Anunț pentru moldoveni: cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident, a anunțat Ambasada României de la Londra.

separator
Potrivit datelor furnizate de autoritățile britanice, 498.700 de români au aplicat până la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident (#SettledStatus / #PreSettledStatus) în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în cadrul procedurii EU Settlement Scheme pusă de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care doresc să continue să locuiască în UK și după 31 decembrie 2020.

Numărului de aplicații depuse de cetățenii români a crescut cu 63.000 față de sfârșitul anului 2019.

La nivel total, în cadrul EU Settlement Scheme au fost înregistrate 3.107.900 aplicații depuse de cetățeni europeni, din care 2.730.200 au fost deja validate, dintre acestea 58% fiind aplicații pentru #SettledStatus si 41% #PreSettledStatus.

Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 iunie 2021, pentru cetățenii europeni care ajung pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020.

Cum poate fi obținut statutul de rezident în Marea Britanie

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat cetățenilor români aflați pe teritoriul UK înainte de 31 decembrie 2020 să solicite obținerea unuia dintre cele 2 tipuri de statut de rezident, disponibile pentru cetățenii europeni: ”Settled”, respectiv ”Pre-settled”.

Statutul de ”Settled” (Settled Status) se aplică cetăţenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult. Cetăţenii care aplică şi obţin statutul ”Settled”, îşi păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Statutul de ”Pre-settled” (Pre-Settled Status) se aplică cetățenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi. Cetăţenii care primesc statutul ”Pre-settled” vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, astfel încât să aibă timpul necesar pentru a fi eligibili pentru a obține statutul de ”Settled”. La obţinerea statutului ”Pre-settled”, cetăţenii îşi păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.

Aplicația pentru unul dintre cele două tipuri de statut este GRATUITĂ pentru toate persoanele care doresc să obțină noul statut de rezident şi se poate face online prin intremediului oricărui dispozitiv (laptop, dispozitiv Android sau iPhone) sau prin poştă, urmând instrucţiunile disponibile aici.

La depunerea solicitării, aplicanţii au nevoie de dovadă pentru: identitate și reședința în Regatul Unit (cu excepția cazului în care au un document de ședere permanent valabil sau un permis de ședere pe durată nedeterminată pentru a rămâne sau a intra în Regatul Unit)

Pentru mai multe detalii şi paşii de urmat pentru înscrierea în „Sistemul de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit”, puteţi consulta Ghidul de îndrumare în limba română publicat de Home Office, accesibil la adresa: https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro

Secțiunea BREXIT a site-ului Ambasadei României la Londra https://londra.mae.ro/node/2173

Informații referitoare la procedura de înregistrare sunt disponibile și pe pagina MAE http://www.mae.ro/brexit, pe pagina Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la www.ambasada-romaniei.co.uk/ro/brexit.

Post-Brexit. La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană. Brexit-ul este urmat de o perioadă de tranziție până la data de 31 decembrie 2020. Sfârșitul perioadei de tranziție va marca încetarea aplicării legislației europene în Marea Britanie.

Condițiile actuale de călătorie vor fi valabile și în perioada de tranziție. Astfel, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate (cel puțin până la data de 31 decembrie 2020) aflate în curs de valabilitate, a informat Ambasada Marii Britanii la București.

sursa

Tabere de vară gratuite în centrele comunitare și cele de zi din Capitală!

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici a vizitat ieri centrele comunitare și cele de zi din Capitală. Cu această ocazie, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a organizat, împreună cu pedagogii, o ședință de lucru în care a fost definitivat conceptul de organizare a taberelor de vară.

Astfel, în perioada estivală 2024, s-a decis organizarea taberelor în 24 de centre din subdiviziunile DGPDC, unde se vor putea bucura GRATUIT circa 600 de beneficiari. Taberele tematice vor avea, în acest an, genericul ”Drepturile copilului în acțiune”, Ediția II.

”Anul acesta ne propunem să organizăm un spectru larg de activități distractive, culturale, cu profil sportiv și artistic, workshop-uri între artiști și copii cu potențial artistic, masterclass-uri etc, dar și să familiarizăm mai mult copiii despre drepturile lor, să-și dezvolte mai multe abilități de comunicare, lucru în echipă, să își sporească încrederea în sine și să îi ajutăm în procesul de incluziune.”, susține Tatiana Oboroc, șefa DGPDC.

Astfel, 24 de Centre comunitare se vor transforma în adevărate ateliere de creație, cu diverse cercuri pe interese și activități care vor spori creativitatea, spiritul competitiv, originalitatea și ingeniozitatea copiilor în cadrul diverselor competiții artistice, va deschide noi perspective de cunoaștere și abordare a drepturilor copilului aflat în situație de risc. De asemenea, vor fi organizate excursii, la muzee și Galerii de Artă, oferind copiilor oportunității de cunoaștere a naturii, picturii, arhitecturii, sculpturii, istorie orașului.

Cele 24 de Centre vor avea o agendă specifică la fiecare 2 săptămâni, iar în caz de înregistrare a mai multor copii, aceste vor forma două sau trei grupuri după criteriul de vârstă (7-11 ani; 12-17 ani) și disponibilitatea spațiilor.

Perioada de realizare: 

Turul I: 10 – 21 iunie;

Turul II: 24 iunie – 05 iulie;

Turul III: 08 iunie – 19 iulie.

Alpinistul Oleg Chicu a escaladat vârful Island Peak din Munții Himalaya

Alpinistul Oleg Chicu a povestit despre experiența sa din Nepal. Timp de 16 zile, tânărul a escaladat punctele Everest Base Camp și Island Peak din Munții Himalaya, ajungând la cea mai înaltă altitudine de 6189 m, scrie moldova1.md.

Pe parcursul expediției sale, alpinistul în fiecare zi transmitea prin intermediul rețelelor de socializare fotografii și secvențe video.

A fost foarte fain, o experiență și o lume nouă, înălțimi noi. Nu poți reda în cuvinte ceea ce poți vedea cu ochii atunci când ajungi în Nepal”.

Totodată, Oleg Chicu a explicat că pentru o astfel de expediție trebuie să ai o bună pregătire fizică, mentală și de altitudine.

Această expediție nu este pentru începători în primul rând. Mai întâi, oricum, trebuie să urci anumite vârfuri, să faci ceva peste 4-5 mii ca să te aclimatizezi și să fii pregătit. Or, am întâlnit persoane care au fost evacuate cu elicopterul, inclusiv de la noi din echipă, care au crezut în propriile forțe, dar cu puterea naturii nu poți să te lupți și cu anumite situații în care apar la altitudine”.

Vârful Island Peak (o insulă într-o mare de gheață), numit în nepaleză Imja Tse, a fost escaladat pentru prima oară în 1953 de către Tenzing Norgay, Charles Evans, Alfred Gregory, Charles Wylie și încă 7 sherpa.

Percheziții într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice la Agenția Rezerve Materiale. Prejudiciul se circa la circa 4 milioane de lei

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție ai PA efectuează mai multe percheziții la 4 bănuiți, în această dimineață, într-un dosar de abuz de serviciu, care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), desfășurate în perioada 2023-2024.

Potrivit materialelor administrate, persoane publice ale ARM sunt bănuite că ar fi favorizat un agent economic în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de tablă profilată în cantitate de 25 000 m2, în sumă totală de 3 712 500 de lei, care depășește suma prevăzută în contract. În conformitate cu  planul de achiziții publice pentru anul 2023, Agenția urma să achiziționeze tablă profilată în valoare de 3 187 500 lei.

Mai mult, știind cu certitudine că specificațiile tehnice ale agentului economic nu corespund specificațiilor tehnice din caietul de sarcini la tabla profilată, bănuiții ar fi acceptat și primit la păstrare 23 de rulouri de tablă profilată – în total 25 000 m2. În asemenea circumstanțe, persoanele publice din cadrul ARM a MAI au prejudiciat statul în sumă de 3 712 500 lei de lei.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. 

În urma perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu ale funcționarilor vizați și la domiciliile acestora, precum și la reprezentanții unei companii beneficiare a licitațiilor presupus a fi trucate, au fost ridicate contracte de achiziție și alți purtători de informație. De asemenea, a fost sigilată marfa.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în comun cu CNA. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Amintim că pe 3 aprilie 2024, 2 șefi ai Agenției Rezerve Materiale (ARM) a MAI au fost reținuți în cadrul unor cauze privind trucarea achizițiilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Aceștia ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

Un italian de 101 ani a solicitat rezidenţă în Marea Britanie, dar i s-a cerut să vină cu părinţii
Articolul anterior
Basarabenii stabiliți cu familiile lor în Toronto, Canada, vor petrece la Festivalul Vinului de Casă din Canada,  Polobocul de Aur 2020
Articolul următor