Apă contaminată cu substanţe toxice în izvoarele din mai multe sate din Rezina

Apa din majoritatea izvoarelor din satele raionului Rezina este contaminată cu substanţe toxice.

Apa din majoritatea izvoarelor din satele raionului Rezina este contaminată cu substanţe toxice care afectează ficatul şi organele sistemului digestiv şi poate provoca cancer. O investigaţie jurnalistică a scos la iveală realitatea şocantă: cantitatea nitriţilor şi nitraţilor din apa de izvor depăşeşte de zeci de ori limita admisibilă. Autorităţile locale, responsabile de gestionarea izvoarelor, ignoră însă problema.Locuitorii satelor Otac, Buşeuca şi Ţareuca din Rezina, nici nu bănuiesc că apa din majoritatea izvoarelor din care beau zilnic este toxică, scrie tvrmoldova.md.

Câţiva activişti din raion au hotărât să verifice calitatea apei pe care o beau localnicii. Au prelevat probe şi le-au dus la un laborator specializat al Institutului de Ecologie şi Geografie din Chişinău. Rezulltatele au dat raspuns la întrebarea care-i macină pe mulţi basarabeni, privind cauza apariţiei cancerului la organele interne. Toate izvoarele au apa contaminată.

MARIA SANDU, cercetător, Institutul de Ecologie şi Geografie, Chişinău: „Izvorul din satul Otac. Are o duritate foarte mare, depăşeşte de 2-3 ori şi ceva duritatea. Dar, cel mai grav este că apa conţine cantităţi enorme de nitraţi, 576 mf la litru de nitraţi. Depăşeşte norma admisibilă pentru apa potabilă de 11.5  ori. Este foarte periculos şi pentru vietatea care bea această apă. Plus la aceasta, apa conţine şi nitriţi.”

Iar apa izvorului din satul Buşeuca are o cantitate de nitraţi de patru ori mai mare decât limita admisibilă. Specialiştii sunt siguri că la mijloc este o sursă activă de poluare. Primarii, responsabili de investigarea periodică a calităţii apei, ignoră problema şi spun că n-au verificat-o niciodată. Şi nici nu iau măsuri prin care să interzică accesul oamenilor la izvor.

Mai mult, primarul nu pare să conştientizeze cât de gravă e problema ce ţine de calitatea apei consumate.

IGOR DUCA, primarul s. Otac, r. Rezina: „De câte ori vii dimineaţă la serviciu şi ai băut apă, te-a durut pântecele? – Iată eu chiar acum o să mă duc să trag două căni cu apă, să vedem ce-o să-mi fie.”

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Orhei, care funcţionează şi în Rezina, în ultimii ani, n-au parvenit solicitări de prelevare a probelor de apă de la izvoarele din raion. În Republica Moldova există şi o hotărâre de guvern, aprobată în 2016, care obligă autorităţile publice locale să verifice calitatea apei potabile din sistemele mici şi să interzică imediat consumul celei care are un nivel prea mare de substanţe toxice.

sursa: tvrmoldova.md

Carambol la Durlești. Trei șoferi nu au putut împărți o intersecție și s-au ciocnit cu mașinile
Articolul anterior
Mărturiile unor foști medici, profesori sau educatori, nevoiți să meargă la cantine sociale pentru a primi o bucată de pâine
Articolul următor