ANSA îndeamnă cetățenii să evite risipa alimentară de sărbători

Mesele copioase sunt o tradiție de sărbători. Anume în această perioadă, când rafturile magazinelor sunt arhipline cu produse alimentare în surplus, consumatorii sunt tentați să le cumpere fără a ține cont de etichetă, de aspectul exterior, de actele de proveniență a produselor sau de necesitățile reale de consum, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În rezultat, fiecare cetățean aruncă la gunoi, anual, sute de kilograme de mâncare, iar în perioada sărbătorilor cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare, ceea ce crește nivelul de risipă alimentară. 

În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă, iar pentru a diminua acest fenomen se recomandă:

Acasă:

– Planificarea zilnică a meselor;

– Utilizarea surplusului de produse de la prepararea meselor anterioare;

– Folosirea caserolelor pentru păstrarea alimentelor sau congelarea bucatelor gătite în plus;

– Farfurii cu porții mici, care pot fi reumplute la necesitate!

– Depozitarea alimentelor în mod corespunzător (verificați etichetele pentru instrucțiuni de stocare, asigurați-vă că frigiderul  este potrivit între 1 °C și 5 °C);

– Rotiți alimentele stocate acasă – „primul intrat, primul ieșit”!

La magazin sau piață:

– Mergeți la cumpărături cu lista de produse pregătită în prealabil!

– Nu cumpărați produse alimentare când vă este foame!

– Cumpărați doar cantitatea de care aveți nevoie (dimensiunea potrivită a ambalajului sau alimente în vrac) în dependență de  numărul de persoane care urmează să sărbătoriți;

– Achiziționarea şi consumul produselor aflate la reduceri sau aproape de atingerea datei durabilității minimale, cu condiția că  acestea vor fi utilizate cât mai curând posibil.

În continuare, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor îndeamnă consumatorii:

1. Să procure produsele alimentare doar din locuri autorizate de către ANSA;

2. Să evite produsele alimentare vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale,

REȚINEȚI! Comercianții neautorizați nu au posibilitatea să asigure condiții optime de transport, depozitare și comercializare a produselor alimentare și nu pot elibera bon de casă, cu care să puteți justificată tranzacția comercială în cazul unui produs neconform.

3.Să verifice aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);

4. Carnea procurată trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, caracteristic speciei, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială. Atenție la ștampila de control sanitar-veterinar care trebuie aplicată pe carcase sau semicarcase și să fie vizibilă!

5. Carnea achiziționată, ca fiind refrigerată, se va transporta cât mai rapid la domiciliu, în condiții igienice, pentru a fi păstrată în frigider;

6. Să evite produsele preambalate, care prezintă  ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului!

7. Să citească atent eticheta produsului, a informației privind termenul de valabilitate a alimentelor. Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile, prezentate într-un loc vizibil pentru consumator, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene;

8. În unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate  se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;

9. La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete;

10. Produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;

11. Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

12. Organizați evenimentele corporative numai în locuri autorizate. Acceptarea, în cadrul unităților de comerț și alimentație publică, a produselor alimentare și băuturilor alcoolice preparate în condiții casnice este interzisă!

Stimați consumatori! Avem cu toții un rol important în reducerea risipei alimentare, prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor! Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos.

Cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă!

Gazprom reduce în jumătate angajații din biroul său central

În biroul central al Gazprom se pregătesc disponibilizări pe scară largă. Numărul de personal este planificat să fie redus de la 4.100 la 2.500 de persoane.

Această decizie este legată de optimizarea costurilor, nevoia de a elimina funcțiile care se duplică și de a îmbunătăți eficiența managementului. Fondul de salarii al biroului central, care se ridică la 50 de miliarde de ruble, va fi revizuit. O parte din fondurile eliberate vor fi folosite pentru a dezvolta și motiva angajații rămași.

Reducerile de personal sunt un răspuns la pierderile catastrofale ale companiei. În 2023, Gazprom a suferit o pierdere de 629 de miliarde de ruble, pierdere înregistrată pentru prima dată în 25 de ani.

sursa: rbc.ru

Chișinău a urcat în lasamentul celor mai scumpe orașe din lume. Vezi ce orașe mari a întrecut

⚡️Conform unui sondaj făcut recent orașul Chișinăul a ocupat locul 242 în clasamentul celor mai scumpe orașe din lume, în fața Moscovei (locul 250), Baku (locul 252), Almaty (locul 256) și Kiev (locul 266).

Potrivit studiului Numbeo, indicele costului vieții în Chișinău a fost de 32,0. Aceasta înseamnă că viața în capitala Moldovei este cu aproximativ 68% mai ieftină decât în ​​New York, care este folosit ca punct de referință pentru rating (100 de puncte).

Podiumul în clasament a fost ocupat de orașele elvețiene Zurich, Lausanne și Geneva, lideri în mod tradițional în ceea ce privește prețurile la bunuri, servicii și imobiliare. New York a ocupat poziţia a patra, iar Basel elveţian a ocupat locul cinci.

Accident grav în apropiete de Bălți: Cinci oameni au ajuns la spital

Accident grav în apropiete de Bălți. Cinci persoane au fost transportate de urgență la spital, după ce șoferul unui Hyundai a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens și s-a lovit frontal cu un Renault. Potrivit oamenilor legii, accidentul a avut loc pe data de 13 ianuarie, unimedia.info.

„Pe data de 13 ianuarie, în jurul orei 20:00, Poliția din Rîșcani a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, soldat cu persoane traumatizate.  

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști, s-a stabilit că un automobil de model „Hyundai Sonata”, condus de un bărbat de 46 de ani, având ca pasageri o tânără de 18 ani, un minor de 7 ani și un băiat de 19 ani, a derapat de pe carosabilul umed, șoferul pierzând controlul volanului. 

Vehiculul a ieșit pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu un automobil de model „Renault Megane”, condus regulamentar de un bărbat de 44 de ani.  

În urma impactului, ambii șoferi și cei trei pasageri din „Hyundai Sonata” au fost transportați de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Poliția continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului”, a declarat ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea.

Azi începe ”POVESTEA DE IARNĂ” – două spectacole grandioase la Palatul Național ”Nicolae Sulac”
Articolul anterior
La Chişinău va fi construită, în premieră, o stație de sortare a deșeurilor
Articolul următor