Anul acesta Paștele va pica în luni diferite. Când va fi sărbătorit Paștele ortodox și cel catolic

În 2021, Paștele va fi în luni diferite, cel catolic va fi sărbătorit pe data de 4 aprilie, iar cel ortodox va pica pe data de 2 mai.

Duminica Paștelui și Duminica Floriilor, sunt considerate „sărbători mobile”, deși, în creștinismul occidental, care urmează calendarul gregorian, Paștele cade întotdeauna într-o duminică între 22 martie și 25 aprilie.

Prima duminică după prima lună plină care apare la sau după echinocțiul de primăvară. În creștinismul ortodox oriental, care aderă la calendarul iulian, Paștele cade într-o duminică între 4 aprilie și 8 mai în fiecare an.

Perioada Paștelui se încheie în a 50-a zi după Paște, cunoscută sub numele de Duminica Rusaliilor. În ramurile ortodoxe răsăritene ale creștinismului, Duminica Paștelui servește ca început al sezonului Pașei (în greacă „Paște’), care se încheie 40 de zile mai târziu cu sărbătoarea cunoscută sub numele de Sărbătoarea Înălțării, scrie avantaje.ro.

Ilya are 6 ani, iar familia sa a murit în Mariupol, unde ruşii au bombardat masiv cartierele rezidenţiale

Ilya are şase ani iar familia sa a murit în Mariupol, unde ruşii au bombardat masiv cartierele rezidenţiale. Replica băiatului este un răspuns la scrisoarea deschisă a premierului britanic către copiii ucraineni.

Un copil de şase ani din Ucraina, replică pentru Boris Johnson

Foto: mediafax.ro

Ilya este unul dintre copiii care au rămas singuri pe lume. Ruşii le-au ucis părinţii şi fraţii, transmite Mediafax.

Însă Ilya speră că războiul se va încheia curând, iar viaţa va reveni la normal în oraşul său, Mariupol. 

„Dragă Boris Johnson, Vreau ca războiul să se termine, iar oamenii să nu mai moară. Vreau să joc fotbal în oraşul meu, Mariupol. Mi-aş dori ca niciun copil din lume să nu trăiască vreodată un război.

Salutări tuturor copiilor din Marea Britanie. Vă mulţumesc pentru suport. Vom triumfa! Am o pisică, Frosya. Îţi trimit un steag al Ucrainei, desenat de mine. Te îmbrăţişez! Ilya, 6 ani”.

Interceptare SBU: Comandanții ruși se plâng că militarii nu vor să lupte la Harkov

Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat convorbiri telefonice între comandanții ruși în care aceștia se plâng că subalternii lor refuză să intre în luptă pe frontul din Ucraina, relatează Ukrainska Pravda citată de HotNews.

Unități întregi refuză să continue ofensiva. Acest lucru ar fi dovedit de o nouă conversație telefonică între ocupanți, care a fost interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

„Din nou un rebel, la naiba! După cum am înțeles, personalul militar… toată lumea. Aproape toți!”, se aude un comandant rus spunând. 

De altfel, informațiile că există mulți militari ruși care refuză să intre în lupte sau să continue lupta nu apar pentru prima dată.

Institutul pentru Studiul Războiului a scris, într-o evaluare de pe 9 aprilie, că peste 80% din personalul din unele unități rusești nespecificate, implicate anterior în operațiuni de luptă, refuză să se întoarcă pe front.

Într-o postare pe Telegram, pe 18 mai Serviciul ucrainean de informații a spus că mai multe unități ale Regimentului 70 Gărzi Motorizate au refuzat în mod deschis să ia parte la război și au cerut să fie readuse în zonele în care sunt desfășurate în mod normal.

Mai mult, Serviciul ucrainean de informații a spus că militarii cei mai necooperanți sunt „trimiși în cea mai periculoasă zonă a frontului în speranța că vor fi uciși rapid”.

Săptămâna aceasta și militari ai republicii separatiste Donețk din estul Ucrainei au înregistrat un mesaj video în care afirmă că refuză să meargă să lupte în Luhansk, cealaltă regiune separatistă pro-rusă din Donbas, spunând că nu vor să fie „carne de tun”.

,,Cadoul” lăsat de un soldat rus într-o locuință pe care a jefuit-o în Irpin

Un soldat rus care a participat la jefuirea unei locuințe din Irpin în timpul luptelor pentru orașul ucrainean a fost identificat după ce acesta și-a făcut o fotografie cu un aparat Polaroid pe care a lăsat-o proprietarilor.

Situația a fost prezentată de vicepremierul și ministrul ucrainean al Digitalizării Mihailo Fedorov pe pagina sa de Twitter, acesta relatând că o femeie, probabil proprietara locuinței, a găsit sub covor fotografia făcută de soldatul rus.

El spune că ucrainenilor le-a luat „un minut” să îl identifice pe militarul Rusiei cu ajutorul inteligenței artificiale, fiind vorba de Nikita Tretiakov, un soldat din orașul Rostov-pe-Don pe care îl descrie drept un „hoț” și „criminal de război” în vârstă de 26 de ani.

Image
Image
Image

Masacrele comise de ruși în Irpin

Deși mai puțin mediatizate comparativ cu atrocitățile comise de armata rusă la Bucha, ucrainenii acuză forțele armate ruse că au comis crime de război împotriva populației civile și în acest oraș din imediata apropiere a orașului Kiev în timpul luptelor grele duse de la sfârșitul lunii februarie până la eliberarea completă a sa pe 28 martie.

Informații despre crimele comise de armata rusă în Irpin au apărut încă de la începutul lunii martie când imagini video șocante distribuite pe platformele de socializare au arătat cum militarii Moscovei au deschis focul asupra oamenilor care încercau să fugă din oraș, ucigând opt persoane, inclusiv o familie formată din mama, tatăl și cei doi copii ai lor.

Pe 3 aprilie, primarul orașului ucrainean a declarat într-un interviu acordat canalului Nexta că femei și fete din Irpin au fost împușcate și apoi călcate cu tancurile de soldații ruși, crimă confirmată apoi și de purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski.

„Am găsit gropi comune. Am găsit oameni cu mâinile și picioarele legate…împușcați, cu urme de gloanțe în ceafă. Erau clar cvili și au fost executați. Am găsit trupuri incendiate pe jumătate ca și cum ar fi vrut să șteargă urmele crimelor, dar nu au avut suficient timp să o facă cum trebuie”, a afirmat oficialul de la Kiev.

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a declarat joi că procurorii ucraineni investighează aproape 14.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de forțele ruse.

Influencerița rămasă fără un picior în urma unui accident, va deveni mamă a doua oară
Articolul anterior
Prezentatoarea TV Marcela Dedin, însărcinată cu al treilea bebeluș: ,,O nouă minune în viața noastră”
Articolul următor