Aprobat! Vine ajutorul de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană

Parlamentul European a votat în favoarea propunerii Comisiei și Consiliului European de a acorda asistență financiară statelor partenere în politica de extindere și cea de vecinătate. Din acest pachet financiar de 3 miliarde euro destinat combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, Republica Moldova primește 100 milioane euro.

separator

Anunțul a fost făcut de către europarlamentarul român, Marian Jean-Marinescu, pe pagina sa oficială de facebook. Parlamentul European adoptă în regim de urgență această propunere astfel încât prima tranșă a fondurilor va fi transferată chiar în cursul lunii mai.

La data de 22 aprilie curent, Comisia Europeană a decis să acorde Republicii Moldova 100 de milioane de euro. Alocarea respectivă vine în urma adoptării de către Comisie a unui pachet de asistență macrofinanciară (MFA) de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să limiteze căderea economică provocată de pandemia Covid-19, scrie instituția europeană într-un comunicat publicat pe site-ul oficial. Acest suport reprezintă răspunsul UE în eforturile de a sprijini țările partenere și o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări, într-o perioadă de criză fără precedent.

În urma unei evaluări preliminare a necesităților, Albania ar urma să beneficieze de 180 de milioane de euro, Bosnia și Herțegovina de 250 de milioane, Georgia de 150 de milioane, Iordania de 200 de milioane, Kosovo de 100 de milioane, Republica Moldova de 100 de milioane, Muntenegru de 60 de milioane, Republica Macedonia de Nord de 160 de milioane, Tunisia de 600 de milioane și Ucraina de 1,2 miliarde de euro.

Comisia Europeană a decis să ofere și o asistență financiară Republicii Moldova în valoare de 87 milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.

Asistența menționată vine să completeze fondurile în valoare totală de 140 milioane care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență.

sursa: www.unimedia.info

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

Delirul Moscovei: Lavrov, indecis dacă R. Moldova vrea să renunțe la regiunea transnistreană sau să o invadeze

Moscova continuă să lanseze falsuri cu scopul de a disemina frică în rândul cetățenilor R. Moldova. De această dată, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pregăti rezolvarea diferendului transnistrean pe cale militară, transmite RIA Novosti citată de deschide.md.

Se pare că R. Moldova a decis să renunțe la Transnistria. Chișinăul a respins multiplele propuneri ale transnistrenilor și Federației Ruse de a relua negocierile în formatul ”5+2”. Maia Sandu a declarat că o să organizeze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană fără Transnistria. Probabil există dorința de unire cât mai rapidă cu România și obținerea, astfel, a unor posibilități adăugătoare. Poate că autoritățile de la Chișinău contează pe rezolvarea problemei transnistrene pe cale militară” a declarat Lavrov.

De asemenea, șeful MID-ului de la Moscova a acuzat Chișinăul că a decis să distrugă relațiile moldo-ruse.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că singura modalitate de rezolvare a diferendului transnistrean este pe cale pașnică, prin intermediul diplomației. În același timp, formatul de negocieri ”5+2” nu mai poate fi aplicat, întrucât un participant al său, Rusia, duce deja de mai bine de doi ani un război de agresiune împotriva altui participant, Ucraina.

În același timp, declarația lui Lavrov precum că guvernarea de la Chișinău vrea să distrugă relațiile moldo-ruse vine la doar două săptămâni după ce Moscova a sfidat autoritățile noastre și a deschis, fără permisiunea R. Moldova, șase secții de votare în stânga Nistrului în vederea alegerilor prezidențiale Rusia.

O companie aeriană a descris regulile cum vom zbura de la 1 iulie
Articolul anterior
Foto. Cum arată întoarcerea la grădiniță după coronavirus, în Franța
Articolul următor