În cazul în care durata muncii prestate va fi mai mică decât durata stabilită în contractual individual de muncă, cu condiția achitării integrale a contribuțiilor de asigurări sociale, medicale și a impozitului pe venit, angajatorul va putea să achite salariul în mărime direct proporțională cu timpul de muncă efectiv prestat de salariat, scrie Monitorul Fiscal.
Proiectul de lege elaborat de Ministerul Economiei ce se referă la stimularea comerțului electronic, conține modificări și la Codul muncii. Astfel, se propune modificarea art. 1001 („Program flexibil de muncă”) din CM, prin introducerea unei modalități noi de muncă flexibilă care este menită să reglementeze activitatea de freelancer. Deci, plata salariului către salariat se propune a fi efectuată pe baza muncii efectiv prestate de acesta, iar achitarea impozitelor și a contribuțiilor să se calculeaze reieșind din suma prevăzută de contractul individual de muncă.
Conform notei informative a proiectului, în cazul în care salariatul pe parcursul lunii a preluat mai multe comenzi, a fost implicat într-un număr mai mare de proiecte, va fi plătit pentru toată muncă prestată. În caz contrar, dacă pe parcursul unei luni, salariatul nu a avut comenzi / nu a fost implicat într-un număr suficient de proiecte, pe lângă salariul achitat pentru munca efectiv prestată, acesta va avea și garanții salariale sub formă de impozite și contribuții, care nu vor depinde de salariul efectiv achitat.
Astfel, se propune instituirea unei balanțe între lucrul flexibil al freelancer-ilor (curieri, traducători, designeri etc.) și garanțiile sociale acordate acestora, pentru ca categoria dată de salariați să aibă asigurări sociale prestabilite și garantate, fiind, în același timp, plătiți în dependență de munca efectiv prestată.
Proiectul poate fi consultat până la 24 august curent.