Anunț oficial: Univestitatea de stat din Moldova reia cursurile din 1 septembrie, în format mixt

În condițiile generate de noul coronavirus, activitățile didactice la Universitatea de Stat din Moldova se vor ține în format mixt, combinând varianta clasică cu cea desfășurată online.

separator

Decizia a fost luată de Senatul USM, care a adoptat metodologia de organizare, desfășurare și monitorizare a activităților didactice în anul de studii 2020-2021.

Prorectorul pentru activitatea didactică a USM, dr. hab., prof. univ. Otilia Dandara, vine cu explicații pentru cei care se întreabă cum vor decurge orele în vreme de pandemie.

Am examinat atent scenariile propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova pentru revenirea la studii și, după mai multe discuții cu decanii celor 11 facultăți, a fost luată decizia de a desfășura activitățile didactice în format mixt, cu adaptarea la specificul programelor și al domeniilor de formare profesională. În conformitate cu Hotărârea Senatului USM, singurul care poate opera modificări în actele instituționale, cursurile la nivel de licență și de master se vor ține în acest mod până la luarea unei decizii ulterioare.

Când va începe procesul de studii la USM?

Structura anului școlar nu a fost modificată. Și în acest an, ca și în cei anteriori, la USM cursurile vor începe la 1 septembrie. Toate activitățile didactice vor avea loc în perioada stabilită în calendarul academic al USM.

Doamna prorector, cum se vor desfășura cursurile în acest an?

Orele teoretice se vor ține online pe platforme destinate învățământului la distanță.

Resursele educaționale digitale vor fi elaborate de cadrele didactice ale USM și vor fi selectate în funcție de specificul programului de formare profesională și de finalitățile învățării. Suporturile de curs urmează să fie plasate pe platforma Moodle a USM până la data de 1 septembrie a.c. Fiecare student va avea generat un cont individual care îi va permite accesul pe această platformă.

Orele practice, de laborator și seminarele vor avea loc față în față, cu asigurarea unei distanțe fizice între studenți de minimum 1-1,5 metri. Pentru desfășurarea orelor au fost identificate spații suplimentare. In acest fel sunt asigurate toate măsurile de distanțare fizică necesare pentru a reduce riscul epidemiologic.

Aceste schimbări vor afecta durata orelor?

Durata orelor online va fi identică cu cea a orelor ținute offline. O noutate va fi includerea orelor online în orarul lecțiilor desfășurate în mod tradițional.

Ce alte modificări vor mai fi operate la USM în acest an de studiu?

Modificările vor fi mai mult calitative decât cantitative. În contextul invățământului online se schimbă rolul profesorului. Profesorul nu mai este cel care predă, cel care are acces la informație, ea fiind acum la îndemâna tuturor. Profesorii devin mai puțin responsabili pentru transmiterea cunoștințelor și își vor asuma rolul de ghidare a studenților de-a lungul procesului de studiu. Sistemul hibrid de studiu prevede utilizarea combinată a resurselor de învățare online și offline și va contribui la dinamizarea și eficientizarea procesului de educație.

Care va fi modalitatea de evaluare a cunoștințelor studenților?

Monitorizarea și evaluarea activității studenților va avea loc exclusiv online. Evaluarea curentă și finală a cunoștințelor studenților se va face pe platforma Moodle a USM. Probele orale, după caz, pot fi susținute față în față sau prin intermediul platformelor care să permită dialogul și înregistrarea acestuia.

Sunt pregătiți profesorii de la USM să facă față noilor condiții de lucru?

Deja au o experiență în acest sens. De la declararea stării de urgență cauzată de pandemie, în luna martie a anului curent, când s-a decis suspendarea activităților didactice față în față în spațiile universității, profesorii de la USM au dat dovadă de o incredibilă capacitate de lucru și adaptare la noile condiții de predare, monitorizare și evaluare a cunoștințelor. Pentru a-i ajuta să facă față noilor priorități, USM a organizat seminare în cadrul cărora profesorii au fost instruiți să utilizeze resursele de învățare online, în particular, platforma Moodle. Dezvoltarea în timp scurt a abilităților solicitate de mediul de lucru online va permite desfășurarea tuturor activităților didactice în termenele stabilite la începutul anului de studii.

În ce fel asigură USM accesul la studii online pentru toate categoriile de studenți?

Inventarierea resurselor fizice și digitale la nivelul unităților USM, a nivelului de dotare cu echipamente a cadrelor didactice, precum și a numărului de studenți care dețin dotările necesare accesării platformelor de e-learning a făcut posibilă trecerea în scurt timp la studiul la distanță. Pentru persoanele care nu dispun de instrumentele necesare pentru a participa la cursurile online, au fost amenajate 2 săli dotate cu calculatoare performante în incinta universității, conectate la rețeaua internet. Sălile sunt amplasate la parterul blocurilor de studii, facilitând astfel accesul și pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere a fost amenajat un laborator specializat în blocul de studii nr. 4. În acest fel, USM asigură accesul la studii tuturor actanților.

Ce acțiuni au mai fost întreprinse la nivel instituțional pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19?

USM a asigurat cu produse de igienă și de curățenie toate spațiile în care se vor desfășura activitățile didactice. Pentru a reduce riscul epidemiologic în cazul orelor ținute față în față, au fost procurate soluții antiseptice pe bază de alcool, dispensere, săpun lichid, hârtie igienică, dezinfectant pentru bănci, catedră, podele etc. De asemenea, se va solicita studenților, profesorilor, personalului de curățenie și auxiliar să respecte cu strictețe măsurile de protecție impuse de pandemie.

În ciuda situației generate de noul coronavirus, Universitatea de Stat din Moldova a identificat și a întreprins acțiunile necesare pentru a organiza un traseu educațional sigur. În momentul în care situația va reveni la normal, sunt convinsă că unele dintre noile practici vor fi folosite și în continuare.

sursa: www.usm.md

Lacrimi și durere la Susleni! Ana-Maria, tânăra răpită și ucisă cu cruzime a fost condusă pe ultimul drum

Lacrimi și durere la Susleni. Zeci de oameni s-au adunat astăzi să o petreacă pe ultimul drum pe Ana-Maria. Tânăra de 19 ani, însărcinată în 6 luni, a fost găsită fără suflare la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie în Orhei. Principalul suspect a fost plasat în arest pentru 30 de zile și pledează nevinovat, scrie tv8.md.

Între timp, aseară, un grup de localnici din Chițcanii Vechi, satul în care locuiește principalul suspect, au aprins mai multe lumânări în fața porții acestuia. Oamenii s-au adunat la poarta suspectului, unde au scris numele fetei din zeci de lumânări aprinse. Au făcut din lumânări și numele băiețelului nenăscut – Ion. 

Reamintim că corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei, a fost găsit de un grup de polițiști de la Chișinău, pe 20 aprilie, în apropiere de Chițcanii Vechi, localitatea de unde este originar principalul suspect. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul a fost găsit cu greu, lângă un pârâu, fiind aruncat într-o groapă, acoperită apoi cu crengi. 

Fata însărcinată fusese văzută ultima dată în seara de 12 aprilie. Aceasta se întorcea la căminul din Orhei după o oră de meditații. Din imaginile de pe camerele de supraveghere, obținute de TV8, se vede cum tânăra ajunge în stația cu pricina, iar la câteva minute de ea se apropie un automobil în care și urcă. Bărbatul le-ar fi spus oamenilor legii că imediat ce a urcat în mașină și și-a dat seama că nu era cea pe care o aștepta, tânăra i-ar fi cerut să oprească, pentru a ieși. El spune că a lăsat-o pe marginea drumului, la o distanță de 300 de metri de stația pentru transportul public, de unde a luat-o, după care el și-a continuat drumul. Ulterior, a refuzat să conlucreze cu ancheta. 

Bănuitul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Avocatul acestuia a refuzat să ofere declarații pentru presă, însă procurorii susțin că bărbatul pledează nevinovat. După aproape o săptămână de căutări la Orhei, oamenii legii au căutările și la Telenești, de unde este șoferul.

Vineri, 19 aprilie, polițiștii au anunțat că în urma perchezițiilor acasă și în mașina suspectului, au descoperit mai multe lucruri pentru femei.  În context, oamenii legii au făcut un apel către cetățeni, pe care îi îndeamnă să îi sesizeze în cazul în care au avut „tangențe dubioase” sau „cu tentă infracțională” cu acest bărbat.  Într-un comunicat al poliției, se subliniază faptul că bărbatul, în mașina căruia a urcat tânăra de 19 ani, s-a schimbat fizic foarte mult de-a lungul timpului, dar și a condus mai multe mărci și modele de mașini.

imagini: tv8.md

Campanie socială de Paște de la Prima Finanțare – “Împarte Bunătate”

CASA+FAMILIA=ACASĂ. Pentru majoritatea, aceasta este formula fericirii! Iar în perioada sărbătorilor pascale, cuvântul ACASĂ capătă un sens cu totul special. 

În lumina sărbătorilor de Paște, Prima Finanțare dorește să aducă bucurie și speranță în casele celor care cu adevărat au nevoie de sprijin și empatie. 

Prima Finanțare lansează o campania socială de Paște “Împarte bunătate”, dedicată sprijinirii a aproximativ 100 de familii nevoiașe și bătrâni din comunitate, oferindu-le coșuri cu produse alimentare.

În perioada 18 aprilie – 18 mai 2024, compania va redirecționa 1% din suma creditelor acordate Prima Soluție (destinația pentru Casă și Familie) pentru a procura și a oferi coșuri cu produse alimentare familiilor social-dezavantajate din țară.

Astfel, fiecare credit acordat va deveni o rază de lumină, ce va încălzi și hrăni sufletele și trupurile celor care au nevoie de sprijinul nostru.

Cum pot contribui clienții? 

Beneficiind de un credit de consum – Prima Soluție, care este destinat pentru realizarea planurilor și nevoilor, clienții nemijlocit ajută o familie să se bucure de o masă de Paște, cu cozonaci, ouă roșii și mult mai mult.

Prima Finanțare crede că aceasta campanie va avea un impact social profund, atât în rândul clienților fideli ai companiei, cât și al celor noi.

Vă îndemnăm să vă alăturați la Prima Finanțare în această misiune a generozității și compasiunii. 

Împreună putem face din gesturi mici, lucruri frumoase! 

Haideți să facem Paștele cu adevărat special pentru toți!

Cererile pot fi depuse atât online, cât și în cadrul sucursalelor Prima Finanțare.

Mai multe detalii despre finanțarea nevoilor personale, proiectelor în afaceri și agricultură puteți afla pe primafinantare.md sau la Call Center 022 20 20 20.

Prima Finanțate – prima alegere în finanțarea Start-Up-urilor și Antreprenorilor!

Despre Prima Finanțare

Prima Finanțare este un brand internațional, care oferă o experiență unică în finanțarea afacerilor, inclusiv în agricultură, cât și oferă finanțare pentru Casă și Familie.

Compania susține deopotrivă spiritul antreprenorial și persoanele social/financiar dezavantajate prin credite accesibile și consultanță privind investițiile în afaceri, inclusiv agricultură, comerț și produse ce economisesc energia. 

Prin istoria de circa 14 ani Prima Finanțare a contribuit la dezvoltarea a peste 24 000 de afaceri locale cu un portofoliu de peste 714 mln lei. În prezent compania înregistrează un număr de 3 216 clienți cu un portofoliu de peste 140 ml lei, dintre care 63 mln au fost destinate femeilor de afaceri.

Detalii despre incendiul de la liceul ”Liviu Deleanu” din Capitală. Ce a făcut un elev

Primăria Municipiului Chișinău informează cu referire la incidentul de astăzi, 23 aprilie, de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din sectorul Buiucani, unde un elev a dat foc unui caiet.

”Astăzi, la pauză, după lecția a 3-a, aproximativ la ora 11:28, un elev a dat foc la un caiet cu învelitoare, pe holul etajului 3.

Arderea a fost localizată de un profesor, care a intervenit prompt pentru stingerea focului și s-a apelat imediat la 112.

Între timp profesorii au evacuat elevii, conform procedurii.

Pompierii au ajuns rapid la fața locului, iar la venirea acestora focul era deja stins.

Conform recomandărilor pompierilor, peste 30 de minute, elevii și personalul didactic au revenit la ore.

Actualmente lecțiile se desfășoară conform orarului.

Menționăm că în urma incidentului nimeni nu a avut de suferit.”, anunță municipalitatea.

Incendiul a izbucnit pe data de 5 aprilie. Flăcările au cuprins demisolul instituției de învățământ. Zece echipe de intervenție au participat la stingerea focului. Din clădire au fost evacuați circa 1.900 de elevi. Victime nu au fost raportate.

Medic legist: decedații Covid arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea de 25 de ani
Articolul anterior
Ed Sheeran devine tată la 29 de ani. Soția lui este prima iubire din liceu a artistului
Articolul următor