ANSA înăsprește controalele: probe noi de pește neconform, lapte și ouă expirate, depistate în școli, grădinițe și spitale

La Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a avut loc o întrunire cu participarea importatorilor de pește din republică. În cadrul acestei întruniri au fost supuse examinării rezultatele monitorizării importului, certificării și plasării pe piață a peștelui și produselor din pește, transmite ANSA.

separator
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor efectuează controale oficiale inopinate la operatorii din sectorul alimentar, privind verificarea respectării cerințelor sanitar-veterinare și de siguranță a alimentelor la toate etapele lanțului alimentar, iar aceste controale vor deveni mai frecvente.

În perioada 11.10.2019-22.10.2019 au fost efectuate în total 633 de controale dintre care:

Instituții de învățământ general – 553;
Spitale – 13;
Aziluri – 8;
Depozite alimentare – 11;
Piețe agroalimentare – 36;
Instituții pentru copii cu dezabilități/asociații – 13;

În rezultatul acestor controale au fost constatate următoarele încălcări atât din partea furnizorului cât și din partea administratorului instituției sau persoanei responsabile de recepționarea produselor alimentare utilizate ulterior în alimentația copiilor:

-Livrarea/recepționarea produselor alimentare în instituțiile de învățământ general în lipsa actelor de proveniență și calitate (unt, pește, pui).
-Prezența produselor alimentare cu eticheta incompletă, fiind încălcat procesul de trasabilitate.
-Prezența produselor alimentare (pește congelat-trunchi) cu modificarea indicilor organoleptici (culoare, miros) și cantitatea de apă în produs mai mare decât norma admisibilă.
-Prezența peștelui congelat-trunchiafectat de nematode (paraziți) atât în cavitatea abdominală cît și în masa musculară.
-Prezența produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat (lapte, ouă de prepeliță, ouă de găină,);

-Prezența produselor alimentare interzise consumului copiilor în instituții (lapte condensat, castraveți marinați).

În total, inspectorii STSA au depistat 254,4 kg pește neconform, 148,26 kg produse alimentare neconforme și 104 bucăți de ouă cu termenul expirat.

Urmare a acestor constatări au fost aplicate măsurile în conformitate cu legislația în vigoare: întocmite procese verbale de control, procese verbale de contravenție, retrase produsele alimentare ce nu prezintă siguranța din circuitul alimentar, produsele alimentare vizibil contaminate, cu termenul de valabilitate expirat au fost nimicite prin clorare.

Inspectorii din Subdiviziunile Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor au informat Direcțiile Generale Educație Tineret și Sport prin emiterea dispozițiilor despre necesitatea monitorizării minuțioase a achiziționării produselor alimentare și sesizarea despre suspiciunile asupra calității și inofensivității lor, pentru intervenirea promptă la fața locului a inspectorilor STSA și aplicarea măsurilor conform legislației.

Directorul General Adjunct ANSA a menționat că la începutul anului de învățământ, inspectorii STSA au organizat instruiri cu operatorii din businessul alimentar, cu administratorii instituțiilor de învățământ privind cerințele față de produsele alimentare la recepționare, depozitare și prelucrare. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în comun cu Agenția Achiziții Publice a desfășurat seminare de instruire regionale destinate specialiștilor responsabili de organizarea achizițiilor publice, a produselor alimentare pentru instituțiile de învățământ general.

În scopul implementării eficiente a politicii statului în domeniul siguranței alimentelor și indicației Guvernului Republicii Moldova Nr. 02-02-6942 din 11.10.2019, întru atingerea unui înalt nivel de protecție a intereselor consumatorilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va continua să efectueze controalele oficiale întru monitorizarea neadmiterii pătrunderii produselor alimentare neconforme pe întreg teritoriul țării.

Ana Cernicova și fiica ei, Amelia Uzun, urează echipei noastre succes la Eurovision cu un cover live la piesa „Soarele și Luna”

Soprana Ana Cernicova și fiica ei, Amelia Uzun, și-au surprins urmăritorii cu un moment deosebit. Cele două au făcut un cover la piesa ,,Soarele și Luna” cu care Pasha Parfeni va reprezenta Moldova la concursul internațional „Eurovision Song Contest”.

„Sa-l sustinem pe @pashaparfeni la @eurovision. Pasha Parfeni, noi te sustinem! Anul asta aduceti-ne Eurovisionul acasa! Soarele si Luna”, a scris soprana în descrierea filmulețului.

Momentul i-a lăsat cu fiori pe internauți. Cele două voci au fost acompaniate chiar de Ana, la pian.

,,Două picături de apă, atât de frumoase și talentate… vă urmăresc cu drag”, ,,Bravo și succes Pasha”, au scris admiratorii virtuali.

În Capitală, un șofer nu a cedat trecerea pentru un grup de copii, provocând o situație de risc

Imagini video publicate pe rețelele sociale arată momentul în care mai mulți copii încearcă să traverseze strada la o trecere de pietoni, dar șoferul a ignorat acest lucru și a continuat să conducă calm, relatează rupor.md.

Este de remarcat faptul că acest lucru s-a întâmplat pe același loc unde o fată de 12 ani a fost doborâtă de un troleibuz în urmă cu mai bine de o lună.

Amintim că tragicul incident s-a petrecut vineri, 24 martie, pe bulevardul Mircea cel Batrin din capitală. Anastasia traversa drumul pe o trecere de pietoni nereglementată când a fost lovită de un troleibuz pe ruta 13. Femeia care conducea troleibuzul a fost arestată preventiv.

Duma Rusiei nu a susținut obținerea simplificată a cetățeniei ruse pentru transnistreni

Duma de Stat a Federației Ruse a respins un amendament la legea „Cu privire la cetățenie”, care prevede obținerea simplificată a cetățeniei pentru locuitorii din Transnistria. Se propunea ca PMR (Republica Moldovenească Nistreană) să fie considerată „teritoriul Moldovei, unde limba rusă este oficială”.

Russia forcing its passport on citizens of occupied Ukraine: official | TVP  World

Amendamentul a fost propus de Konstantin Zatulin, deputat din partea partidului Rusia Unită, scrie www.realitatea.md, conform Rupor.

„Este o încercare de a găsi un răspuns la întrebarea cum, de exemplu, putem ajuta oamenii din Republica Moldovenească Nistreană care nu este recunoscută de noi. Vreau să notez: în același timp, Ministerul nostru de Externe face deja declarații pe bună dreptate că vom apăra teritoriul Transnistriei în același mod ca și teritoriul Federației Ruse, dacă Moldova sau Ucraina, împreună cu Moldova, încercați nu numai să blocați, ci și să efectuați o invazie armată acolo. Vorbim despre posibilitatea simplificării cetăţeniei pentru cetăţenii acelei părţi a Republicii Moldova recunoscute, unde limba oficială este rusă. În Transnistria, rusa este limba oficială alături de moldovenească și ucraineană. Nu în Moldova. Din această cauză, le acordăm o asemenea preferință. De aceea am propus acest amendament – pentru a ieși din situație fără a numi nerecunoscuta Republică Nistreană”, a explicat Zatulin.

Raportorul pentru proiectul de lege „Cu privire la cetățenie”, Artem Turov, a respins amendamentul, în ciuda faptului că îi reprezintă pe rezidenţii transnistreni cu cetăţenie rusă în Duma.

„Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Afacerilor Interne, lucrăm individual la fiecare cerere privind cetăţenia pe care doresc să o primească anumiţi cetăţeni care locuiesc pe acest teritoriu. În prezent, limba rusă a primit statutul de limbă oficială sau de stat pe lângă Federația Rusă în Republica Belarus, Republica Kârgâzstan și Republica Osetia de Sud. Astfel, numărul de state sau teritoriile lor individuale care au stabilit limba rusă ca limbă de stat sau oficială este foarte limitat. Comisia nu sprijină amendamentul”, a spus Turov.

Ultimele zile din octombrie aduc temperaturi ridicate, după care vremea se schimbă brusc. Vezi prognoza meteo!
Articolul anterior
Cele mai cotate modele ale momentului atât din Moldova, cât și din afara țării, vor defila la Privé Fashion Events, ediția a V-a!
Articolul următor