Gătitul cu gaz, fără ventilație, încalcă limitele de poluare a aerului din locuințe și crește riscul de apariție a unor probleme de sănătate în special la copii, potrivit unui raport publicat de ONG-ul pentru eficiență energetică CLASP, de Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) și de Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată (TNO), relatează Euronews, citat de Libertatea.ro.
Studiul arată că folosirea aragazului fără ca bucătăria să fie aerisită face ca nivelurile de dioxid de azot din interior să depășească limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății privind calitatea aerului și standardele de poluare ale UE.
Cuptoarele pe gaz produc, de asemenea, monoxid de carbon, particule ultrafine și alți poluanți care pot avea efecte grave asupra sănătății copiilor, provocând în special afecțiuni pulmonare, potrivit TNO.
Peste 700.000 de cazuri de astm la copii, înregistrate în Uniunea Europeană în ultimul an, au fost legate de gătitul pe gaz la domiciliu, scrie în raportul citat. Este vorba despre aproximativ 7% din toate cazurile de astm la copii din țările blocului comunitar.