Angajații instituțiilor bugetare vor putea beneficia de locuințe sociale

Parlamentul a susținut, în prima lectură, inițiativa legislativă a Guvernului de extindere a criteriilor de eligibilitate a beneficiarilor de locuințe sociale.

Locuinţe sociale ca în România! În Moldova ar putea să apară o agenţie,  care se va ocupa de construcţia caselor accesibile — Moldova.org

Proiectul prevede că, pe lângă asigurarea cu locuințe sociale a păturilor vulnerabile, acțiunea legii se va extinde și asupra familiilor în care cel puțin unul dintre membri este angajat al unei instituții bugetare sau activează în sfera serviciilor publice. Totodată, conceptul de „minim de existență” va fi înlocuit cu cel de „salariu minim pe țară”, drept unul dintre criteriile de eligibilitate. „Prin această modificare, autoritățile publice locale din Republica Moldova vor avea posibilitatea să ofere locuințe funcționarilor publici din zonele critice și să suplinească posturile vacante, contribuind la dezvoltarea regiunilor”, argumentează autorii.

Concomitent, în proiect se conțin și unele recomandări ale Curții de Conturi, care a realizat un audit al conformității asupra implementării Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile în anii precedenți. În special, aceste propuneri se referă la condițiile speciale de reziliere a contractului de locațiune, inclusiv în cazul identificării prezentării datelor eronate sau neinformării APL despre modificarea condițiilor care au servit temei pentru acordarea locuinței sociale.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la locuințe va fi supus votului în cea de-a doua lectură.

Potrivit informațiilor prezentate de ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, în cadrul celor două faze de implementare a proiectului de construire a locuințelor sociale, au fost asigurate cu locuințe 3500 de persoane din categoriile social vulnerabile. „Pentru etapa a treia care va demara în curând ne propunem ca lista acestor beneficiari să fie suplinită cu alte 3800 de persoane”, a menționat ministra.

Cod galben de vânt puternic în toată țara

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis un avertisment Cod Galben de vânt. Avertizarea este valabilă pentru marți, 18 martie, în intervalul de timp 00:00 – 15:00, și prevede intensificările ale vântului, în rafale de până la 20 m/s, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest context, Primăria Chișinău face apel către locuitorii și oaspeții Capitalei, să dea dovadă de prudență, pentru a-și proteja sănătatea și bunurile materiale.

De asemenea, pentru a preveni eventuale incidente, cetățenii sunt îndemnați să evite arborii bătrâni, inclusiv parcarea automobilelor sub aceștia.

Autoritățile municipale sunt pregătite și vor interveni în teren după caz.

În cazul înregistrării situațiilor problematice, în urma averselor, locuitorii orașului sunt îndemnați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04 sau să sune la numărul unic de urgență 112.

Un bărbat, dipărut fără urmă de luni bune, găsit mort într-un iaz din Ugheni

Un bărbat de 36 de ani din localitatea Coșnița, Dubăsari, dipărut în luna ianuarie și căutat cu disperare de rude și poliție, a fost gǎsit decedat într-un iaz din extravilanul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția cercetează toate circumstanțele cazului.

Acesta a dispărut la data de 23 ianuarie, în jurul orei 20:30, după ce și-a vizitat părinții din satul Boghenii Noi, raionul Ungheni, ultima dată fiind văzut acolo.
Până în acest moment, însă, nu se cunoaște locul aflării sale.

Boboasele, la mare căutare în Postul Mare: Cât costă la piață

De obicei, într-un oraș mare ca al nostru, cel mai interesante lucruri se întâmplă … la piață. Care sunt acum cele mai întrebate produse și cât costă, scrie tvrmoldova.md.

Se știe: în post, Fasolea e vedetă la tarabe. O găsești de toate felurile – albă, neagră,  tărcată… Și chiar dacă anul trecut a fost secetos, vânzătorii, oricum, au ce-ți arăta.  

Acum, după fasole trebuie să prinzi rând, ca la carne și pește proaspăt. Și să nu stea omul degeaba la coadă, se gândește, între timp, și la o rețetă.

Prețul pentru un kilogram de fasole începe de la 30 de lei și poate ajunge până la 70, năutul se vinde la 40 lei kilogramul, soia e 18 lei, iar mazărea – 14.

Un moldovean de 25 de ani a murit în Italia, la locul de muncă. O grindă de 11 tone a căzut peste el
Articolul anterior
Cetățenii moldoveni își pot obține cazierul judiciar din orice colț al lumii, online
Articolul următor