Angelina Jolie a susținut femeile din Iran

Actrița americană Angelina Jolie, în vârstă de 47 de ani, a vorbit în sprijinul femeilor iraniene, care au devenit impulsul protestelor în masă din țară. Potrivit ei, femeile „au nevoie de libertate pentru a trăi”.

Анджелина Джоли, актриса, поддержка

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie în Iran, după ce a fost reținută de poliția morală a țării pentru că ar fi purtat hijab-ul prea lejer.

Manifestațiile au izbucnit după moartea lui Amini. Femeile și-au ars hijaburile și s-au tuns scurt în semn de protest.

Actrița câștigătoare a Oscarului a postat mai multe fotografii făcute pe străzile Iranului pentru a le arăta celor 13,7 milioane de urmăritori ce se întâmplă în țară în acest moment.

„Respect pentru femeile curajoase, îndrăznețe și neînfricate din Iran. Toți cei care au supraviețuit și au rezistat zeci de ani, cei care ies astăzi în stradă și Mahsa Amini și toți tinerii iranieni ca ea. Femeile nu au nevoie să le fie controlată moralitatea, reeducată mintea sau controlat corpul. Au nevoie de libertatea de a trăi și de a respira fără violență sau amenințări. Femei din Iran, vă vedem #FemeieLifeFreedom #MahsaAmini””, se arată în postare.

Mai devreme Angelina Jolie a vizitat Pakistanul, suferind de inundații masive, și a vorbit cu oameni care au rămas fără adăpost în urma unui dezastru natural.

Astăzi încep cele mai ample alegeri din lume. Votul se încheie la 1 iunie

Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă va câştiga, premierul Narendra Modi va fi reales pentru un al treilea mandat.

În India încep cele mai ample alegeri din lume

Modi, care se află la putere de zece ani, provine din mişcarea naţionalistă hindusă. Procesul de hinduizare, precum şi o derivă autoritară a puterii, au retrogradat India în clasamentul democraţiei. Dacă Narendra Modi va fi reales, va deveni India o democraţie cu adevărat iliberală? Este supravieţuirea democraţiei indiene una dintre mizele acestor alegeri? Sunt întrebări care însoţesc scrutinul gigantic din India, transmite news.ro.

În India se dă startul vineri celui mai amplu scrutin din lume, iar premierul Narendra Modi încearcă să obţină un al treilea mandat în funcţie pe baza creşterii economice, a bunăstării, a popularităţii sale personale şi a naţionalismului hindus.

Votul opune Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi unei alianţe formate din peste 20 de partide de opoziţie care îl provoacă cu promisiuni de creştere a acţiunilor afirmative, mai multe ajutoare sociale şi ceea ce spun ele că este necesar de făcut pentru a salva instituţiile democratice de la regimul dictatorial al lui Modi.

Şapte etape ale alegerilor

Exerciţiul gigantic la care participă aproape un miliard de alegători se va întinde pe parcursul a şapte zile în cea mai populată ţară din lume, în toiul temperaturilor de vară. Se încheie pe 1 iunie, iar voturile vor fi numărate pe 4 iunie.

Vineri, în cea mai amplă dintre cele şapte etape, vor vota 166 de milioane de alegători din 102 circumscripţii în 21 de state şi teritorii.

Sondajele sugerează că BJP va câştiga cu uşurinţă o majoritate, chiar dacă alegătorii au preocupări serioase cu privire la şomaj, inflaţie şi suferinţă rurală în această economie majoră, cu cea mai rapidă creştere din lume.

Miza şi suspansul se leagă de un singur aspect: Îşi poate îmbunătăţi BJP victoria din 2019? Cât de mult?

„În următorii cinci ani, vom duce naţiunea noastră în primele trei economii ale lumii, vom lansa un asalt final şi decisiv împotriva sărăciei, vom deschide noi căi de creştere … vom dezvălui următoarea generaţie de reforme şi vom lua o serie de decizii şi acţiuni în favoarea poporului”, a promis Modi în manifestul electoral al BJP.

„Modi Ki Guarantee”

Manifestul şi tema campaniei BJP se intitulează „Modi Ki Guarantee” sau „garanţia lui Modi” de a îndeplini promisiunile făcute alegătorilor, subliniind astfel discursul neobişnuit, centrat pe lider, de tip prezidenţial, într-un sistem parlamentar.

Dacă va câştiga, Modi va fi doar al doilea prim-ministru indian care va fi ales de trei ori la rând, după liderul de după independenţă Jawaharlal Nehru.

Modi spune că primele sale două mandate au fost de tip aperitiv, iar felul principal va fi servit în cel de-al treilea mandat.

Pentru a atrage alegătorii, panourile BJP din oraşe şi municipii evidenţiază o serie de realizări, inclusiv istorica aterizare a Indiei la polul sud al Lunii şi lupta împotriva corupţiei.

Naţionalismul hindus este o temă cheie. Guvernul lui Modi şi BJP sunt acuzaţi de critici că discriminează sau vizează cele 200 de milioane de musulmani minoritari din India pentru a mulţumi baza hindusă dură – acuzaţii pe care ambele le neagă. Violenţe sporadice între hinduşi şi musulmani continuă să izbucnească.

Opoziția este slabă și fragmentată

Alianţa de opoziţie INDIA susţine că alegerile sunt o bătălie ideologică, care se duce pentru a împiedica BJP să pună capăt Constituţiei şi sistemului democratic.

Rahul Gandhi, liderul principalului partid de opoziţie, Congresul, a declarat că BJP caută întotdeauna să distragă atenţia de la problemele majore, cum ar fi şomajul şi creşterea preţurilor. „Uneori, premierul se scufundă în ocean, alteori se află într-un hidroavion, dar nu vorbeşte despre probleme”, a declarat Gandhi, referindu-se la acţiuni larg mediatizate ale lui Modi din ultimele luni.

În timp ce alianţa opoziţiei s-a străduit să îşi sudeze unitatea şi să prezinte candidaţi comuni împotriva BJP, a acuzat guvernul că îi refuză condiţii de concurenţă echitabile prin arestarea liderilor opoziţiei în cazuri de corupţie şi prin creşteri uriaşe de taxe înainte de vot – acuzaţii pe care guvernul le neagă.

Chandrachur Singh, care predă politica la Colegiul Hindu din Delhi, a declarat că BJP are un avantaj clar, dar se confruntă, de asemenea, cu provocări reale. „Nu este un scrutin lipsit de probleme”, a spus el. „Există probleme ce ar fi putut duce la eşecul accederii (lui Modi) în funcţie. Dar acesta este un lucru care nu este canalizat sau exploatat de o opoziţie fragmentată, divizată şi slabă. Asta este ceea ce provoacă un fel de deziluzie în rândul alegătorilor şi permite BJP-ului să avanseze”, arată expertul.

Premierul Recean a încurajat dezvoltarea potențialului turistic în localitățile de pe malul Nistrului

Premierul Dorin Recean a vizitat pensiunea „Căsuța din deal” din satul Pohrebea, care dispune de zece locuri de cazare. Proprietarul afacerii de familie, Ion Repida, a relatat că, deși a avut solicitări să plece peste hotare, acum, cinci ani, el a decis să rămână în Republica Moldova și să deschidă o casă rurală. 

Casa pe care a transformat-o în pensiune a fost părăsită încă în timpul războiului de pe Nistru. Pentru renovarea acesteia, întreprinzătorul a beneficiat și de granturi externe, care au permis construcția foișoarelor și a stației de epurare a apei. „Neam străduit să menținem farmecul ornamentelor locale, am dat o a doua viață casei, am avut vizitatori de peste hotare și solicitări de a găzdui filmări”, a menționat antreprenorul. 

La întâlnire au fost prezenți și alți antreprenori din domeniu, care au lansat afaceri de succes: „Casa familiei Iarmurati”, „Casa părintească” și pensiunea „Activis”. În discuții, premierul a mulțumit întreprinzătorilor și a încurajat valorificarea potențialului turistic al localităților pe malul Nistrului. Oficialul a menționat Programul guvernamental 373, care oferă posibilități de dezvoltare, inovare și extindere a afacerilor. „Vom fi și în continuare alături de cei care aleg să investească acasă și să dezvolte economia locală”, a accentuat prim-ministrul.

Recent, autoritățile au semnat o rezoluție pentru un turism durabil în Moldova, care să sprijine dezvoltarea regională integrată a sectorului și să sporească eforturile de stimulare a investițiilor, lansarea de noi afaceri, diversificarea produselor turistice și promovarea regiunilor frumoase din țară.

Generația Z, mai mult decât niște stereotipuri. Cine sunt și ce fac tinerii din ziua de azi

Când vorbim despre Generația Z, gândurile noastre se îndreaptă spre o serie de preocupări și stereotipuri legate de tinerii din ziua de azi. Smartphone-urile, rețelele sociale, anxietatea, și schimbările climatice sunt doar câteva dintre subiectele care par să definească experiența lor, scrie tvrmoldova.md.

Realitatea este însă nuanțată, iar uneori teribil de diferită față de ceea ce știm până acum, în multe privințe. Zoomerii sunt departe de a fi condamnați și se descurcă surprinzător de bine. La nivel global, aproximativ 2 miliarde de oameni s-au născut între 1997 și 2012 și, prin urmare, fac parte din „Generația Z”, arată jurnaliștii de la The Economist.

Este important să recunoaștem faptul că mare parte dintre cei cu vârste cuprinse 12 și 27 de ani din întreaga lume trăiesc în economii emergente. Acești tineri beneficiază de creșterea și răspândirea tehnologiei într-un mod care îi depășește adesea pe părinții lor. Sunt mai bogați, mai sănătoși și mai educați, și sunt optimiști în privința viitorului lor și al comunităților lor.

Cu toate acestea, există și aspecte mai puțin optimiste. În China, de exemplu, incertitudinea economică și presiunea asupra sistemului de învățământ superior au creat îngrijorări cu privire la viitorul tinerilor.

Preocupările tinerilor din ziua de azi

În pofida acestor provocări, Generația Z în lumea bogată se descurcă surprinzător de bine în ceea ce privește piața muncii. Generația Z nu doar că are locuri de muncă, dar se remarcă și în domeniul profesional. Abilitățile lor antreprenoriale și dorința de a urmări cariere în domenii precum știința, ingineria și medicina îi fac pe mulți dintre ei să fie prețuiți în economiile actuale.

În plus, salariile lor cresc într-un ritm mai rapid decât al predecesorilor lor, iar rata șomajului este la un minim istoric. Cu toate acestea, există și provocări evidente. Preocupările legate de schimbările climatice și impactul social al tehnologiei sunt doar două aspecte ale unei realități complexe cu care se confruntă Generația Z.

Anxietatea și depresia sunt în creștere în rândul tinerilor, iar impactul rețelelor sociale asupra sănătățîi mintale este subiectul unor dezbateri aprinse.

Cu toate acestea, există semne încurajatoare că tinerii din Generația Z încep să își regândească utilizarea rețelelor sociale și să își pună sănătatea mentală pe primul plan. În plus, angajamentul lor față de problemele sociale și politice arată că sunt gata să facă schimbări în lumea lor.

Generația Z este mult mai mult decât o simplă poveste despre smartphone-uri și anxietate. Sunt tineri înzestrați cu o serie de abilități și pasiuni care îi pregătesc să modeleze societatea într-un mod unic și neobișnuit. Este important să recunoaștem atât provocările, cât și succesele lor și să lucrăm împreună pentru a le oferi suportul și resursele de care au nevoie pentru a prospera în lumea modernă.

Tragedie la un meci de fotbal în Indonezia: Cel puțin 129 de morți și zeci de răniți
Articolul anterior
O româncă a născut pe o autostradă din Italia. Care este starea de sănătate a femeii și a gemenilor săi
Articolul următor