Aproximativ 90% de bărbați și femei sunt părtinitori față de femei, potrivit PNUD 

În pofida eforturilor considerabile de reducere a disparităților de gen dintre bărbați și femei din ultimii ani, aproximativ 90% din bărbații și femeile din Moldova sunt oarecum părtinitori față de femei. Aceasta reflectă barierele invizibile cu care se confruntă femeile în realizarea egalității de gen și eforturile de depășire a limitărilor.

separator
Aceasta este una din principalele constatări ale noului indice al normelor sociale de gen lansat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acest indice măsoară cum convingerile sociale blochează egalitatea de gen în domenii precum politica, munca și învățământul. Indicele a fost calculat în baza răspunsurilor la cele șapte întrebări din Sondajul Global al Valorilor, care corespund celor șapte indicatori utilizați. Indicele este disponibil pentru 75 de țări, acoperind 81% din populația globală.

În Moldova, conform datelor pentru 2005-2009, 90% din bărbați și femei au menționat că au cel puțin o prejudecată față de femei. 67,2% din populație a raportat cel puțin două prejudecăți, proporția fiind diferită în funcție de gen: 58,6% din femei și 76,7% din bărbați. 9,9% din populația totală susține că nu are prejudecăți.

Ponderea populației părtinitoare din Moldova este:

  • 60,3% pentru dimensiunea politică: persoanele cred că bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile, sau femeile nu au aceleași drepturi ca și bărbații;
  • 58,8% pentru dimensiunea economică: persoanele cred că bărbații trebuie să aibă mai multe drepturi la un loc de muncă decât femeile, sau bărbații sunt directori executivi mai buni decât femeile;
  • 16,7% pentru dimensiunea educațională: persoanele cred că universitatea este mai importantă pentru un bărbat decât pentru o femeie;
  • 65,2% pentru dimensiunea de integritate fizică: persoanele justifică violența din partea partenerului sau limitarea drepturilor sexuale și reproductive.

Pentru toate dimensiunile, ponderea bărbaților părtinitori este mai mare decât cea a femeilor, ceea ce indică asupra faptului că bărbații și băieții trebuie să aibă un rol cheie în contestarea normelor sociale discriminatorii și trebuie să se implice plenar ca aliați în realizarea egalității de gen.

În lume, aproape 90% din bărbați și femei au anumite prejudecăți față de femei. Conform indicelui, aproximativ jumătate din bărbații și femeile din lume cred că bărbații sunt lideri politici mai buni, iar peste 40% cred că bărbații sunt directori executivi mai buni și că bărbații au mai multe drepturi la un loc de muncă atunci când acestea sunt limitate. 28% cred că este justificat pentru un bărbat să-și lovească soția.

„Am parcurs un drum lung în ultimele decenii pentru a asigura femeile au același acces ca și bărbații la necesitățile de bază. Am atins o paritate la înrolarea în învățământul primar și am redus mortalitatea maternă. Însă, disparitățile de gen sunt încă prea evidente în alte domenii, mai ales în ceea ce privește contestarea relațiilor de putere, fapt care ar duce la o egalitate veritabilă. Astăzi, lupta pentru egalitatea de gen este o istorie a prejudecăților și părtinirii,” spune Pedro Conceição, Șeful Oficiului Raportului Dezvoltării Umane al PNUD.

Cele 5 țări cu cel mai înalt procent al populației care manifestă părtinire față de egalitatea de gen sunt Pakistan, Qatar, Nigeria, Zimbabwe și Iordan. Cele 5 state care au cel mai mic procent al populației cu prejudecăți de gen sunt Andorra, Suedia, Olanda, Norvegia și Noua Zeelandă.

În unele state, părtinirea față de egalitatea de gen se deteriorează și există o tendință negativă măsurabilă atât în atitudinea bărbaților, cât și a femeilor. Această situație pune în pericol toate realizările obținute atât de anevoios. Suedia, Germania, India și Mexic înregistrează cea mai mare deteriorare în rândul bărbaților.

Datele despre cum se schimbă prejudecățile de gen de-a lungul timpului sunt disponibile pentru 30 de țări, însă nu și pentru Moldova.

Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor (CEDAW) recomandă Republicii Moldova în cele mai recente constatări din 2 martie 2020 să modifice Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați și/sau Legea cu privire la asigurarea egalității pentru a include o definiție comprehensivă a discriminări împotriva femeilor care să acopere, pe lângă discriminarea directă sau indirectă, discriminarea în sfera publică și privată și formele intersecționale de discriminare.

De asemenea, Comitetul recomandă Republicii Moldova să accelereze ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Anul 2020 marchează cea de-a 25-a aniversare a Declarației de la Beijing și Platforma pentru Acțiune (Beijing+25) – cea mai vizionară agendă privind abilitarea femeilor până în prezent.

PNUD îndeamnă guvernele și instituțiile să treacă la o nouă generație de politici pentru a schimba aceste convingeri și practici discriminatorii prin educație și prin sporirea sensibilizării și schimbarea stimulentelor. De exemplu, utilizarea impozitelor pentru a stimula divizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copiilor sau prin încurajarea femeilor și fetelor să intre în sectoare dominate tradițional de bărbați, cum ar fi forțele armate și tehnologia informației.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează

Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a fost renovat și dotat cu mobilier modern pentru elevi și profesori. Încăperea are o suprafață de 500 de metri pătrați și cuprinde mai multe laboratoare și săli de clasă, un spațiu de consiliere psihologică, un laborator de creație video și o sală multifuncțională.

Modernizările au fost făcute din cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Suma investițiilor alocate colegiului din Cahul se ridică la 339 175 euro.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt prevăzute aproape 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

Microbuzele de rută anulate revin pe linie, în Capitală
Articolul anterior
Accident feroviar la Șoldănești
Articolul următor