Anunț important pentru moldovenii cu pasaport român care călătoresc în străinătate cu copiii minori

Guvernul român a modificat, printr-o hotărâre adoptată în ședința din 17 iulie, condițiile în care moldovenii cu pașaport român pot călători în străinătate cu copiii minori.

separator

Astfel, condițiile au fost simplificate, potrivit unui comunicat de presă transmis de MAI al României.

”Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi, 17 iulie a.c., Hotărârea pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străînătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006. Actul normativ vizează armonizarea Normelor de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind liberă circulaţie cu modificările aduse legii în octombrie 2016, având drept scop simplificarea condiţiilor de călătorie în străînătate a cetăţeanului român minor”, se spune în comunicat.

Astfel, au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre părinţi cu privire la ieşirea din ţară a copilului împreună cu celălalt părinte, fiind creată posibilitatea exprimării unui singur acord pentru o perioadă de până la 3 ani şi pentru mai multe călătorii în străînătate. Legea stabileşte termenul maxim de trei ani, dar părintele poate să-şi dea acordul pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte că şi până acum. Totodată, a fost eliminată obligativitatea menţionării scopului deplasării şi rutei.

Părintele poate să îşi revoce acordul în orice moment prin depunea unei petiţii la orice structură de relaţii cu publicul a Poliţiei de Frontieră care, în regim de urgenţă, va introduce o alertă în baza de date şi va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieşirea din ţară a minorului.

În cazul minorilor cu domiciliul sau reşedinţa în statul de destinaţie nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte.

De asemenea, actul normativ introduce posibilitatea că paşaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străînătate indicată de titular sau de persoană care a formulat cererea.

”Totodată, au fost introduse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autorităţi oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistenţă juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalităţi”, potrivit MAI.

Lidia Isac va reprezenta Moldova la Festivalul Cerbul de Aur 2018
Articolul anterior
Pavel Stratan a publicat noi imagini video cu Cleopatra Stratan la vârsta de 3 ani
Articolul următor
Alte articole interesante