Aprobat! Vine ajutorul de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană

Parlamentul European a votat în favoarea propunerii Comisiei și Consiliului European de a acorda asistență financiară statelor partenere în politica de extindere și cea de vecinătate. Din acest pachet financiar de 3 miliarde euro destinat combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, Republica Moldova primește 100 milioane euro.

separator

Anunțul a fost făcut de către europarlamentarul român, Marian Jean-Marinescu, pe pagina sa oficială de facebook. Parlamentul European adoptă în regim de urgență această propunere astfel încât prima tranșă a fondurilor va fi transferată chiar în cursul lunii mai.

La data de 22 aprilie curent, Comisia Europeană a decis să acorde Republicii Moldova 100 de milioane de euro. Alocarea respectivă vine în urma adoptării de către Comisie a unui pachet de asistență macrofinanciară (MFA) de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să limiteze căderea economică provocată de pandemia Covid-19, scrie instituția europeană într-un comunicat publicat pe site-ul oficial. Acest suport reprezintă răspunsul UE în eforturile de a sprijini țările partenere și o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări, într-o perioadă de criză fără precedent.

În urma unei evaluări preliminare a necesităților, Albania ar urma să beneficieze de 180 de milioane de euro, Bosnia și Herțegovina de 250 de milioane, Georgia de 150 de milioane, Iordania de 200 de milioane, Kosovo de 100 de milioane, Republica Moldova de 100 de milioane, Muntenegru de 60 de milioane, Republica Macedonia de Nord de 160 de milioane, Tunisia de 600 de milioane și Ucraina de 1,2 miliarde de euro.

Comisia Europeană a decis să ofere și o asistență financiară Republicii Moldova în valoare de 87 milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.

Asistența menționată vine să completeze fondurile în valoare totală de 140 milioane care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență.

sursa: www.unimedia.info

O companie aeriană a descris regulile cum vom zbura de la 1 iulie
Articolul anterior
Foto. Cum arată întoarcerea la grădiniță după coronavirus, în Franța
Articolul următor
Alte articole interesante