Aproape 400 de locuri la buget și peste 6 mii de locuri cu taxă rămân neacoperite în universitățile din țară

De la an la an, Moldova are tot mai puțini studenți. Tinerii pleacă în străinătate pentru a munci ori a-și continua studiile acolo, alături de părinți și familie. În acest an, sute de locuri la buget și mii de la facultățile cu taxa au rămas neacoperite în universitățile din țară. Anul acesta s-au înscris la facultate cu o mie de studenți mai puțin decât anul trecut.

separator

Pe de o parte, tot mai puțini tineri aleg să studieze artă, pedagogie sau științe militare, optând pentru meserii mai bănoase, în timp ce alte sute de absolvenți, pur și simplu pleacă din țară, lăsând instituțiile de învățământ cu locuri libere.

Chiar și după cele două sesiuni de admitere, universitățile încă mai afișează locuri disponibile și sunt în așteptarea studenților. Aproape 400 de locuri la buget și peste 6 mii de locuri cu taxa, rămân libere.

,,Cele mai multe locuri au rămas la inginerie, la științele educației, la arte și cât e de tristă situația la științe militare- 16 locuri care erau în trecut foarte solicitate”, comunică Doina Osaci, consultant principal politici în învățământ superior. Deși ar putea studia gratis aceste meserii, totuși tinerii nu se prea grăbesc să le aleagă. Explicații ar fi multe, principala este însă salariile mici.

Facultăți că dreptul, finanțe sau medicină rămân a fi cele mai solicitate în ultimii ani. Viitorii juriști spun că onorariile pe care ar urmă să le încaseze după absolvire, sunt principalele motive care i-au făcut să-și aleagă aceste meserii.

Asta în timp ce ultimele date ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că angajatorii au nevoie specialiști în alte domenii, iar cele mai plătite locuri de muncă sunt cele din domeniul IT.

Potrivit datelor ministerului educației, în acest an, la buget au fost înmatriculați 4500 de tineri, în timp ce aproape 8 mii, vor plăti taxa pentru studii. În total la cele 17 universități s-au înscris peste 12 mii de studenți.

sursa

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Antreprenorii vor putea contesta deciziile de control în instanță

Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanța de judecată. În cazul în care inspectorii vor admite abuzuri, aceștia vor fi sancționați.

De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, transmite Știri.md

Pachet de reducere a birocrației în domeniul economic a fost votat în primă lectură de Parlament.

Prin urmare, proiectul prevede că planurile de control vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și riscuri, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale.

Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. 

Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

În Moldova va fi realizat un studiu despre prevenția cancerului de col uterin
Articolul anterior
O companie aeriană, obligată să-i plătească 10.000 de euro unei pasagere. Ce s-a întâmplat în timpul zborului?
Articolul următor