Anunț oficial! Moldovenii care vor să ajungă acasă cu rute aeriene charter se pot înregistra online

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre organizarea curselor charter excepționale în vederea repatrierii cetățenilor moldoveni aflați în dificultate peste hotarele țării.

separator

În conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr.6 din 26.03.20, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va coordona procesul repatrierii cetățenilor Republicii Moldova cu rutele aeriene charter. In acest scop, misiunile diplomatice si consulare vor actualiza informațiile despre persoanele aflate în dificultate, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, și altor categorii de concetățeni defavorizați. Începând cu 28 martie 2020, cei interesați se vor putea înregistra online pe paginile internet și facebook ale misiunilor diplomatice și consulare (mfa.gov.md/sites/default/files/tabel.pdf).

Destinațiile prioritare ale curselor aeriene vor fi propuse spre aprobare Comisiei pentru Situații Excepționale, care în perioada stării de urgență autorizează cursele charter.

Biletele pentru călătoria cu rutele charter excepționale vor fi procurate direct de la operatorii de zbor, după aprobarea rutei de către Comisia pentru Situații Excepționale. Informații actualizate privind cursele charter autorizate pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova la adresa: caa.md/rom/news/ și pe pagina de facebook a AAC.

La sosirea în Chișinău, pasagerii acestor rute vor trece obligatoriu procedura de evaluare medicală și vor fi plasați pentru 14 zile în autoizolare.

Semnale radio misterioase, detectate de astronomi în spațiu. Se repetă încontinuu

Astronomii au detectat 25 de semnale radio care se repetă în spațiu, în cadrul unui nou studiu, în timp ce încearcă să înțeleagă mai multe despre acest fenomen misterios și despre cauzele care ar putea să le provoace.

semnale radio spatiu

Potrivit unui nou studiu, au fost detectate noi semnale radio care se repetă în spațiu, scrie protv.ro, conform Mirror.

Astronomii nu știu ce le cauzează încă, dar 25 de astfel de semnale au fost numărate în timpul unei cercetării efectuate de Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), în colaborare cu Universitatea din Toronto.

Până acum au fost descoperite în total 50 de astfel de semnale radio care se repetă într-un mod misterios, iar acest lucru i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că ar putea fi mai multe.

De asemenea, cele mai recente cercetări l-au determinat pe Ziggy Pleunis, membru al echipei de studiu de la Universitatea din Toronto, să creadă că semnalele radio repetate nu sunt doar o întâmplare.

„Acum putem calcula cu exactitate probabilitatea ca două sau mai multe semnale provenind din locații similare să nu fie doar o coincidență”, a spus cercetătorul.

„Am reușit să ne concentrăm asupra unora dintre aceste surse repetitive și am identificat deja galaxii probabil asociate pentru două dintre ele”, a spus un alt cercetător.

Astronomii rămân confunzi cu privire la originea acestor semnale radio, dar se pare că ele provin de la stelele muribunde.

Semnalele radio repetate sunt flash-uri luminoase care se înregistrează în banda radio a spectrului electromagnetic. Puse în context, ele conțin de 10 trilioane de ori mai mult decât consumul anual de energie al populației mondiale.

„Sunt probabil produse de resturile rămase în urma morții explozive a stelelor. Prin studierea în detaliu a surselor semnalelor radio repetate, putem studia mediile în care au loc aceste explozii și putem înțelege mai bine etapele finale ale vieții unei stele”, a declarat un alt cercetător.

Un grup de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics a sugerat în 2017 că semnalele radio repetate ar putea proveni de la emițătoare extraterestre care alimentează sonde interstelare.

„Mi-au luat totul. Mi-au luat prințesa”. Mărturiile cutremurătoare ale mamei Rozei, fetița româncă de 5 ani ucisă în Franța

Moarte șocantă în familia unor români stabiliți în Franța. Trupul fetiței lor, în vârstă de cinci ani, a fost găsit într-un sac de gunoi, ascuns în apartamentul unui adolescent cu probleme psihice, relatează protv.ro.  

roza

Fetița fusese dată dispărută de mama ei, care o lăsase pe treptele din fața casei. Un vecin de 16 ani a susținut inițial că a văzut-o pe copilă, dar jandarmii au găsit-o moartă chiar în locuința lui.

Copila de origine română a fost găsită fără suflare în localitatea Rambervillers, din nord-estul Franței, acolo unde locuia cu părinții ei. Mama ei povestește că a dus-o într-o piață de lângă casă pentru a se juca, dar pentru că nu au găsit pe nimeni la locul de joacă, s-au întors acasă. Femeia spune că a lăsat-o pe fetiță pe treptele locuinței, ca să aibă grijă de sora ei mai mică, dar când s-a întors, Roza dispăruse.

Femeia a anunțat dispariția copilei sale la ora 15:00. La fața locului au ajuns polițiștii, care au pus întrebări celor prezenți, inclusiv unui adolescent de 16 ani. Într-un discurs incoerent, acesta le-a spus polițiștilor că a văzut-o pe fetiță. O oră mai târziu, băiatul a sunat la jandarmerie și le-a spus că a găsit trupul fetei într-un sac, în fața casei. Când au ajuns, forțele de ordine au descoperit că fetița moartă nu era afară, ci în apartamentul în care tânărul locuia.

Suspectul este descris drept instabil de mai mulți martori. Presa franceză notează că apartamentul în care a fost găsit trupul copilei de cinci ani aparține mamei suspectului, și e situat la 300 de metri de casa părinților fetei. Un vecin le-a spus reporterilor că adolescentul l-ar fi întrebat în aceeași zi în ce containere ar putea depozita sacii de gunoi. Alți martori spun că tânărul se plimba de câteva zile pe străzile orașului și acosta fetițe sub pretextul că are o pisică pe care vrea să le-o arate.

Adolescentul a ales să nu facă declarații cu privire la acuzațiile care i se aduc. Acesta a fost descris de o rudă ca având „probleme mintale încă din copilărie”.

Se pare că băiatul ar fi fost lăsat de părinți, anterior trăind într-un mediu violent alături de familie.

Mama fetiței de cinci ani, declarații sfâșietoare

„Durerea este prea mare, nu va dispărea niciodată”, le-a spus Bianca, mama fetiței, reporterilor, notează Mirror, citată de romania.postsen.com.

Mama îndurerată a arătat apoi cu degetul spre autoritățile franceze. Ea se întreabă de ce suspectul de crimă a fost eliberat din spitalul de boli mintale.

„Ei spun că în urmă cu două săptămâni a fost închis într-un spital de psihiatrie. De ce l-au externat?”, spune femeia. „Vreau să se facă dreptate, să nu mai lăsăm bolnavii mintal afară. Ei nu distrug o singură viață, ci viața întregii familii. Mi-au distrus viața, toate amintirile cu fiica mea, toate planurile, mi-au luat totul. Mi-au luat mica mea prințesă. Nu vreau ca astfel de oameni să rămână liberi”, a mai adăugat mama Rozei.

Ce spun rudele adolescentului care ar fi comis oribila crimă

„A avut o copilărie dificilă, tatăl își lovea copiii pe care îi avea dintr-o căsnicie anterioară. Nu au avut o viață ușoară și azi nu mai vorbesc cu el”, a declarat o rudă, care a preferat să rămână sub anonimat.

Se pare că și băiatul a avut de suferit din cauza tatălui, în timp ce mama lui nu îi acorda atenție.

„Mama, care de asemenea suferă de probleme mintale, nu i-a ajutat. El are probleme din copilărie, nu l-au susținut niciodată, nu l-au dus niciodată să primească ajutor”, a mai spus persoana respectivă.

O altă rudă a spus că băiatul vorbește cu bicicleta sa și că obișnuiește să creeze probleme.

Adolescentul era deja cunoscut în rândul poliției, acesta fiind acuzat de răpire, viol și agresiune sexuală asupra unor copii cu vârste de 10 și 11 ani, în februarie 2022. El a fost pus sub control judiciar și dus la un centru educațional. Adolescentul s-a întors la familie în februarie 2023.

O expertiză psihiatrică a aratăt că nu ar fi vorba despre probleme mintale, doar de o ușoară deficiență mintală, egocentrism și imaturitate psiho-afectivă. El a fost consultat de experți în timp ce se afla în arestul poliției, aceștia constatând că este „periculos pentru alții”.

Adolescentul suspectat de uciderea micuței Rosa riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Autopsia victimei, programată pentru vineri dimineață, ar trebui să stabilească „dacă a existat un viol” înainte ca fetița să fie ucisă, scrie vosgesmatin.fr.

La o înălţime de 1,58 metri, cântarea 182 de kg. O tânără cu un chist de 100 de kg i-a șocat chiar și pe medici

O tânără în vârstă de 24 de ani care avea un chist ovarian în greutate de aproape 100 de kilograme a fost operată cu succes de medici în Polonia, relatează dpa, conform protv.ro.

Cum se realizează şi ce efecte are operaţia de micşorare a stomacului |  adevarul.ro

O cavitate plină cu lichid s-a format pe unul dintre ovarele femeii, a anunţat joi Spitalul Clinic Universitar din oraşul Rzeszów, în sud-estul ţării.

„Tumora extirpată avea un diametru de aproximativ un metru”, a declarat doctoriţa Anna Bogaczyk de la secţia de ginecologie a spitalului.

Potrivit spitalului, femeia s-a prezentat la medic în urmă cu o săptămână. La o înălţime de 1,58 metri, ea cântarea 182 de
kilograme.

Examinările au fost foarte dificile deoarece pacienta nu încăpea în scanerul CT din cauza circumferinţei sale abdominale enorme.

„Ca echipă de medici, nu ştiam exact cu ce ne confruntăm”, a povestit Tomasz Kluz, şeful secţiei de ginecologie.

În timpul intervenţiei chirugicale, medicii au drenat aproximativ o sută de litri de lichid şi apoi au scos chistul. Ei nu au găsit alte modificări patologice la nivelul pelvisului sau abdomenului.

Pacienta a declarat că nu a mers mai devreme la medic deoarece îi era teamă.

Cel mai performant aparat de ventilație asistată a plămânilor din țara noastră a fost donat Institutului de Medicină Urgentă
Articolul anterior
Unde a fost găsit bărbatul infectat cu Covid-19, care a fugit din spital
Articolul următor