ANRE: În tarifele la apă și canalizare sunt incluse toate cheltuielile pentru energie electrică

Atât în tarifele anterioare pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele ajustate recent au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Cu o precizare în acest sens a venit Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în contextul declarațiilor privind situația economico-financiară și riscurile în activitatea întreprinderii municipale, transmite IPN.

Acum o zi, primarul capitalei avertiza că riscul ca orașul să rămână fără apă este foarte mare. Potrivit lui Ion Ceban, din cauză că au fost tergiversate procesele pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, dar și pentru că scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, „Apă-Canal Chișinău” a acumulat datorii la energia electrică. Pentru două luni suma datoriei este de 78 de milioane de lei. Iar întreprinderea nu are acești bani în cont.

Totodată, furnizorul de energie electrică a anunțat că amână până pe 1 februarie deconectarea instalațiilor SA „Apă-Canal Chișinău”. „Decizia respectivă a fost luată în urma asigurărilor oferite de reprezentanții din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, potrivit cărora sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”. ÎCS „Premier Energyˮ SRL precizează că, dacă nu vor fi luate măsuri concrete în termenul stabilit, va recurge la deconectarea locurilor de consum de la sursa de alimentare cu energie electrică, fără preavizare suplimentară”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit comentariului făcut de ANRE, actualele tarife acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului, reieșind din volumul consumului tehnologic și al pierderilor de apă în rețea acceptate în scopuri tarifare, implicit cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat la energia electrică. „Agenția încurajează atât administrația „Apă-Canal Chișinău”, cât și fondatorul acesteia să-și concentreze eforturile în vederea îmbunătățirii managementului economico-financiar în lichidarea restanțelor față de creditorii întreprinderii, iar în cazul dat să identifice soluții în comun cu ÎCS „Premier Energy”, mutual acceptabile ca valoare și ca termen, de achitare a datoriei pentru consumul de energie electrică”, precizează regulatorul într-un comunicat de presă.

ANRE anunță că a inițiat un control al activității licențiate a  „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020-2022  pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii.

Șoferița de troleibuz care a ucis un copil activa de numai o săptămână

Un lucrător din cadrul Regiei Transport Electric susține că șoferița de troleibuz care a lovit mortal fetița de 12 ani, la Ciocana, „nu avea nici o săptămână la lucru”. Declarațiile au fost făcute pentru emisiunea Puls de la Orizont TV. Acesta a cerut să-i fie păstrat anonimatul. 

„Șoferița are nici o săptămână la lucru și au pus-o pe cea mai grea rută care este la noi. Multe accidente pe ruta asta, multe încălcări. Ei nu duc cont că o șoferiță începătoare trebuie să fie pe rută începătoare. Ruta 13 este foarte problematică, acolo mereu sunt întârzieri.

La noi în fiecare dimineață se face controlul la narcolog și dacă au servit, nu le dă voie să iasă la traseu.

Era pe zebră, a căzut în șoc șoferița, și-a dat seama când pasagerii au strigat: Oprește-te, ai lovit pe cineva!”, a menționat lucrătoarea, conform Unimedia.info.

O femeie cu un copil mic în brațe, strânsă în ușile unui troleibuz și doborâtă la pământ

La scurt timp de la tragedia de la Ciocana, în care o minoră a fost lovită de un troleibuz, o femeie cu un copil în brațe a fost prinsă în ușile altui troleibuz din Capitală. Dezvăluirea a fost făcută pe o rețea socială de către jurnalista Victoria Zaharia, transmite www.stiri.md.

Potrivit sursei citate, mama cobora din troleibuzul nr. 22 la Grădina Botanică, iar micuțul de trei ani era în brațe. Conducătorul nu s-ar fi asigurat că aceasta a ieșit și a închis ușile, prinzând rucsacul femeii, apoi a pornit din loc.

„Mama a căzut jos. Norocul ei a fost un alt pasager, care a văzut și a strigat la conducător să oprească. Era aproximativ ora 10:30. Nici șoferul, nici taxatoarea nu au coborât să vadă ce s-a întâmplat. Pur și simplu și-au continuat drumul. Cât de neom să fii?”, scrie Victoria.

„Femeia în stare de șoc nu a reținut numărul de înmatriculare. Mai târziu, ea ar fi sunat la Regia Transport Electric, pentru a depune o plângere. Responsabilii i-ar fi spus că vor reveni peste 10 zile”, menționează jurnalista.

Felicia Rusu, purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, contactată de realitatea.md, a comunicat că instituția s-a autosesizat. „A fost raportat acest caz și la linia fierbinte a RTEC. Au fost anunțate persoanele responsabile. Se vor întreprinde toate măsurile necesare”, a comunicat ea.

Cantitatea de alcool, tutun și bani pe care o puteți avea în bagaje când călătoriți în țările Uniunii Europene

Aceste reguli sunt valabile doar în interiorul Uniunii Europene și nu se referă la călătoriile din afara țărilor UE spre blocul comunitar!

În timpul călătoriilor pe teritoriul Uniunii Europene sunteţi obligați să declaraţi în scris şi să prezentaţi autorităţilor vamale anumite bunuri aflate asupra dumneavoastră cum ar fi:

a) arme şi muniţii, materiale explozive, radioactive, nucleare, precum şi produse strategice prevăzute în legi speciale;

b) droguri sau substanţe psihotrope şi precursorii acestora, materiale biologice cu potenţial de contaminare în masă, medicamente care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope, substanţe chimice esenţiale, precum şi produse şi substanţe toxice;

c) instrumentele de plată sub formă de numerar aflate asupra dumneavoastră, care sunt egale sau depăşesc echivalentul a 10.000 euro/persoană.

Dacă intenţionaţi să intraţi sau să ieşiti din UE cu 10.000 de euro sau mai mult, în numerar (sau echivalentul în alte monede), trebuie să declaraţi suma autorităţilor vamale, se menționează pe site-ul oficial al UE.

Prin instrumente de plată sub formă de numerar se înţelege:

  • instrumente negociabile la purtător, inclusiv instrumente monetare la purtător, precum cecuri de călătorie, instrumente negociabile (inclusiv cecuri, bilete la ordin și mandate poștale), care sunt fie la purtător, andosate fără restricții, întocmite pe numele unui beneficiar fictiv, fie într-o astfel de formă încât proprietatea asupra acestora este transferată în momentul transmiterii, precum și instrumente incomplete (inclusiv cecuri, bilete la ordin și mandate poștale) semnate, dar cu numele beneficiarului omis;
  • valută (bancnote și monede în circulație, ca mijloc de schimb).

Pentru declararea în scris solicitaţi agenţilor vamali formulare de declarare. Nedeclararea sau declararea eronată poate fi sancţionată contravenţional sau penal, după caz, bunurile nedeclarate fiind reţinute în vederea confiscării.

Alcool şi tutun

Când călătoriţi dintr-o ţară a UE în alta, puteţi transporta, conform site-ului oficial al Uniunii Europene, produse din tutun sau alcool pentru uz personal, dar nu le puteţi comercializa.

Potrivit legislaţiei UE, nu trebuie să dovediţi că bunurile sunt pentru uz personal, dacă transportaţi mai puţin de:

  • 800 de ţigarete
  • 400 de ţigări de foi
  • 200 de trabucuri
  • 1 kg de tutun
  • 10 litri de băuturi spirtoase
  • 20 litri de vin alcoolizat
  • 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)
  • 110 litri de bere.

Dacă transportaţi tutun sau alcool în cantităţi mai mari decât cele permise, este posibil să vi se ceară:

  • să demonstraţi că sunt pentru uz personal;
  • să faceţi dovada că le-aţi achiziţionat (chitanţă sau factură).

În cazul în care cantităţile de tutun sau alcool pe care le transportaţi rămân în limitele permise pentru uz personal, nu va trebui să plătiţi accize în statul membru în care mergeţi.

Reglementările nu se aplică în situaţia călătorilor sub 17 ani, aceştia neavând dreptul de a transporta alcool sau tutun. Când călătoriţi în interiorul Uniunii, nu se aplică conceptul de cumpărături fără taxe (duty-free).

Țările UE pot limita numărul de țigări pe care le puteți aduce cu dumneavoastră din alte state membre care nu aplică încă nivelul minim al accizelor. Această limită nu poate fi mai mică de 300 de țigarete. Pentru date exacte, contactați înainte de plecare autoritățile vamale din țara în care urmează să vă deplasați.

Transportul produselor de origine animală pentru consum personal

Nu există restricţii privind transportul produselor de origine animală în cazul în care călătoriţi în interiorul UE, având în vedere că toate statele membre ale Uniunii trebuie să respecte norme veterinare foarte stricte.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, teritoriul vamal al României a devenit parte integrantă din teritoriul vamal al Uniunii Europene, iar pentru mărfurile care au statut comunitar şi care fac obiectul unor livrări intracomunitare, nu se mai efectuează control vamal şi nu se mai întocmesc formalităţi vamale.

Totuşi, datorită faptului că produsele alimentare pot fi purtătoare ale unor germeni patogeni, ţinând seama de condiţiile în care sunt transportate precum şi faptul că în contextul actual au apărut şi evoluat unele boli transmisibile generatoare de epidemii, aceste categorii de produse pot constitui pe parcursul timpului, obiectul mai multor directive comunitare.

Așadar, anumite restricţii se pot aplica în situaţia în care apar focare localizate de boli la animale.

Dacă intraţi pe teritoriul UE din ţări aflate în afara spaţiului comunitar, nu puteţi transporta în bagaje carne sau produse lactate dacă acestea nu sunt însoţite de documente veterinare oficiale. Aceste măsuri sunt menite să prevină răspândirea în UE a unor boli grave în rândul animalelor.

Audiţiile live pentru selecţia naţională Eurovision vor avea loc astăzi
Articolul anterior
Bărbat lovit în apropiere de Prepelița și lăsat să moară pe marginea drumului. Șoferul a fost găsit
Articolul următor