Anunț important pentru cetățenii străini care muncesc în Rusia

Toți cetățenii străini care lucrează în Rusia vor fi nevoiți să se prezinte pentru controale medicale trimestriale, inclusiv pentru boli cu transmitere sexuală, după adoptarea unei controversate legi menite să „îmbunătățească sănătatea publică”, relatează The Moscow Times.

Anunț important pentru cetățenii R. Moldova aflați la muncă în RusiaFoto: Profimedia

Legea, care urmează să intre în vigoare pe 29 decembrie, a fost criticată de patronate, acestea afirmând că ea va provoca un exod al muncitorilor străini, transmite Hotnews.ro.

Măsura se va aplica tuturor străinilor care lucrează în Rusia, precum și membrilor familiilor lor stabiliți în țară. Toți cei trecuți de vârsta de 6 ani vor fi nevoiți să se prezinte la controale medicale, ei urmând a fi, de asemenea, amprentați și obligați să își înregistreze datele biometrice.

Muncitorii vor fi testați pentru sifilis, gonoree, HIV, tuberculoză, droguri și alte substanțe psihoactive. Certificatele vor avea o valabilitate de 90 de zile, muncitorii fiind obligați să se prezinte pentru un nou control în decurs de cel mult o lună după expirarea celui original.

Cei care refuză să se prezinte la control pot fi expulzați din Rusia.

Deocamdată nu este clar dacă măsura se va aplica și în cazul străinilor cu permis de ședere temporar sau permanent în Rusia.

Diplomații, angajații agențiilor interguvernamentale, cetățenii Belarusului și copiii sub vârsta de 6 ani sunt exceptați de la măsură.

Republica Moldova inițiază procesul de aderare la mecanismul protecției civile a Uniunii Europene

În perioada 25 – 28 aprilie 2023 o delegație a Comisiei Europene formată din 15 experți din cadrul Direcției generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – Unitate de prevenire și gestionare a riscului de dezastre ECHO -CP – PEER- REVIEW, va desfășura un proces de evaluare a domeniului de gestionare a riscurilor de dezastre în Republica Moldova. Misiunea va dura patru zile, iar experții europeni vor avea mai multe reuniuni cu autorități și organizații, unde vor colecta opinii și informații privind gestionarea riscului de dezastre în țara noastră.


Obiectivul general este de a identifica domeniile care pot fi îmbunătățite, iar evaluarea se va axa pe următoarele aspecte cheie: gestionarea reducerii riscului de dezastre, evaluarea pierderilor provocate de dezastre, planificarea gestionării riscurilor, prevenirea riscurilor, pregătirea și intervenția de urgență, dar și planul de redresare în urma dezastrelor.

O evaluare în domeniu gestionării riscurilor de dezastre oferă unei țări ocazia de a reflecta asupra pregătirii sale pentru a face față dezastrelor naturale și provocate de om și de a identifica modalități de îmbunătățire a prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre.

Direcția Generală pentru Protecția Civilă și Operațiuni de Ajutor Umanitar a Comisiei Europene, sprijină statele membre să își revizuiască politicile și practicile de gestionare a riscurilor de dezastre făcând un bilanț al punctelor tari și al punctelor slabe, formulând recomandări pentru a spori eficiența acestora.

În baza unei analize independente, autoritățile de protecție civilă au posibilitatea de să-și îmbunătățească capacitățile de gestionare a riscurilor de dezastre, identifică abordări mai bune în materie de politici și operațiuni să preia bune practici, dar totodată părțile interesate sunt sensibilizate să se implice în gestionarea riscurilor de dezastre.
Amintim că în septembrie 2022 Republica Moldova a solicitat în mod oficial să adere la mecanismul protecției civile a Uniunii Europene, iar în luna octombrie 2022 IGSU a solicitat o evaluare inter pares a capacităților de gestionare a riscurilor de dezastre. Aceasta reprezintă o oportunitate de a identifica bunele practici și domeniile care trebuie consolidate, dar și un pas în drumul țării noastre spre integrarea europeană.

Au pomenit morții! Zeci de șoferi aghesmuiți au fost înlăturați de la volan, în ultimele trei zile

44 de șoferi au fost înlăturați de la volan, fiind depistați în stare de ebrietate, în ultimele trei zile. 27 dintre ei aveau un grad avansat de alcool, anunță Poliția.

Alți peste 3 372 de conducători auto au ignorat regulile de circulație rutieră.

  • depășirea limitei de viteză – 2036 de șoferi amendați;
  • necuplarea centurii de siguranță – 172;
  • nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră -366;
  • neacordarea priorității legale pietonilor – 49;
  • oprirea în locuri interzise – 230.

Polițiștii INSP au intervenit în 180 cazuri, apeluri parvenite la numărul unic

ULTIMA ORĂ! Ambasadorul nostru la Moscova, convocat la Ministerul rus de Externe

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost chemat în dimineața zilei de marți la Ministerul de Externe de la Moscova. Potrivit presei ruse, decizia vine după ce autoritățile de la Chișinău au declarat un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău persona non-grata și l-au obligat să părăsească teritoriul țării noastre, scrie ziua.md.

Amintim, în 19 aprilie, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău va fi declarat persona non-grata și va trebui să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Altuia i-a fost retras cardul de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia vine ca urmare a scandalului de acum două zile, ai căror protagoniști au fost reprezentanții misiunii diplomatice, în contextul interdicției de intrare în țară aplicată liderului Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a condamnat aceasta decizie a autorităților Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă, misiunea diplomatică susține că, în acest fel, autoritățile statului moldovean au dat dovadă, din nou, de atitudine neprietenească în raport cu Moscova.

INSP a demarat operațiunea „Pietonul”. Amenzi de până la 1.500 de lei pentru șoferii care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni
Articolul anterior
Culisele Kasta Morrely Fashion Week la Palatul Cesianu-Racovită București
Articolul următor