Anunț important pentru amatorii de comenzi online și shopping în străinătate

Obișnuiți să cumpărați produse din străinătate? Ei bine, trebuie să fiți atenți pentru că autoritățile intenționează să monitorizeze valoarea acestora. Mai exact, Ministerul Finanțelor a propus mai multe modificări legislative care va afecta amatorii de comenzi din străinătate. Noua măsură este propusă să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2020.

separator
Mai exact, dacă veți comanda produse pentru uz personal și nu veți dori să achitați taxe, trebuie să cunoașteți că valoarea totală a coletului nu va trebui să depășească suma de 200 de euro. În caz contrar va trebui să achitați TVA în funcţie de valoarea impozabilă a mărfurilor (limita neimpozabilă nu micşorează valoarea impozabilă a mărfurilor).

În cazul în care veți comanda produse destinate pentru a fi comercializate, indiferent de valoarea coletului (mai puțin de 200 de euro sau mai mult de 200 de euro) veți fi nevoiți să achitați TVA (în funcţie de valoarea impozabilă a mărfurilor. Limita neimpozabilă nu micşorează valoarea impozabilă a mărfurilor).

Totodată, mărfurile care vor fi destinate pentru uz propriu și valoarea totală a acestora nu va depăși suma de 200 de euro vor fi scutite de accize. Pentru mărfurile care depășesc limita stabilită, se aplică acciza conform cotelor stabilite de legislație.

Modificările sunt propuse la art. 101 din Codul Fiscal, prin derogare de la alin. 7, care se referă la plafonul neimpozabil pentru mărfurile introduse în țară de persoanele fizice: 300 de euro în cazul transportului terestru sau de 430 de euro în cazul transportului aerian şi maritim.

Citește mai mult pe bizlaw.md

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Cod Galben de inundații la Nistru! Avertizările hidrologilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi, 25 aprilie, Cod Galben de inundații în lacul de acumulare Dubăsari, râul Nistru.

Potrivit hidrologilor, în legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari (râul Nistru) până la 1.050 m3/s, în intervalul 25-29 aprilie, pe sectorul orașului Dubăsari – orașul Grigoriopol se vor menține nivelurile înalte, transmite Știri.md

De asemenea, se menționează că pe sectorul orașului Grigoriopol până la gura de vărsare va continua creșterea nivelului apei cu 0.50-1.10 m, față de nivelul din 25 aprilie (ora 08:00).

În acest sens, hidrologii avertizează că în locurile joase va avea loc ieșirea apei în luncă și este posibilă subinundarea terenurilor agricole.

Astfel, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează populația să fie prudentă. 

Sergiu Obadă vrea să meargă din nou! Ajută-l să adune suma necesară pentru operație
Articolul anterior
130 de copii cu voci divine au făcut magie la concertul extraordinar susținut în aer liber de La La Play Voices și Moldovan National Youth Orchestra!
Articolul următor