Aproape 100 de alerte cu bombă au fost ieri în Moldova, toate fiind false. Natalia Gavriliță: „Este un act de rea voință pentru a slăbi capacitățile organelor de forță”

Aproape 100 de alerte cu bombă au fost ieri în Moldova, toate fiind false. Pentru a-i identifica pe autori, IGP a apelat la ajutorul Interpol și Europol. Autoritățile declara că s-a acționat concertat, iar Procuratura Generală a pornit o urmărire penală. Pentru a verifică sediile clădirilor vizate, printre care Parlamentul, Guvernul, judecătoriile și centrele multifuncționale, au fost mobilizați sute de genisti și polițiști, transmite protv.md.

TRM - Alerta cu bombă de la Judecătoria Chişinău a fost falsă /VIDEO/

Viorel CERNAUTEANU, ȘEFUL INSPECTORATULUI GENERAL AL POLIȚIEI: “ Vreau să va spun că avem rezultate bune, dar nu putem să facem acum anumite declarații pentru că va afecta procesul și mersul cauzei care o avem. Pot să va spun că am lucrat foarte mult cu Interpolul și Europolul, au fost oferite foarte multe date. Noi ieri am luat legătură cu colegii noștri unde se păstrează toate softurile și toate sistemele și noi deja avem informații.”

Șeful IGP ne-a spus că oamenii legii de la noi au apelat la ajutorul specialiștilor în IT internaționali pentru a-i găși pe cei care au organizat valul de alerte false cu bombă de ieri. Viorel Cernauteanu a refuzat, însă, să ofere detalii despre rezultatele anchetei. În total au fost circa 100 de alerte. Pentru a verifică dacă clădirile vizate au fost miniate, a fost nevoie de intervenția a sute de polițiști și mașini speciale. Astăzi a fost o nouă alertă cu bombă. De această dată la un centru comercial din Chișînău și la sediul Adunării Populare din Comrat. Ambele au fost false.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Este un act absolut iresponsabil, nu exclud că este un act de rea voință pentru a slabi capacitățile organelor de forță și sper că cei care au făcut acest lucru să fie pedepsiți. Există informații că ar fi utilizate tehnologii informaționale din străînătate, nu putem întodeauna urmări de unde vin aceste alerte false.”

Iar președintele Parlamentului, instituție despre care ieri s-a anunțat că ar fi fost minată, afirmă că această acțiune a fost organizată concertat. 

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: “A fost o încercare de a intimida instituțiile, obstrucționa niște procese care aveau loc anume în acea zi și eu cred că nu este o coincidență, faptul că au fost câteva decizii ale instanțelor de judecată care vizează o grupare criminală organizată, a fost o încercare de a împiedică desfășurarea evenimentelor nu le-a reușit. Nu deschidem paranteze, lăsăm colegii noștri să investigheze până la capăt, dar magnitudinea, a fost prima dată când au trimis peste tot, numai la grădinițe nu au trimis și la școli. Înseamnă că a fost o lista pregătită și în momentul a fost trimis mesajul. 

Ieri poliția a fost anunțată, printr-un email, că Parlamentul, Guvernul, toate sediile judecătoriei Chișînău, spitalul republican, dar și Aeroportul ar fi mînate. La scurt timp, oamenii legii au fost alertăți și despre amplasarea obiectelor explozibile în sediile centrelor multifuncționale și la câteva primarii din țară. Conform legislației, autorii ar putea fi amendați cu peste 40 de mii de lei sau condamnați la 2 ani de închisoare. Potrivit poliției, pentru fiecare alertă falsă, statul cheltuie cel puțin 15 mii de lei. În funcție de complexitatea acțiunilor de verificare, suma ar putea ajunge la zeci de mii de lei. Poliția spune că urmează să facă toate calculele și să anunțe cât s-a cheltuit pentru intervențiile de ieri.

Filmarea în care Igor Dodon primeşte de la Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor

Filmarea în care se vede cum Igor Dodon primeşte de la oligarhul fugar Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor, în luna martie. Procedura va costa până la nouăzeci de mii de lei şi va fi plătită de fostul preşedinte al Republicii Moldova. Procurorii spun, însa, că, în acest fel, întregul procesul este tergiversat, scrie tvrmoldova.md.

Centrul Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei a acceptat să expertizeze principală probă în dosarul „Sacoşa”, dar abia în martie 2025. Nemulţumiţi, acuzatorii spun că întârzăierea cu care se va face expertiza împiedică finalizarea cercetării judecătoreşti şi, astfel, întregul dosar este blocat.  

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „În martie 2025 vor începe să execute această expertiză. Cât va dura efectuarea expertizei este o altă întrebare, care la fel ține de numărul întrebărilor, de complexitate. Sunt doi experți. După răspuns este o expertiză complicată, ceea ce indică că poate dura încă un an, poate doi.  – Dar ce acțiuni se pot întrerpinde ca să excludeţi aceste pericole? – Instanța de judecată a dispus, ei pot interveni cu un demers de a urgenta”.

De cealaltă parte, Igor Dodon şi avocaţii lui susţin că analiza imaginilor este deosebit de complexă, iar Centrul de Expertize Judiciare este suprasolicitat.  

IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „El se vede că este trucat. Eu cred că acest lucru expertiza va confirma. Suma este de 80 şi ceva de mii de lei. Eu cred că este o sumă mare. O să găsim posibilitatea să o achităm. Noi nu avem nicio intenţie să tergiversăm acest dosar, pentru că noi mai repede vrem să fie puse toate punctele pe i”.

Tot astăzi, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au continuat audierea martorilor aduşi de acuzare. Dumitru Diacov, fost preşedinte de onoare al Partidului Democrat, a spus în faţa instanţei că nu a participat la discuţiile dintre Dodon şi Plahotniuc.

DUMITRU DIACOV, martor în dosar: „După toată atmosfera, după lux, după unele detalii recunosc că a fost în acel sediu (PDM). Mai mult nimic. Noi nu am fost operatori la acele filmuleţe. – Dar unde aţi văzut aceste imagini şi când? – La televizor, când dumneavoastră le-aţi arătat. – Deci, nu aţi fost martor la discuţii? – Nu”.

PETRU BALAN, avocatul lui Igor Dodon: „Martorul nu a dat declaraţii care să se refere direct la obiectul învinuirii. Declaraţiile lui au fost referitoare la activitatea lui politică în perioada respectivă.Pe mine mă interesează ca apărător doar martorii care dau doar declaraţii pertinente pentru obiectul învinuirii”.

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „Fiecare martor confirmă o împrejurare, iar toate declarațiile se examineaza și se apreciaza de instanță în comun cu toate. O să vedeți că noi vom prezenta și alte documente care vor confirma și alte aspecte”.

Şedinţa a fost întreruptă, iar următoarea va avea loc pe 11 aprilie. Igor Dodon e învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Dodon, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

A murit Reanna Solomon. Fosta campioană la haltere e prima victimă a Covid-19 pe insula Nauru
Articolul anterior
Kazahstanul strică planurile lui Putin. Tokaiev caută noi rute de transport pentru produsele petroliere
Articolul următor