statistice privind cauzele morbidității arată că cca. 66% din numărul total al deceselor sunt cauzate de bolile cardio-vasculare, or în conformitate cu datele prezentate de studiile recente realizate în statele membre UE, a fost constatată o legătură directă între rata bolilor cardiovasculare și practicarea sportului.

În aceeași ordine de idei, un alt studiu realizat la nivelul statelor membre UE arată că practicarea sportului de către angajați conduce la creșterea performanței profesionale și la o eficiență mai mare în rândurile angajaților.

Cercurile negre pe cerul Moscovei care au băgat spaima în ruși. Video!

Inelele negre misterioase de origine necunoscută continuă să sperie locuitorii Moscovei și pe cei din regiune.

După apariția cu o zi înainte, pe 27 martie, a unui inel similar cu un diametru de câțiva metri peste Moscova, un fenomen similar a fost deja observat în alt loc din regiune. Unul dintre martori oculari a filmat cu camera unui telefon mobil, după care a publicat imaginile pe rețelele de socializare.

Rușii notează pe internet că locuitorii mai multor așezări din regiunea Moscovei au fost martorii unui eveniment ciudat. Ei sugerau că inelul de deasupra Moscovei a fost o consecință a evacuarii funinginei de la termocentralele orașului, dar noul inel din regiunea Moscovei nu mai poate fi explicat în acest fel.

Locuitorii sunt speriați și sugerează un sabotaj. Presa a relatat despre descoperirea în regiunea Moscova a epavei unei drone ucrainene la 100 de metri de o stație de tren, scrie ziare.com.

Cinci cetățeni români au murit într-un accident la Strasbourg, după ce s-au urmărit cu mașinile prin oraș și au transmis cursa pe Facebook

Două familii din Timișoara s-au urmărit cu mașinile prin orașul francez Strasbourg, luni, 27 martie, provocând un accident cu 5 morți și 4 răniți, relatează portalul Vocea Timișului și France Info.

Cinci români au murit într-un accident, la Strasbourg, după ce s-au urmărit cu mașinile prin oraș și au transmis cursa pe Facebook

Urmărirea, transmisă live, pe rețelele sociale, s-a declanșat după ce două familii, una din Strasbourg, cealaltă din Kiel, nordul Germaniei, s-au luat la ceartă în plină stradă, pe fondul unui conflict mai vechi, scriu cele două publicații.

Capul uneia dintre familii, Saban Stancu, a reproșat că a executat doi ani de închisoare „degeaba”, în urma unei „afaceri” cu autoturisme, și i-ar fi cerut cumnatului său, Banari Cârpaci, o sumă de bani ca despăgubire. Înțelegerea a fost refuzată și a început urmărirea.

Accidentul s-au produs în cartierul Port-du-Rhin din Strasbourg, după ce mașinile de lux s-au ciocnit, pe fondul vitezei excesive. La locul accidentului au fost trimise 26 de vehicule de salvare și 57 de pompieri.

„Una dintre mașini se îndrepta spre granița german. A fost ajunsă din urmă de cealaltă familie. Apoi s-au ciocnit, provocând accidentul”, a transmis poliția. 

Poliția a intervenit pentru a menține calmul. „Am desfășurat un sistem de securitate important pentru a încerca să stăpânim violența și tensiunile la fața locului”, a declarat unul dintre polițiști la France 3 Alsacia. 

Împușcături, după accident?

Potrivit Derniere Nouvelles Alsace, la locul accidentului s-ar fi auzit împușcături.

Până să ajungă personalul de prim-ajutor, două femei muriseră deja, iar un bărbat, aflat în stop cardio-respirator, a decedat la scurt timp, în ciuda manevrelor de resuscitare.

Ulterior, la spital au mai murit două persoane. Alte patru persoane au fost rănite.

Parchetul Strasbourg a deschis o anchetă, încredințată direcției zonale a poliției judiciare, pentru a încerca să se stabilească circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Înregistrarea dintre oligarhi care face valuri în Rusia. ”Lui Putin nu-i pasă de nimic. E satana. Ne-a nenorocit pe toți”

În Rusia face valuri înregistrarea unei convorbiri telefonice despre care se presupune că a avut loc între producătorul rus de muzică Iosif Prigojin și miliardarul Farhad Ahmedov, transmite protv.ro.

As Putin gets desperate, US & allies should remember attack on Pearl Harbor

Discuție între Prigojin și Ahmedov: ”Lui Putin nu-i pasă de nimic. E Satana. Ne-a nenorocit pe toți. Pe toți și totul. Întreaga țară, la naiba”.

Prigojin: ”Ai văzut ce a făcut (Putin)? I-a asmuțit pe toți unul împotriva celuilalt pe tabla de șah. Doar ca să se salveze pe el”.

Ahmedov: ”(Putin) e un nimeni. Un nimeni. Sunt instabili amândoi (Putin și Medvedev). Niște liliputani. Mici și nesiguri. Urăsc pe toată lumea și toată lumea îi urăște. Întrebarea e, când se va termina totul? Cum se va termina totul?”

Dacă este confirmată drept autentică, înregistrarea oferă o rară perspectivă asupra stării de spirit a elitelor ruse.

Ruşii sunt bulversaţi şi de condamnarea la 2 ani de închisoare a unui bărbat, căruia i-a fost retrasă custodia fiicei sale din cauza unei caricaturi anti-război desenată de aceasta.

Problemele au început după ce Maria, în vârstă de 13 ani, a desenat la școală rachete îndreptându-se spre o femeie și un copil care fluturau un steag ucrainean. Directorul școlii a alertat imediat poliția. Într-o abordare demnă de regimul stalinist, fata a ajuns la orfelinat şi i-a fost interzis orice contact cu tatăl ei, despre care autorităţile au stabilit că urmarea conturile unor activişti anti-razboi. În vârstă de 54 de ani, Alexei Moskaliov, din orăşelul Efremov, a fost acuzat de discreditarea armatei, cazul fiind relevant pentru amploarea represiunii necruțătoare practicată de Kremlin.

Chiar înainte de pronunţarea sentinţei, bărbatul a reuşit să fugă din arestul la domiciliu şi acum e dat în urmărire.

În altă ordine de idei, ministerul apărării de la Moscova anunţa că marina militară rusă a lovit cu rachete supersonice anti-navă Moskit o ţintă de antrenament din Marea Japoniei. Concepute în perioada sovietică, rachetele Moskit pot distruge o navă aflată la o distanţă de până la 120 de kilometri.

Google, Facebook și Amazon ți-ar putea plăti conexiunea la internet, conform unui nou proiect al UE
Articolul anterior
Ucraina şi Rusia au făcut schimb de prizonieri: Trupurile unor voluntari britanici au fost predate
Articolul următor